Home Povrtarstvo Proizvodnja kineskog kupusa

Proizvodnja kineskog kupusa

by admin

Kineski (pekinški) kupus je jednogodišnja vrsta (u našim klimatskim uslovima) koja u toku leta cveta slično svim kupusnjačama. Gaji se zbog ukusnih, izduženih i ovalnih listova (svetlozelene, zelene, srebrnaste, žute ili bele boje) koji obrazuju rastresite do čvrste glavice ovalnog ili izduženog oblika. To je biljka dugog dana, prohladne klime (optimum oko 15°C). Kineski kupus je odličan za salatu (sam ili mešan), bogat je ugljenim hidratima i balastnim materijama, zatim kalijumom i kalcijumom, vitaminom C i beta karotenom. Ukus mu daje i jabučna kiselina. Zahteva plodna zemljišta kao i sve kupusnjače, sa pH vrednošću 6,5-7,5. Orijentaciono treba ga dubriti sa 4-5 kg/m2 stajnjaka i 120-150 g N i P i 300 g K2 O na 10 m2. Uz osnovnu obradu i dubrenje, zavisno od stanja useva, vrši se jedno prihranjivanje tečnim kompleksnim dubrivom u fazi intenzivnog rasta listova.

Vreme proizvodnje u zaštićenom prostoru zavisi pre svega od ekonomičnosti, odnosno zahteva tržišta. Ekonomski i nutritivno značajnija je zimsko-prolećna proizvodnja, a zatim kasna jesenje-zimska proizvodnja koja može zameniti kupus iz hladnjače (spremišta), što zajedno sa kasno prolećnom i jesenjom proizvodnjom na njivi čini celogodišnju proizvodnju kineskog kupusa.

Vreme sadnje i potrebni uslovi za proizvodnju – Vreme proizvodnje planira se prema intenzitetu rasta kineskog kupusa.

Tehnološku zrelost dostiže za 15-30 dana posle sadnje (kontejnerski rasad se sadi u starosti 21-25 dana kada ima 5-7 listova). Optimalna temperatura je u toku dana 12—14°C, noću 10-12°C, a veoma dobro raste i na 10()C i zato se može gajiti i u objektima bez grejanja. Za ranu prolećnu proizvodnju sadi se u januaru i febmaru (objekat sa grejanjem), a za sadnju u martu koriste se objekti bez grejanja i često agrotekstil. Sadi se gusto 8-11 biljaka/m2 (30-35×30-35 cm).

Ovi termini sadnje obezbeduju pristizanje kineskog kupusa za tržište od februara do kraja maja kada već pristiže kupus sa otvorenog polja.

Zalivanje – Zbog kratkog vegetacionog perioda i velikog broja listova neophodna je obezbeđenost biljke sa dovoljno vode. Zaliva se svakih 5-7 dana sa 20-25 mm vode. U objektu treba održavati nisku relativnu vlažnost vazduha (60%). U zaštićenom prostoru često se javlja nekroza listova kao rezultat poremećaja metabolizma kalcijuma. Tada se usev prihranjuje kalcijum nitratom i snižava temperatura u objektu. U zaštićenom prostoru (tuneli i agrotekstil) gaje se rane sorte intenzivnog rasta (asum, kasumi, nerka, okido i dr.). Prinos je visok, oko 10 kg/m2. Kineski kupus treba brzo realizovati.

Preporučujemo