Home Ratarstvo Saveti za uzgoj kamilice

Saveti za uzgoj kamilice

by admin

Kamilica kao samonikla biljka raste i u ravnicama i u planinskim područjima. Kada je reč o zemljištu, najveću isplativost obezbedjuje uzgoj kamilice na neutralnom i slabo alkalnom zemljištu.

Osnovne karakteristike kamilice

Kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka, i može da poraste u visinu od 30 do 60 cm. Stablo joj je razgranato a glavica cveta sa prečnikom od 1,5 do 2,5 cm. Cvet ima specifičan i jedinstven, dobro poznat miris. Kamilica cveta krajem aprila i maja.

Kamilica, latinski naziv (Matricaria chamomilla L.) je poznata i pod imenom prava kamilica,i upravo ona poseduje sva potrebna i poželjna farmakološka svojstva. Postoje i druge vrste roda Matricariae, koje nemaju ista lekovita svojstva.

Proizvodnja i plasman kamilice

Kamilica se gaji prvenstveno zbog cvetnih glavica koje se suše za čaj ili upotrebljavaju u farmaceutskoj, hemijskoj ili kozmetičkoj industriji, dok se destilacijom kamilice u cvatu dobija etarsko ulje koje ima sve više kupaca.

Cvet kamilice se najviše upotrebljava u narodnoj ali i konvencionalnoj medicini u vidu čaja ali iza ispiranje rana, kože, sluzokože, za tretman kose, iritacija na koži… Kada je reč o etarskom ulju, sadržaj njega u kamilici varira, a njegov glavni sastojak je azulen, ključna materija za kvalitet ulja. Zbog svih ovih kvaliteta, kamilica je vrlo važan izvozni artikal a njeno gajenje postaje sve unosniji posao.

Uslovi za gajenje kamilice

Kamilici najviše prijaju umerena vlažna i topla klima. Prinos će biti veći uz povoljnije klimatske uslove, mada kamilica može dobro da podnese i niske temperature.

Ova lekovita biljka može da se gaji skoro o na svim zemljištima a kod nas se često gaji na slatinama, a berba se odvija ranije ( april i maj) kada je vlažnost zemljišta povoljna, a koncentracija soli nije štetna po biljku.

Kamilica može da se gaji dve do tri godine uzastopno na istom zemljištu. Nakon što prodje berba, preostali cvetovi se ostave da dozru. Posle zrenja potrebno je da se parcela jednom ili dva puta podrlja što će rasturiti seme po njivi i pomešati ga sa zemljom. Nakon ovoga, potrebno je parcelu zaliti jednom ili dva puta.

Očekujte da će do jeseni na polju nići nova kamilica koja u proleće naredne godine donosi cvet. Kamilica traži redovno djubrenje NPK djubrivima, ako je sadnja bilja na siromašnom zemljištu. Unesite sa setvom od 150-200 kg/ha mineralnog đubriva.

Zemljište : Zemljište za kamilicu se priprema tokom leta, odmah nakon skidanja prethodnog useva. Dubina oranja treba da bude najviše 10-15 cm. naslatinama a na normalnim neutralnim zemljištima – do 30 cm.u dubinu.

Znajte da će kamilica, koja se na istom mestu gaji nekoliko godina, biti prilično zakorovljena.

Setva kamilice

Kamilica se seje u jesen i u proleće. Na našim područjima, preporučljivija je jesenja setva i to početkom ili sredinom septembra. Uz dovoljno vlage, za 8-10 dana seme počinje da klija, a mlade biljčice do zime ojačaju i uspevaju da prezime. Biljka počinje svoj jači s proleća, pošto se sneg otopi.

Kamilica se seje omaške i u redove ali se mora nalaziti na površini zemljišta, pošto je seme kamilice sitno i proklijaće samo na svetlu. U redove se kamilica seje sejalicom za žito uz rastojanje od oko 30 cm.

Seme se pre setve meša sa sitnim peskom, kukuruznom prekrupom ili mineralnim djubrivom. Odnos semena kamilice prema materijalu za mešanje je 1:3.

Količina semena u proseku je od 4-5 kg semena za setvu 1 ha. A kod semena manje čistoće od 10-12 kg.

Nega kamilice

Nega kamilice podrazumeva okopavanje, plevljenje i prihranu. Kada je reč o zaštiti od korova, jedno prskanje krajem marta i plevljenje krupnijih korova u aprilu omogućava dobro napredovanje biljke.

uzgoj kamilice

Bolesti kamilice

Kamilicu mogu da napadnu plamenjača, larve sjajnika, puževi golaći, dok osušen cvet kamilice napadaju gusenice plamenca suvog voća, pa zato zaštitite suvu kamilicu od veće vlage i skladištima i ako treba – dosušite je.

Berba kamilice

Cvetanje kamilice počinje krajem aprila, ali se završava dosta kasnije. Najveći procenat etarskog ulja je u fazi punog cvetanja. Pošto ne cveta istovremeno, žetva traje duži vremenski period. Ne treba brati još zatvorene ili napola otvorene cvetne glavice a najbolje je kada bele latice imajuu vodoravan položaj.

Berba se vrši ručno, iz pomoć posebnih češljeva. Žetva počinje ranom zorom i traje sve dok ne otopli. Kamilica koja se kasno bere – gubi na kvalitetu.

Kasnije ubrana kamilica se lako ugreje i dolazi do gubljenja kvaliteta.

Sušenje: Obrana kamilica se suši u sušarama i na promajnim mestima. Morase sušiti u što tanjem sloju i ne prevrće se tokom sušenja. Prirodno sušenje traje 7-10 dana a u sušarama – znatno kraće.

U našim uslovima – od 6 kg svežih cvetnih glavica kamilice dobija se u proseku jedan kilogram suvih. Rok trajanja kamilice koja je sušena je godinu dana.

Preporučujemo