Home Voćarstvo Koji alati su vam potrebni za uzgoj voća?

Koji alati su vam potrebni za uzgoj voća?

by admin

Uzgajanje voća je koristan i prijatan hobi koji vam može obezbediti sveže i ukusne plodove. Bez obzira da li uzgajate mali ili veliki voćnjak, posedovanje pravih alata je od suštinskog značaja za uspeh. 

Od sadnje i održavanja do berbe i rezidbe, postoji niz alata i opreme koji vam mogu pomoći da uzgajate zdravo voće i žbunje. U ovom članku ćemo istaći osnovne baštenske alate potrebne za uzgoj voća, uključujući lopate, makaze za orezivanje, motike i grabulje.

Ako imate pri ruci ove alate, vaše baštensko iskustvo će biti lakše, efikasnije i prijatnije. Oni će vam pomoći da posadite i održavate svoje voćne biljke, sprečite korov, pripremite gredice i berete svoje useve. 

Ulaganjem u ove osnovne alate, bićete na dobrom putu da uzgajate zdravo i produktivno voće i žbunje. Bez obzira da li ste iskusan baštovan ili tek počinjete, ovi alati su neophodni za svakoga ko želi da uzgaja svoje voće. 

Dakle, hajde da detaljnije pogledamo alate potrebne za uzgoj voća i kako vam oni mogu pomoći da postignete uspeh u svojoj bašti!

Makaze za orezivanje su nezaobilazne

Ovo je jedan od neophodnih alata bez koje uzgoj voća nikako ne bi bio moguć.

Profesionalne makaze za orezivanje koriste se za uklanjanje mrtvih, bolesnih ili ukrštenih grana, za oblikovanje biljke, za podsticanje rasta novih grana i za održavanje opšteg zdravlja biljke. 

Makaze za orezivanje dolaze u različitim oblicima i veličinama, i važno je da odaberete pravu za vaše specifične potrebe. Kada birate makaze za rezidbu, potražite par koji je izdržljiv, udoban za držanje i dovoljno oštar da pravi čiste rezove, i uz ovaj alat će svaka sorta breskvi, šljiva ili krušaka sigurno uspeti!

Baštenska viljuška 

Baštenska viljuška je alat koji može da se koristi na mnogo načina, a uvek je koristan za jedan voćnjak. Ovaj alat se koristi za aeraciju tla, okretanje komposta i uklanjanje korova. 

Baštenske viljuške mogu biti u različitim veličinama, ali viljuška standardne veličine će u većini slučajeva obaviti posao. Kada koristite ovu viljušku, važno je da koristite odgovarajuću tehniku kako biste izbegli oštećenje korena vaših biljaka. Pazite da nežno olabavite zemlju i izbegavajte da idete previše duboko, jer to može izazvati zbijanje i otežati prodiranje korena.

Lopata

Lopata je neophodan alat za kopanje rupa za sadnju i za pomeranje zemlje ili malča. 

Kada birate lopatu, uzmite u obzir veličinu vašeg vrta, kao i vrstu tla koju imate. Kvalitetna lopata treba da bude jaka, izdržljiva i udobna za rukovanje. Obavezno izaberite lopatu sa oštrom ivicom da biste olakšali kopanje i potražite model sa čvrstom drškom koji se neće lako slomiti.

Grabulje

Grabulje su najbolji alat za pripremu tla i uklanjanje lišća ili ostataka. Postoji nekoliko vrsta grabulja, uključujući grabulje za lišće, baštenske grabulje i pramčane grabulje. Grabulje za lišće se koriste za sakupljanje i uklanjanje opalog lišća i otpada iz vaše bašte.. Baštenske grabulje su najsvestraniji tip grabulja i mogu se koristiti za različite zadatke, uključujući posipanje malča, izravnavanje tla i uklanjanje korova.

Prilikom pripreme gredica za sadnju, baštenske grablje se mogu koristiti za uklanjanje kamenja, štapova i drugih ostataka i za stvaranje glatke i ravne površine. Takođe se može koristiti za unošenje komposta i đubriva na tlo kako bi se poboljšalo njegovo zdravlje i plodnost. Pored toga, grabulja se može koristiti za pravljenje brazdi ili rovova za sadnju semena i sadnica, kao i za stvaranje nasipanog tla za biljke koje preferiraju dobro drenirano zemljište, kao što su jagode.

Motika

Motike su takođe ključni alat za zaštitu od korova. Korov se može takmičiti sa vašim voćnim biljkama za sunčevu svetlost, vodu i hranljive materije, što može uticati na rast i produktivnost vaših voćki

Redovno uklanjanje korova motikom može pomoći da vaše voćke dobiju resurse koji su im potrebni za napredovanje. One vam takođe pomažu da održite strukturu vašeg tla tako što razbijaju površinske kore i stvaraju džepove vazduha, što može pomoći u poboljšanju zdravlja tla i zadržavanju vode. 

Važno je odabrati pravi tip motike za vaše specifične potrebe, jer je svaki tip dizajniran za različitu vrstu korova i kultivacije.

Kanta za zalivanje ili crevo

Voda je neophodna za uzgoj zdravog voća, a kanta za zalivanje ili crevo su neophodni za isporuku vode vašim biljkama. 

Kada birate kantu za zalivanje, potražite onu sa udobnom ručkom i izlivom dobre veličine za lako sipanje. Crevo bi trebalo da bude dovoljno dugo da dopre do svih delova vaše bašte i treba da ima kvalitetnu mlaznicu za podešavanje protoka vode.

Pored ovih osnovnih alata, postoje i drugi korisni alati i dodaci koje biste možda želeli da razmotrite, kao što su rukavice, kolica, kosilica i staklenik. Od sadnje i okopavanja, preko zalivanja, pa do poslova kao što je zaštita i prskanje vinove loze, sve ove alatke će vam biti od velike koristi. Naravno, ne zaboravite i da zaštite svoj voćnjak od štetočina, a ovi alati i dodaci mogu vam pomoći da održavate svoju baštu i da vaše voćke budu zdrave i napredne.

Preporučujemo