Home Povrtarstvo Plavi kamen za prskanje voća i povrća

Plavi kamen za prskanje voća i povrća

by admin

Plavi kamen (hemijski sastav – bakar sulfat ) je preventivni fungicid koji se koristi u pripremi Bordovske čorbe. Bordovska čorba se primenjuje u zaštiti mnogih vrsta voća i povrća – za paradajz, krompir, krastavac, vinovu lozu kako bi se suzbili razni uzročnici bolesti biljaka.

Organska proizvodnja takodje način proizvodnje u kojoj je dozvoljena, doduše ograničena primena plavog kamena uz strogo poštovanje pravila primene, jer nije reč o klasičnom, hemijskom, industrijskom preparatu.

Plavo prskanje

“Plavo prskanje” se već planira i priprema na jesen. To je najpre svojevsna higijena koja podrazumeva uklanjanje osušenih stabala, suvih i polomljenih grana, trulih plodova, lišća…Truljenje tih ostataka može biti uzrok raznih bolesti i zaraza biljaka.

Upotreba plavog kamena odnosno bordovske čorbe veoma je korisna mera zaštite voćaka jer se njime suzbijaju mnoge bolesti, a neke se mogu uspešno kontrolisati.

Plavi kamen

Plavim prskanjem lako se suzbijaju patogeni koji mogu da prezime u krošnji skriveni u pukotinama kore, pupoljcima…Plavo prskanje je najbolje obavljati u jesen nakon opadanja lišća.

Koje bolesti se suzbijaju “plavim prskanjem”

-Kovrdžavost lista breskve
-Rogac šljive
-Monilioza šljive, breskve, višnje, trešnje, kajsije
-Pegavost lista
-Krastavost plodova kruške
-Kestenjasta pegavost maline
-Antraknoza
-Krastavost plodova kajsije
-Šupljikavost lišća
-Plamenjača voća
-Ekskorioza vinove loze

Način primene, delovanje i karenca

Izazivači navedenih bolesti, kada se završi vegetacija ostaju pristuni u krošnji, otvorima po korama, na pupoljcima… Posle blažih zima, oni dolaze na osetljive delove biljke i tako kreće zaraza. Patogeni se zato moraju eliminisati na mestu njihovog prezimljavanja. Preporuka je da se “plavo prskanje” obavi na jesen pa će tako i posledice na proleće biti blaže.

Plavi kamen je na bazi bakra, plave je boje, pa takve njegove fizičke osobine, uzrokuju da voćnjak dobija plavičastu nijansu.

“Plavo prskanje” se obavlja u novembru. Kod breskve, na primer, početkom meseca i to nakon prvih jesenjih mrazeva, kada listovi opadnu. Ipak, ako je na stablu puno lišća, prskanje se ne preporučuje jer sredstvo, u tom slučaju, neće dovoljno da dopre do mesta gde su prisutni paraziti.

plavi kamen 2

Savet: Protresite voćku kako bi se ona oslobodila lišca, pa onda krenite sa “plavim prskanjem”.

Za uredno “plavo prskanje” potreban je temeljni rad. Svaki deo biljke potrebno je dobro pokvasiti da postane plavičasta.
Karenca: 21 – 28 dana.

Sva sredstva za “plavo prskanje ” na bazi plavog kamena zapravo pripadaju grupi bakarnih jedinjenja. To su, pored bordovske čorbe, Kuproksat, Kupragin, Blauvit, Beveblaukreč…
Priprema

Bordovska čorba se naješće koristi u koncentraciji od 1,5 – 2% , odnosno 2 kilograma na 100 litara vode. Prskajte biljke kada je lepo vreme, na temperaturi većoj od 10 stepeni. Nemojte tretirati biljke kada je jak vetar i hladnije vreme. Koristite bordovsku čorbu koja je sveže pripremljena. Stajanjem, njeno dejstvo postaje slabije.

Priprema bordovske čorbe za male posede, podrazumeva da se prethodno pripremi “osnovna suspenzija” od krečnog mleka i “osnovni rastvor” bakar sulfata (plavog kamena). Oni se preprskanja mešaju sa vodom. “Osnovni rastvor” se sprema rastvaranjem plavog kamena u vodi u plastičnoj buradi. Ovaj rastvor može stajati neograničeno u plastičnoj ambalaži.

U drugoj plastičnoj posudi, treba rastvoriti kilogram gašenog kreča u 10 litra vode. Iona može neograničeno stajati u plastičnoj ambalaži. Na kraju, pre same primene, treba pomešati dva rastvora koja čine čorbu.

Preporučujemo