Home Voćarstvo Kalemljenje voća – osnove i postupak kalemljenja za početnike

Kalemljenje voća – osnove i postupak kalemljenja za početnike

by admin

Kalemljenje voća stotinama godina je bio visoko cenjen zanat dok je danas sve mali broj onih koji su upućeni u ovu veštinu. Kalemljenje voća je zapravo vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Reč je o vegetativnom razmnožavanju voćki na način na koji se karakteristike fidema – kalema prenose na „nove“ obično divlje voćke koja su podloge.

Osnove i postupak kalemljenja za početnike

Osnovni uslov uspešnog kalemljenja voća je da se kore podloge i fidema dodiruju na površini koja je što veća. Neophodno je i da su podloga i fidem kompatibilne – (jabuka ide na divlju jabuku, šljiva na divlju srodnicu, kruška na divlju krušku ili dunju…). Uspešnost je veća ako je podloga – divlja vrsta voća, nego već kalemljena pitoma sorta.

Vreme kalemljenja voća

Kalemljenje na procep i pod koru najbolje je vršiti u proleće, a kalemljenje na pup leti.

Obratite pažnju da između podloge i fidema nema prostora za ulazak vode ili insekata.

Voće možete kalemiti tokom cele godine. Najjednostavnije tehnike kalemljenja voća „na procep“ ili „pod koru“, obavlja se u sledećim periodima: – trešnje, “ašlame” i višnje – od kraja meseca januara, u februaru i u martu. – Kruške, dunje, šljive, kajsija, mušmula i breskve – počev od marta pa do aprila. Jabuke – od sredine marta, u aprilu i u maju.

Kalemljenje voca 3

Napomena: Na jednom istom stablu, može se kalemiti nekoliko vrsta voća, npr. višnja i trešnja na istu divlju trešnju.

Kalemljenje na pup se vrši od kraja maja, u junu, juluavgustu i u septembru. Najbolji mesec je avgust.

Najbolje za kalemljenje je oblačno vreme. Temperatura treba da je iznad nule a odgovara i povišen procenat vlažnosti u vazduhu. Izbegavajte kalemljenje na kiši u jesen, po jakom suncu i tokom jakog vetra. Ako je kalemljenje zimsko, vodite računa da period nije u minusu. Idealna temperatura jeod 5 do 10 stepeni °C.

Tehnike kalemljenja voća

Najpoznatije tehnike kalemljenja voća su: kalemljenje na pup, na „list“, na konus, pod koru, na procep i „engleski spoj“.

Za rasadničku proizvodnju je najbolje kalemljenje „na pup“, za vlastite potrebe” – „na procep“ a za kalemljenje direktno u voćnjacima, najbolje je kalemljenje “na procep” ili „pod koru“ i to na visini 0,70 -1,5 m podloge od tla.

Koraci u kalemljenju

Kalemljenje „na procep“ se obavlja tako što se grančica plemenite sorte voća usadi u telo voćke koja je divlja, i koja je skraćena testerom i poravnata skalperom a nakon toga i rascepljena po sredini. Uglavnom se dva kalema „usade“ u rascepljenu podlogu. Podloga mogu biti i neke pitome sorte voća. Grančice sa najmanje jednim, a najbolje sa 3 do 4 pupa treba odrezati pred samo kalemljenje voća. Podloga za kalemljenje mora da se očisti od bočnih grančica i lišća počev od tla pa do mesta predviđenog za kalemljenje (to je obično jedan metar).

Kalemljenje voca 1

Makazama ili testerom se potom skrati podloga a onda se oštrim skalpelom poravna gornji deo podloge i rascepi kroz sredinu. U nju ubacite drveni klin dok pripremate kaleme. One koji imaju 3 do 6 pupova, pripremite u vidu klina i potrudite se da delovi koji se usađuju u podlogu budu što duži i usadite ih tako da kora kalema bude poravnata sa korom podloge.  Posle ovog postupka, izolir trakom jako stegnite kalem i umotajte ga da biste popunili praznine.

Sledeći korak je da dve useene grančice dužine oko 30 cm zalepite uz podlogu kalema tako da budu 2 centimetara više od fidema i tako štitite kale mod na primer ptica koje sleću na njega.Preko grančica prebacite običnu pvc kesu i zavežite je oko podloge kalema.

Kalemljenje voća

Kod kalemljenja na pup, kaleme treba skidati neposredno pred kalemljenje i sa njih skinuti lišće.Kalemljenje „na pup“ se obavlja u junu na budni pup, ili u avgustu i septembru na spavajući pup. Na očišćenom delu podloge, na 10 do 20 cm od tla, napravi se uzdužni presek oko 3 do 4 cm i poprečni oko 1 do 2 cm u obliku slova “T”. Potom tupom stranom noža odvojite koru od drveta. Oštrim nožem se na 1,5 cm ispod osnove, pup zaseče nožem i polako skida pupoljak sa korom i tanjim slojem drveta sve do 1-2 cm iznad pupoljka. Tko skinuti pup se drži za peteljku i brzo uvlači pod koru. Umetnuti pup se uveže 1-2 cm iznad i oko 2-3 cm ispod pupoljk izolir trakom. Način kalemljenja u kojem se kao podloga koristi okce poznat je kao okulacija ili čipovanje.

Alat za kalemljenje

Za kalemljenje Vam je potreban jedan oštar nož, skalpel, makaze za drvo, izolir traka, mali drveni klin i mala testera za drvo.
Kao sredstvo za učvršćivanje, „lepljenje“, „omotavanje“ i zaštitu kalema možete primeniti pčelinji vosak, hladni ili topli voćarski vosak, kalem smolu, gumu za kalemljenje ili kravlji loj i balegu.

Šta posle kalemljenja voća

Pošto okalemite voćku, ako je podloga niska, zabodite jedan kolac i privežite kalem uz njega radi zaštite. Najlon kese koje smo stavili preko kalema, uklanjaju se oko prvog maja iste godine, ali samo po oblačnom ili kišovitom danu.

Ako smo za kalemljenje koristili izolir traku, onda je potrebno da je tokom vegetacije (od jula do avgusta) uklonimo ako su dosta urasle u kalem, a na manje uraslim trakama treba povući jedan uzdužan rez skalpelom pa će je se kalem polako sam osloboditi.

Predlažemo da pogledate ovaj video o kalemljenju voća:

Preporučujemo