Home Povrtarstvo Proizvodnja zelene salate endivije u plastenicima

Proizvodnja zelene salate endivije u plastenicima

by admin

Biološke osobine
Postoje tri grupe sorti endivije: 1) tip eskariol sa celim zelenim listovima, najčešće obrazuje rozetu sa rastresitom glavicom žutih ili zelenih listova, 2) tip sorti sa krecavim zelenim listovima (C. endivia var. crispum) koje obrazuju zbijenu rozetu sa središnjim listovima od svetlozelene do žuto-bele boje, 3) lisnata endivija (C. endivia vai: endivia) sa uspravnom rozetom i blago nazubljenim Iistovima.

Endivija je specifična salata (eskariol se može i kuvati) gorkog ukusa, deluje diuretički i laksativno, poboljšava apetit, niske je energetske vrednosti ali je bogata mineralnim materijama, posebno kalijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima C i beta karotena. Sadrži jabučnu i limunsku kiselinu koje, uz gorčinu, daju prijatan ukus.

Endivijaje dvogodišnja biljka, ali niske temperature u fazi rasada dovode do cvetanja već u prvoj godini. Cvetno stablo je uspravno, gusto obraslo listovima i plavim cvetovima. Seme je sitno sa papusom.

Endivija niče na 2-3°C, ali je optimalna temperatura 20-22°C. Ozlede listova nastaju na -3°C a za tip eskariol na -7°C. Za ranu prolećnu proizvodnju rasad se proizvodi u tunelima sa grejanjem. Za dobar rast pogoduju niže noćne temperature. Endivija najbolje uspeva na srednjeteškim i plodnim zemljištima (pH 6,5-7,8). Za dobar prinos najčešće se dubri stajnjakom (2 kg/m2) i sa 80-150 g azota i fosfora i 100-200g K20/10m2. Veoma dobro reaguje na đubrenje sa magnezijumom kao i salata, a jako je osetljiva na hlor.

Proizvodnja salate endivije u plastenicima

U zaštićenom prostoru endivija se gaji iz rasada (kontejner, hranljive kocke) uz uobičajene mere nege. Pri nicanju održava se temperatura 20-22°C, posle toga dnevna na 20-22°C, a noćna na 16-18°C i u zoni korena 16°C. Rasad se sadi kada ima 4-6 listova (starost 25-45 dana).

Sadnja – Endivija se sadi na rastojanju 25-30×30-50 cm) kao i salata. U fazi obrazovanja prvih listova endivija je jako osetljiva na nedostatak vode. Zaliva se sa 20 mm vode svakih 5-8 dana u toku vegetacije.

Temperatura – U zaštićenom prostoru (tunel) endivija se u proleće gaji pri temperaturi od 10- 15°C danju i 6-8°C noću. U toku jeseni održava se temperatura na 8-10°C, a preko zime temperatura za održavanje je 3-5°C. Pri proizvodnji u proleće, uz neposredno pokrivanje agrotekstilom, ovaj se skida kada prestane opasnost od mraza, odnosno biljke se prekrivaju u jesen, početkom oktobra, sa pojavom mrazeva.

Nega – U toku proizvodnje na listovima se mogu javiti crne kružne pege kao posledica nedostatka kalcijuma, a žute fleke na starijim listovima posledica su nedostatka magnezijuma. Takav usev se prihranjuje kalcijum sulfatom i tečnim dubrivom (fertikare). Uz ove, mere nege su i zaštita od bolesti kao i za salatu. Endivija se ubira sukcesivno, kada rozeta, odnosno rozeta sa rastresitom glavicom, dostigne masu od 150-200 g, a neke sorte dostižu masu i do 800 g. U proseku sa metra kvadratnog ubere se od 6-10 endivija (prosek 1,5-2,0 kg). Ubrana endivija se može čuvati na temperaturi od 0—8°C 2-3 dana, a na 0—1°C uz vlažnost vazduha preko 97% i do 21 dan. Pri pospešivanju u tami za 20-30 dana iz zadebljanog korena obrazuje se kvalitetna rozeta (najbolje se pospešuju sorte tipa eskariol).

Preporučujemo