Home StočarstvoKoze Uzgoj alpskih koza

Uzgoj alpskih koza

by admin

Alpska koza ili Francuska alpska koza je jedna od rasa domaće koze. Potiče iz francuskih Alpa.

Mlečnost alpske koze je medju najvećim u odnosu na druge vrste koza jer je pri stvaranju ove rase korišćena upravo metoda selekcije visoke proizvodnje mleka. Mlečnost ove rase je od 500 do 800 litara tokom perioda jedne laktacije koja traje oko 280 dana.

Karakteristike: Alpske koze su krupnije životinje, podsečaju na jelena, imaju živ pogled i plavkast nos. Boja dlake može biti siva, bela, crna, ridja, žuta, smedja ili kombinovana. Prosečna težina ženke je od 60-80 kg, a jarca 80-100 kilograma. Rasne karakteristike alpske koze: obavezna crna ledjna linija, crni donji delovi nogu, taman trbuh, sjajna i kratka dlaka, izostanak malih ili oborenih ušiju, snažni udovi, gruba i robustna gradja, velika prilagodljivost na različite uslove gajenja, velika otpornost na bolesti. Sve ove karakteristike objašnjavaju zbog čega francuska izvozi veliki broj grla ovih koza i zbog čega se uglavnom farmeri odlučuju upravo za uzgoj alpskih koza.

Uzgoj alpskih koza

Jedna od vrsta alpske koze je srnasta alpska koza koja se takodje karakteriše visokom mlečnošću i plodnošću i koja je više nego preporučljiva za gajenje. Tokom desetomesečne laktacije, može da proizvede 600–800 litara mleka. U proseku će ženka dati 1,8 jaradi. Jare za 3 meseca dostiže težinu od oko 22 kilograma, dok je težina koze od 55 do 65 kilograma.

Ovo je ranozrela vrsta koza , i mogu se pariti već sa 8 do 10 meseci. Pravilna ishrana koja podrazumeva pašu i dodatne količine koncentrata, omogućiće više nego kvalitetnu i bogatu proizvodnju i osiguraće isplativost investicije.

Ako ste rešili da Vaša farma koza kao primarnu delatnost ima proizvodnju sireva, mleka i kozjih mlečnih proiuvoda, pored senske, bele holandske i bele nemačke koze – za uspešnu proizvodnju vrlo je pogodna i upravo alpska koza .

Za gajenje koza za proizvodnju kvalitetnih polutvrdih sireva, tvrdih sireva, sireva za rendanje, i sličnih proizvoda, alpska koza se preporučuje jer njihovo mleko ima veći sadrzaj mlecne masti i proteina u procentima u odnosu na primer na sansku kozu.

Važnost ishrane

Najvažnije stavka u bidžetu za uzgoj alpskih koza je adekvatna i kvalitetna hrana tokom cele godine. Osim žitarica, sena i koncentrata, kozama je neophodno obezbediti ispašu.

Iako ne traže posebnu hranu, ona mora biti čista i u čistim posudama kao i voda za napajanje. Alpskoj kozi neće prijati česte promene režima ishrane i vrste hrane.

Kvalitetna ishrana posebno je važna za proizvodnju u periodu laktacije i kada su ženke noseće. Ako ste u mogućnosti, zimi dajte kozama mlaku vodu.

Pašnjaci i brst su najekonomičniji izvor hrane kada je to moguće dok je seno tokom zime osnova njihove ishrane. Nekada će biti potrebno da kože hranite žitom, ječmom, raži ili ovasom, u slučaju da stočna hrana nije dovoljno bogata proteinima i neophodnim ugljenim hidratima.

Objekti za uzgoj

Najvažnije je da prostor za držanje alpskih koza ima obezbedjenu opremu za hranjenje i pojenje, da nije podložan vlagi i da u njemu nema promaje. Nemojte držati samo jednu kozu jer su one društvene životinje. Čuvajte makar jedan par.

Od dodatnih uslova važna je ventilacija ali i visoka ograda.

Preporučujemo