Home Povrtarstvo Batat – slatki krompir

Batat – slatki krompir

by admin

Batat ili slatki krompir, latinski naziv ( Ipomoea batatas ) je biljka iz porodice slakova. Potiče iz Latinske Amerike. Njegovi cvetovi su beli, lila ili roze boje veličine 3 do 4 cm u prečniku.
Plod slatkog krompira sadrži do 4 semenke a stablo je vrežasto, dužine od 60 cm pa sve do pet metara. Batata ima srcaste listove a koren može otići i do 30 cm pod zemljom.

Ono što mi zapravo koristimo u ishrani je zadebljali koren batate. Jedna biljka može razviti od 4 do čak 18 takvih zadebljalih korenova, sa pojedinačnom masom od 100 grama do pola kilograma.

Da bi se ovo hranljivo povrće gajilo na našim prostorima, potrebno je omogućiti odredjene uslove.

Uzgoj slatkog krompira

U tropskim uslovima, batat je višegodišnja biljka ali se u poljoprivredi uzgaja kao jednogodišnja kultura. Gajenje batata je moguće i u umerenijim klimatskim uslovima, kakvi su u Srbiji. U tom slučaju, razmnožavanje batata je korenovim izdancima, jer seme kod nas neće uspeti da dovoljno dozre.

Batat

Pošto je tropska biljka, batatu prijaju toplina i vlaga, dok neće podneti mraz. Kod nas je neophodno da bude minimum 4 meseca razdoblja bez mraza i za vreme tog perioda dnevne temperature treba da budu od 21 – 25 stepeni a noćne ne smeju biti manje od 12 stepeni.

Takodje, ako su temperature manje od 15, ali i veće od 30, ometaju razvoj biljke i smanjuju prinose. Temperature ispod 10 stepeni, oštećuju biljku koja može tako i da propadne.

Sadnja

Batat će najbolje uspeti na lakšoj, dreniranoj zemlji, ali, iako mu vlaga odgovara, zadržavanje vode ume da šteti korenu biljke. Optimalna Ph vrednost za uzgoj batata je od 5,5 i 6,5, dakle blago kiselo zemljište. Batat se sadi kada prodje opasnost od mrazeva. Temperatura zemlje mora biti veća od 18 stepeni. Sa višom temperaturom, sadnice će se brže ukoreniti. Dakle, dobar period su maj i april.

Batat se sadi na dubini od 5 do 10 cm. Bar tri čvora moraju biti u tlu dok je uobičajen razmak 1 do 1,2 metra. U redu, razmak izmedju biljaka je 30 do 50 cm. Preporučuje se da se gredice uzdignu i prekriju crnom folijom ispod koje će se postići povoljniji uslovi i bolji prinosi.

Navodnjavanje batata

Za pravilan razvoj batata neophodno je oko 25 mm vode nedeljno. Tokom sušnih perioda, navodnjavanje je nužno za isplativost i ostvarivanje planiranog prinosa.

U domaćim klimatskim uslovima, batat cveta tek u jesen, pa plodovi sa semenkama ne uspevaju da dovoljno sazru. Zato se kod nas batat može uzgajati iz izdanaka korena.

Priprema tla i uklanjanje korova

Na jesen se zemljište preorava do 40 cm u dubinu. U proleće pre sadnje se brazda zatvara pa se pripremaju gredice i, prema potrebi, postavljaju malčevi. Sa tim ciljem se može koristiti crna ili bela folija. Posle postavljanja folije, potrebno je izbušiti rupe u određenim razmacima do se u sušnim područjima istovremeno postavlja i sistem za navodnjavanje.

Ako nema folije, primenjuje se plitka obrada između redova, odmah s početkA uzgoja. Naime, tokom vegetacije, nadzemni delovi biljke brzo će „premrežiti“ redove i tako onemogućiti prolaz.

Korovi koji se javljaju između folija, treba da se uklanjaju ručno pre nego vegetacija počne. Zbog osetljivosti korena, primena pesticida se ne preporučuje.

Gnojidba

Batat traži manje gnojiva od drugog povrća. Sastav i količina gnojiva se najbolje utvrdjuje tek posle hemijske analize tla. Opšte pravilo je da batat traži malo azota i malo više kalijuma. NPK razmera je 7:14:21.

Berba i vađenje batata

Zadebljali koreni batata mogu da počnu da se vade tri meseca posle sadnje. Ako pak, vremenski uslovi nisu pogodni, odložite berbu kako bi korenova zadebljanja bila veća. Berba se kod nas uglavnom obavlja od avgusta do septembra. Na tržištu se najviše traži batat dužine 15 do 20 cm i sa masom od 150 do 400 grama.

Smatra se da je batat tehnološki zreo, kada iz prerezane vreže poteče beli sok. Puna zrelost je dostignuta onda kada se na mestu njegovg otkidanja više ne pojavljuje sok.

Dodatni saveti

Nekoliko dana pre berbe preporučljivo je pokositi nadzemni deo biljke. Tako će „gomolji“ razviti čvršću pokožicu, što će smanjiti mogućnost oštećenja tokom vađenja i skladištenja
Batat se može vaditi ručno ili vadilicom za krompir.

Nakon berbe, potrebno je odvojiti zdrave od oštećenih plodova. Izvađeni koreni se čuvaju 4 – 7 dana na temperaturi od 25 – 30 stepeni. Koreni se sortiraju i pakiuju u kartonske ili kutie od letvica.
Zdrave korene batata moguće je skladištiti do sedam meseci na temperaturi od oko 15 stepeni. Moguće je smanjenje mase do 6 posto usled vlage i mogućih oboljenja.

Vrste batata

Vrste batata se razlikuju bojom ljuske (ona može biti žuta, narandžasta, crvena, ljubičasta ili sivo-bela). Boja mesa može biti bela, crvena, žuta ili oranž. Tekstura ploda po kojoj se vrste razlikuju može biti i mekana i vlažna, ili suva i čvrsta. Vrste batata se razlikuju i po obliku (široki do suženi). Postoji više od 400 vrsta batata širom sveta.

Prinos batata može biti od 20 do 50 tona po hektaru.

Preporučujemo