Home Ratarstvo Saveti za gajenje djumbira

Saveti za gajenje djumbira

by admin

Đumbir (Zingiber officinale) biljka koja potiče sa dalekog jugoistoka Azije i najviše se gaji i uspeva širom Kine, Japana Malezije ali i Australije. Ova široko razgranata žbunasta biljka može da naraste u visinu do jednog metra.

Sadnja đumbira obavlja se u proleće. Za pravilan uzgoj djumbir traži dosta vlage i dobro drenirano tlo. Rizomi se sade na dubinu od oko 5 cm, i to onda kad prođe opasnost od smrzavanja i mraza. Biljka traži redovno zalivanje i prihranu. Najbolje je posaditi ga na lokaciji zaštićenoj od jakih vetrova.

Iako postoji više vrsta djumbira, njihova berba je na oko sedam meseci posle cvetanja. Sušenje sledi čak desetak meseci nakon sadnje.

Na našim prostorima, gajenje djumbira je sporadično i gaji se tek kao bijka lončarica. Razlog leži u tome što vreme zrenja i period za branje ulaze u hladniji deo godine, pa tako biljka ne bi uspela da kvalitetno sazri, na način poput onog u originalnim uslovima. U našim krajevima đumbir može uspeti jedino kao lončanica koja se leti može izneti u baštu. Razmnožavanje je jednostavno – iz korena.

Gajenje djumbira

Plodovi đumbira se nakon berbe mogu skladištiti kraće vreme u frižideru a mogu se i zamrznuti.

Razne vrste djumbira (njih oko stotinu) rastu u gotovo svim tropskim područjima sveta. Zbog korena, koji ima aromatičan miris i ukus i lekovito dejstvo, masovno se gaji na plantažama Jamajke, Kine i Indije čije je proizvodnja djumbira medju najvećima na svetu.

Karakteristike

Koren đumbira je debeo i kvrgav, krem boje, dugačak oko pola metra. Iz njega rastu metar do metar i po visoke stabljike, sa gustim zelenim listovima. Na granama su u vreme cvetanja beli i zeleni cvetovi sa karakterističnom ljubičastom šarom.

Plodovi djumbira su čaurice koje, kad sazre, kao otvorene puštaju brojne sitne, crne semenke koje se ipak ne koriste za razmnožavanje. To se obavlja vegetativnim putem.

Đumbir kao začin i kao lek

Kao začin i kao lek, đumbir se koristi više od 3 000 godina. Čisti krv i poboljšava cirkulaciju, pomaže kod bolesti disajnih organa, neuredne probave, kostobolje, želudačnih problema, ali i kod mučnine.

Uslovi za uzgoj đumbira

Položaj treba da bude sunčan ili polusenovit, a tlo hranljivo, vlažno, humusno i peskovito.Razmnožavanje se obavlja sadnjom svežeg korena (krtole-rizoma) na proleće. Nove izdanke će pustiti samo zdravi koreni bez tragova plesni. Ako je rizom preveliki, može se iseći komad veličine od oko 10 santimetara.

Sadnja: Oko dve trećine saksije napunite mešavinom humusa i peska. Na zemlju položite krtolu i pokrijte je sa oko 1 do 2 cm zemlje, a saksiju zatim prekrijte plastičnom kesom, koja će zadržavati vlagu kako bi zemlja uvek bila ravnomerno vlažna. Stavite saksiju sa đumbirom na toplo mesto sa temperaturom od 20-25°C. Sačekajte nekoliko nedelja dok sene stvore novi korenčići i dok ne niknu prvi izdanci.

Tada treba skloniti plastičnu kesu, i saksiju sa mladom biljkom staviti na svetlo i toplo mesto.

Nega tokom leta: Đumbir podnosi temperature do 30 stepeni, pa se toko leta može držati napolju, u bašti ili na terasi ali ne na promaji. Možete ga ukopati u zemlju u bašti, pa posle opet vratiti u saksiju.

uzgoj djumbira

Nega u jesen: Na jesen listovi đumbira postaju žuti i skupljeni i tada ga treba prebaciti u tamnu prostoriju sa temperaturom od 10 stepeni najmanje. Ne zalivajte djumbir tokom zime! U februaru ga možete staviti na svetlo mesto i početi polako sa zalivanjem. Biljka će ponovo početi da raste i pušta nove izdanke.

Ako gajite djumbir za dalju prodaju, i želite da osigurate isplativost, obratite pažnju na sledeće:

Djumbir je otporna biljka ali pazite zasad djumbira od gusenica jer mogu vrlo brzo da obrste celu bilju. Koristite odgovarajući insekticid.

Moraćete da sačekate da prodje cela godina pre nego što biljka bude spremna za vadjenje, odnosno za žetvu korena. Sačekajte da biljka sama počne da jenjava a onda jednostavno treba iskopati celu biljku i odvojiti koren.

Kada se spere prljavština sa korena, bet ljuštenja ga možete skladištiti u plastičnoj kesi u frižideru mada je preporuka da se odmah iznese u prodaju jer će svoja svojstva i ukus zadržati tri nedelje od vadjenja .

Ruzome možete zamrznuti, a možete ga i sušiti, u zavisnosti od potreba kupca. Djumbir je najbolje sušiti u tankim kriškama ili kao rendani koren. Pokušajte da saradjujete sa profesionalnim sušarama jer sušenje na suncu može da privuče insekte.

Preporučujemo