Home Ratarstvo Kako se rešiti biljnih vaši prirodnim preparatima i bez insekticida

Kako se rešiti biljnih vaši prirodnim preparatima i bez insekticida

by admin

Biljne vaši

Biljne vaši su najčešće zeleni insekti mekog i malog tela. Brzo se razmnožavaju, a jedna vaš za samo nedelju dana može da izleže osamdeset mladih. Kada napadnu biljku isisaju joj sok, tako da lišće počinje da se suši, a cvetovi ne uspeju da se rascvetaju. Zbog toga je jako važno često proveravati biljke. Posebnu pažnju obratite na donji deo lista. Pri kupovini biljke pažljivo pregledajte pre nego što ih donesete kući. Ako i pored svih mera predostrožnosti primetite biljne vaši, biljku operite pod mlazom vode, a zatim poprskajte prirodnim preparatom koji ste sami napravili umesto nekim štetnim insekticidom. Upotreba prirodnih preparata je posebno pitna kod biljaka koje držite u kući i koristite kao začine ili čajeve.

biljne-vasi

Kako napraviti prirodne preparate protiv biljnih vaši?

Evo nekoliko saveta kako napraviti prirodne preparate protiv biljnih vaši:

1. Rastvor od lišća paradajza

2-3 šake lišća paradajza iseckajte i potopite u 2-3 čaše mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite i sipajte u flašicu sa raspršivačem. Sa ovim rastvorom poprskajte celu biljku imajući u vidu da se najviše vaši nalazi na donjem delu lista gde se najmanje vide. Toksični sastojci iz lista paradajza uništiće biljne vaši, a što je najvažnije nisu opasni i štetni za ljude.

2. Rastvor od koprive

Listove koprive iseckajte i prelijte sa mlakom vodom. Ostavite da sve odstoji 1-2 dana, procedite, sipate u flašicu sa raspršivačem i prskate biljku. Mravlja kiselina koju sadrže iglice koprive uništiće vaši sa biljke.

3. Rastvor od belog luka i deterdženta

Izgnječite 2 glavice belog luka i dodajte 2 kašike mineralnog ulj ( tečnog parafina). Ostavite da odstoji 24 sata, procedite, pa sipajte u pola litra vode. U to dodajte i 1 kašiku tečnosti za sudove. Rastvor čuvajte na tamnom mestu. Za prskanje biljaka uzmite 3 kašike ovog rastvora i stavite u pola litra vode. Staviti u flašicu sa raspršivačem i prskati biljke koje su napale vaši.

Ako Vam se učini da je rastvor suviše jak za biljku dodajte još malo vode. Prvo ga proverite na par listova, pa ako listovi ne žute dobar je, a ako počnu da žute suviše je jak za njih i morate ga još malo razblažiti sa vodom. Beli luk sadrži supstance koje deluju kao insekticid, a tečnost za pranje sudova će razoriti površinski sloj biljnih vaši koje će uginuti od dehidratacije. Ne brinite za neprijatan miris belog luka, jer on vrlo brzo nakon prskanja nestane.

4. Rastvor od pelina

U jedan litar vode potopite tridesetak svežih listova pelina ili 5 grama suvih. Ostavite nekoliko dana da odstoji, procedite i ovim rastvorom prskajte biljku koju su napale biljne vaši.

5. Rastvor sirćeta i deterdženta

U pola litre vode sipajte 1 kašiku tečnosti za pranje sudova i 2 kašike sirćeta. Ovj rastvor sipajte u flašicu sa raspršivačem i poprskajte biljku. Ostavite 8-10 sati da deluje a posle toga biljku istuširajte čistom vodom. Postupak možete ponoviti tek posle nekoliko dana.

6. Duvan i pepeo

Biljne vaši možete uništiti i tako što ih prskate rastvorom vode u kojoj je 12  sati stajao duvan. Možete koristiti i pepeo od cigarete koji ćete posuti oko biljke koju su napale biljne vaši ili direktno na biljku.

7. Prah ljuske od jaja

Za uništavanje biljnih vaši može Vam pomoci i usitnjena ljuska od jajeta. Ljuske ostavite nekoliko dana da se dobro osuše. Izmrvite ih i sameljite u mašiniciza kafu. Ovim prahom pospite biljku koju su napale biljne vaši. Ovaj prah koji neće prijati biljnim vašima poboljšaće kvalitet zemlje u kojoj je posadjena biljka, jer sadrži kalcijum.

Preporučujemo