Home Povrtarstvo Lekovitost začinskog bilja

Lekovitost začinskog bilja

by admin

Začinske biljke koje koristimo u ishrani, mogu povoljno delovati i na naše zdravlje. Najbolje i nalekovitije su sveže, a, ako niste do sada probali, pravo je vreme da počnete sami da ih gajite. U kuhinji pored prozora, na radnom stolu u trpezariji… Bilo gde, simpatični bosiljak, peršun ili ruzmarin  će dati dodatnu ljupkost prostorijama u kojima se prave i služe obroci.

Začinsko bilje koje gajute u kući, odnosno u kuhinji, uvek će biti sveže i pri ruci, a pošto ga sami gajite, sigurni ste šta ste stavili u omiljeno jelo – neprskanu domaći uzgojenu začinsku biljku.

Začinsko bilje je jako bogato vitaminima i korisnim mineralima, a naročito ako se konzumira odmah po branju. Zbog toga se potrudite da na prozorskoj dasci u kuhinji imate bar par saksijica koje će takodje uticati i na to da u kuhinji nemate problema sa insektima.

Redovno zalivajte vaše bilje, omogućite im sunčani prostor, a što ga češće budete obrezivali, rašće brže i biće bujnije. Ako Vam ostane viška, slobodno ga zamrznite i ostavite u zamrzivaču pa ga koristite kada vam zatreba.

Evo naše preporuke, koje bi bilje bilo poželjno da držite u kući.

Peršun

Peršun je pun vitamina. Tu su A, C, B i naročito B 12 koji ima važnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca. Povoljno utiče na sistem organa za varenje, pospešuje rad bubrega i izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Kada se konzumira sveš, koncentracija lekovitih materija je najveća. Nemojte se čuditi, ali je normalno da peršun raste sporo.Redovno ga zalivajte jer mu je potrebno stalno vlažna zemlja.

persun

Mirodjija

Mirodjija sadrži eterično ulje koje je poznato po povoljnom dejstvu u borbi sa nesanicom, lošom probavom, slabim apetitom. Takodje ima i umirujuće dejstvo. Sadite je duboko u saksiju sa rastresitom zemljom. U mnogim zemljama je nezaobilazan začin, naročito uz ribu i povrće.

Celer

Celer je preporučljiv kao svojevrsni čistač organizma od toksina. Dobar je i kao preventiva protiv bolova koje izaziva giht. Povoljno utiče na varenje, zdravlje bešike, održava bubrege zdravim a organizam čisti od mokraćne kiseline. Najbolje je da ga jedete u svežem stanju, sitno iseckan.

Ruzmarin

Ruzmarin ima jaka eterična ulja pa se savetuje konzumiranje u manjim količinama. Zato je dovoljno samo da dotaknete blago ovu biljku i već ćete osetiti specifičnu aromu. Da bi dobro napredovao u kućnim uslovima, omogućite mu dovoljno svetlosti i redovno zalivanje. U tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje kožnih obolenja. Ako želite da ruzmarin ispusti svoje ulje i smoli, iseckajte sitno njegove iglice.

ruzmarin

Bosiljak

Sadrži važna eterična ulja i dobar je saveznik u borbi sa lošom probavom. Zalivajte ga svakog drugog dana, i bićete zaštićeni od neželjenih insekata u kuhinji. Možete izabrati da gajite i divlji bosiljak koji je manji rastom, ima veliko lišće ali mu je žbun znatno gušći.

bosiljak

Preporučujemo