Home Ratarstvo Uslovi za gajenje začinskog bilja

Uslovi za gajenje začinskog bilja

by admin

Svaki put kada odem u neki veliki hipermarket, naletim na one male saksijice sa začinskim biljem. Prva koju sam kupila bila je nana i stavila sam je u saksiju na terasi. Zalivam je obilno, a ona miriše i buja, pa sam odlučila da kupim još poneku biljku, jer sam do sada koristila samo one sušene začine. Začinsko bilje odlično uspeva i u saksijama, i ako ste bili u nedoumici da li ćete uspeti uspešno da gajite na vašoj terasi nanu ili peršun, slobodno krenite u sadnju. Osim praktične primene, ono ima i estetsku stranu, pa će vaš prozor na terasi krasiti prelepo zelenilo i boje, a tek njihov miris….

Zašto da gajite začinsko bilje?

Zato što se u velikim supermarketima može naći mnogo sušenog i upakovanog bilja, ali sveži začinu svakom jelu daju puniji ukus i bolju aromu.

zacinsko-bilje

Koje biljke uspevaju na malom prostoru?

U saksije možete posaditi bez bojazni da vam gajenje neće uspeti: ruzmarin, žalfiju, nanu, bosiljak, rukolu, mirođiju, lavandu, vresak, peršun, majčina dušica. Takođe možete posaditi i čeri paradajz i ljutu papričicu.

Origano, nanu i matičnjak možete zajedno gajiti u istoj saksiji, zato što se isto gaje i potrebni su im isti uslovi – traže zemljište puno vlage i sunce. Uglavnom sve začinske biljke, osim bosiljka, zahtevaju sunčanu terasu.

Ruzmarin

Ne zahteva mnogo pažnje, pa je odličan za vas ako niste vični uzgoju bilja. Treba da bude na sunčanom mestu i da se voda ne zadržava u saksiji. Dobar je kao dodatak marinadi za ribu ili meso i u paradajz sos.

Mirodjija

Potrebno joj je srednje osunčano mesto i povremeno zalivanje. Savršena je za sosove i supe.

Bosiljak

Ne prija mu prejako sunce i traži dosta vode. Italijanska kuhinja je nezamisliva bez ovog začina.

Lavanda

Prija joj sunce i suva zemlja. U dno saksije postavite sitni šljunak da bi nakon zalivanja višak vode lakše otekao. Probajte da ubacite nekoliko listića u gulaš.

Peršun

Koristi se za supe i kao dodataka raznim jelima. Čaj od peršuna je dobar diuretik.

Žalfija

Ne podnosi veliku vlagu oko korena. Potrebno je da saksiju napunite mešavinom zemlje i šljunka, a povremeno zemlju nađubrite da bi bila žbunastija. Obavezan je dodatak jelima sa paradajzom. Kao što znamo, čaj od žalfije se koristi za ispiranje usta i grla, upale desni i inhalacije.

Matičnjak

Svaka žena i devojka trebalo bi da ga ima na terasi, zato što pomaže protiv menstrualnih tegoba, a dokazano je i da umiruje živce i uspavljuje.

Majčina dušica

Sada je pravo vreme da je zasejete. Zalivajte je umereno i ne preterujte da ne bi istrulila. Povremeno joj odsecajte vrhove. Majčina dušica deluje antibakterijski, umiruje, odlična je u borbi protiv infekcija disajnih puteva.

Ruzmarin

Voli sunce, ne često zalivanje, uspeva u svim vrstama zemlje. Koristi se kod pripremanja mesa od ribe.

Nana

Traži zemljište puno vlage, uspeva na suncu ali i u poluseni, često je zalivajte. Svake godine zemlju osvežite sa novim đubrivom. Sveže litove koristite za čaj, dobar je lek protiv tegoba sa varenjem. Ja sam je zasadila da bih uvek imala pri ruci kada pravim, recimo, Sasi vodu.

Origano

Zahteva iste uslove za gajenje kao i nana i matičnjak. Obavezan je kada spremate mediteransku kuhinju i pice.

Preporučujemo