Home Ratarstvo Saveti za uzgoj lavande

Saveti za uzgoj lavande

by admin

Lavanda je višegodišnja žbunasta biljka. Njen grm može da naraste u visinu od 0,6m do jednog metra. Iako je proizvodnja ovog lekovitog bilja karakteristična za mediteransko područje, lavanda se može uspešno gajiti u kontinentalnim krajevima, dakle i u Srbiji, na nadmorskim visinama do 1 200 metara. Lavanda dobro podnosi temperature i do -20 stepeni a neki hibridi i do –30. Osim što se gaji na plantažni način, profesionalno,lavanda se može i za sopstvene potrebe gajiti u saksijama, na balkonu ili terasi. Zbog prijatnog mirisa i dekorativnog izgleda pogodna je za ukrašavanje vrtova.

Presadjivanje: Sadnja lavande se obavlja u redove u pravcu sever-jug. Rastojanje medju redovima je 100 cm a razmak između biljaka 50 cm. Za hektar je potrebno oko 20 000 biljaka.

Uslovi za gajenje lavande

Uzgoj lavande je u neku ruku ekološki i organski zato što ova biljka poseduje vrlo dobro razvijen korenov sistem i odlično podnosi sušu, ne traži nikakvu hemijsku zaštitu i fino uspeva i bez mineralnih đubriva.

Zemljište: Lavanda će dobro uspeti na slabije plodnom i siromašnom tlu. Zemljište treba da je dobro drenirano a PH vrednost od 6,5 do 7,5. Kisela zemljišta ne prijaju lavandi. Alkalno ili krečnjačko tlo će pojačati miris lavande.Lavandi će pogodovati izloženost direktnom suncu. Posadite lavandu na mesto gde će imati najmanje 8 sati sunca dnevno. Iako se može saditi tokom čitave vegetacione sezone, najbolje je saditi lavandu u kasno proleće.

Orezivanje: Glavno orezivanje se obavlja u kasno proleće! Čim izbiju mladic, biljka se skraćuje za trećinu i tako će lavanda ostati duže kompaktna. Stare cvasti treba odseći nakon cvetanja, a kod lavande koja je žbunaste forme, važno je redovno uklanjanje precvetalih delova.

Zalivanje: Lavanda jeste otporna na sušu ali ipak,u prvoj godini je treba dobro zalivati, naročito kada su letnje žege. Zalivanje je neophodno i u jesen i proleće, ako su visoke temperature.

Dodatna nega i održavanje

Lavandi se može dodati malo komposta u proleće. Zimi je važno da lavandu koju gajite u saksiji, prebacite na zaštićeno mesto uz povremeno zalivanje. Za vreme jakih mrazeva, lavandu koja je u bašti možete pokriti granama četinara.

Berba, zarada i prinos

Pun rod lavande se očekuje u trećoj godini. U prvoj godini prinos je zanemariv, a u drugoj dostiže 50%. Eksploatacija plantaže lavande traje oko deset godina. Lavanda ima jako široku primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji a koristi se i u tradicionalnoj medicini, pa je isplativost uzgoja gotovo uzvesna.

Jedan grm lavande daje 1kg do 1.5 kg cveta. Ulje lavande ima cenu od oko 100 evra za litar.

uzgoj lavande

Razmnožavanje lavande

Lavanda se može razmnožavati reznicama ili iz semena. Reznice možete uzeti sa matične biljke pre početkacvetanja na proleće ili na jesen, nakon odstranjivanja cveta.

Spremite zemlju od tri dela treseta i jednog dela peska. Drenaža je važna kako bi koren lavande dobijao dovoljno kiseonika. Grančica se odrezuje sa donje polovine odrasle, zdrave lavande i treba da ima dužinu od oko 10 cm. Skinite donja dva lista i taj deo reznice inu od oko 3 cm. i zalijte.

Za oko 6 nedelja, razviće se mlada biljka lavande. Najpre posudu samladom biljkom čuvajte zaštićenom od jakog sunca, kiše i jakih vetrova da biste ih zatim postepeno izlagali spoljašnjim vremenskim uslovima. Posle mesec i po dana, sledi presadjivanje u veće saksije ili u zemlju. Prilikom presadjivanja tretirajte koren stimulansom rasta.

Preporučujemo