Home Voćarstvo Najpoznatije sorte breskvi

Najpoznatije sorte breskvi

by admin

Sorte breskvi i nektarina dele se u odnosu na vreme cvetanja, sazrevanja, po prinosu, redovnošću radjanja, uslovima za gajenje… Selekcionari svake godine dobijaju nove, bolje sorte, koje su rodnije, otpornije na bolesti i štetočine i koje su prilagodjene klimatskim uslovima podruja u kojima će se gajiti.

Marija Lucija

Ova sorta nektarine se odlikuje krupnim plodovima sa mesom bele boje. Rano sazreva a spada u nektarine najkvalitetnijeg mesa.

Baby gold

Ova sorta se odlikuje čvrstim mesom. Plodovi nemaju rumenilo pokožice i crvenilo oko koštice. Meso joj je specifično jer ne tamni nakon sečenja. Spada u stare sorte koja je pogodna za konzumiranje u svežem stanju i za industrijsku preradu.

Kaldezi

Kaldezi je nektarina – sorta razvijena u SAD. Ima krupne ujednačene plodove belog mesa. Plod je skoro ceo obojen crveno, a sorta dobro i redovno rađa. Vreme zrenja je sredinom jula meseca.

sorte breskve

Haleova pozna

Ovo je sorta razvijena u SAD. Dozreva krajem avgusta i početakom septembra. Plod je krupan okruglast, desertan. Osetljiva je na mrazeve, kovrdžavost lišća i moniliju. Neophodan je oprašivač, ima umerenu bujnosti, redovno i obilno rađa. Cveta kasno. Meso ove breskve je sočno, žute boje i čvrsto a pokožica ploda je crvenkasta.

Amiga

Ova sorta je srednje ranocvetajuća. Stablo je srednje visine a rodnost dobra. Prosečna težina ploda je 230 grama. Plod je blago asimetričan, žutog mesa. Zrela je početkom avgusta.

Elegant lady

Stablo ove sorte breskve bujno je i rađa redovno i obilno. Plod je krupan i okrugao a boja kožice crvena. Meso je žuto, čvrsto,sočno i dobrog okusa. Približno vreme sazrevanja je početak avgusta.

Fajet

Ova sorta je razvijena u SAD, i rezultat je kompleksne hibridizacije. Spada u pozne, stare vrste jer je za sortu prznata još 66. godine prošlog veka. Veoma kasno zri, stabla su srednje bujnosti a voćka redovno i veoma dobro rađa. Plod je jako krupan, okruglast i slabo pokriven finim dlačicama. Meso ove breskveje vrlo čvrsto i odličnog kvaliteta.

Royal glory

Ova sorta ima potpuno obojene crvene plodove.  Stablo joj je srednje bujnosti. Rađa redovno i obilno. Meso plodova je uz košticu crenkasto i odvaja se od košpice.

Royal gem

Spada u sorte sa potpuno obojenim crvenim plodovima. Stablo joj je umereno do srednje bujnoa radja redovno i obilno. Plodovi su srednje krupni do krupn,a meso uz košticu je crvenkasto i delimično se odvaja.

Diksired

Plod ove sorte traži obavezno proređivanje, srednje je krupan do krupan, mase oko 150-180 g. Okruglast je, narandžaste boje sa prugastim crvenilom, osetljiv. Meso je žuto, čvrsto, ukusno, lako se odvaja se od koštice pogodno je za sve vidove prerade. Vreme zrenja je druga polovina jula. Stablo ove američke sorte je srednje razvijeno, prvih, srednje faze cvetanja ali osetljivo na mrazeve. Najbolje uspevaju u toplim predelima.

Redheven

Plod mu je srednje krupan do krupan i loptast. Pokožica je srednje maljavosti, jarko žuta, a sa sunčane strane jarko crvena. Meso je žuto, sočno i vrlo ukusno, lako seodvaja se od koštice. Dobro podnosi transport, a zri krajem jula. Usled bogatog rađanja stablo ne može mnogo da se razvije. Ova sorta osetljiva je na lisne vaši, breskvinog savijača i tafrinu. Pošto sadrži veći sadržaj kiseline u plodovima, dobra za sokove.

Rani redheven

Plod je srednje krupan, loptast ili malo izdužen. Ima srednje maljavu, žuta pokožicu a meso joj je žuto, čvrsto, sočno. Dobro podnosi transport. Zri krajem jula. Ova sorta je osetljiva na lisne vaši, tafrinu i rupičavost lista. Obavezno je proređivanje plodova.

sorte breskve 2

Maja

Maja spade u domaće sorte breskve. Ima krupan, loptast plod a pokožica je žuta prekrivena zagasitom crvenom bojom. Meso je žuto, čvrsto, sočno, ukusno i kvalitetno kako za upotrebu u svežem stanju tako i za industrijsku preradu. Zri u prvoj polovini jula. Otporna je na pozne mrazeve ali ima jaku otpornost na tafrinu pepelnicu. Razvijena je u Srbiji ukrštanjem glohhevena. Vrlo je rodna i daje preko 30 tona plodova po hektaru. Dobro podnosi transport.

Feirheven

Spada u kasne sorte. Ima plod koji je krupan okrugao, zelenastožućkaste pokožice. Skoro kompletna površina ploda je prekrivena svetlo crvenom prugastom bojom. Meso je žuto, protkano crvenim vlaknima, sočno, delimično žilavo ali ukusno.Cveta srednje rano, srednje je osetljiva na hladnoće i osetljiva na lisne vasi i tafrinu. Redovno i obilno radja pa je neophodno proredjivanje plodova.

Spring lady

Spada u najranije krupnoplodne sorte breskve koja ima skroz obojene plodovima. Rađa redovno i obilno. Meso joj je žutonarandžasto, čvrsto, sočno i dobrog je okusa. Za podloge su dobre vinogradarske breskve.

Preporučujemo