Home Ratarstvo Rukola – i hrana i lek

Rukola – i hrana i lek

by admin

Rukola, latinski naziv ( Eruca sativa ), porodica kupusnjača – (Brassicaceae) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Poreklo vuče iz južne i centralne Evrope. Ovo lisnato povrće, uzgaja se zbog lišća koje ima jak pikantan ukusa i bogato je vitaminima. Rukola Ima stimulativno i lekovito dejstvo na ljudski organizam, posebno je blagotvorna za želudac i crevni sistem.

Izgled biljke

Na kratkom stablu, u vegetativnoj fazi, rukola razvija rozetu lišća. Listovi imaju kratke peteljke, više ili manje su urezani, i mogu biti do 20 cm dugi i 6 cm široki. Na višim temperaturama razvija se cvetna stabljika s grozdastim cvatovima bele ili svetložute boje s ljubičastim žilicama na laticama. Plod je mahunast i daje sitno okruglo seme teško oko 2 grama.

rukola uzgoj

Uslovi za gajenje

Rukola ima skromne zahteve za toplinom i otporna je na mrazeve pa se može proizvoditi cele godine. Uspeće na skoro svakom zemljištu iako je, kada je sadnja u pitanju, najbolje bogato tlo koje zadržava vlagu i koje je delimično zasenjeno.

Kada su žege, za uspešan uzgoj, možda će joj biti potrebna dodatna zaštita inače će u suprotnom proizvoditi listove lošijeg ukusa i kvaliteta. Rukola najbolje uspeva na lakim, peskovitim i srednje teškim zemljištima sa neutralnom Ph reakcijom ili alkalnom.
Pre sadnje, osnovna obrada zemlje izvodi se na dubinu od 20 cm, a potrebna je i kvalitetna površinska priprema pošto se rukola skoro uvek proizvodi direktnom setvom iz semena. Njeno seme je vrlo sitno (1 000 semenki teži oko 15 g). Djubri se potom sa 60 do 80 kg/ha azota, 60 do 80 kg/ha fosfora i 100 – 120 kg/ha kalijuma. Usev se dalje neguje međurednom obradom i navodnjavanjem. Traži redovno zalivanje i suzbijanje korova. Bolesti i štetočine je retko napadaju.

Pošto ima male zahteve, rukola može da se uspešno gaji i tokom zime u plastenicima, što povećava isplativost korišćenja plastenika.

Setva rukole

Rukolu možete sejati od februara pa do juna u više navrata. Razmak redova treba da je od 15 do 30 cm, a proređuje se na 5- 10 cm (biljka od biljke) . Dubina setve je oko 1 cm. Za setvu je potrebno 1,5 do 2 kg. semena po jednom hektaru. Rukola niče za svega par dana.

Berba i isplativost gajenja rukole

Nakon 40 do 60 dana od nuicanja, rukola se može brati. Lisne rozete se čupaju, operu i prodaju uglavnom sveže u vezicama. Prinos rukole po 1m2 može biti do 2 kg. Dakle, prinos po hektaru je oko 20 000 kg.

Poznate sorte rukole su Koltivata i Riga.

Savet: Kako biste osigurali da uvek imate svežu robu koju možete ponuditi u dužem vremenskom period, najbolji je uzgoj rukole koji se obavlja postepeno u etapama. Razmaci između sadnje na različitim delovima parcele mogu biti 7 dana, i tako rukola stiže i za branje i prodaju postepeno dok je isplativost još veća..

Primena

Rukola se najviše se koristi u svežem stanju, kao salata, kao dodatak jelima, posebno čorbama, supama, rižotu, picama, roštilju, divljači, plodovima mora…Veči listovi rukole mogu biti oporog ukusa a ukusniji su oni mlađi.

Nutritivne vrednosti i lekovitost

Rukola sadrži mnogo vode, zatim ugljene hidrate, belančevine, i minerale: kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor… Tu sui važni vitamini (A,C, K,B kompleks).

Neki njeni sastojci imaju antikancerogeno dejstvo . Rukola je dobra za zdravlje srca, za regulaciju varenja i prema nekim izvorima – čisti krv. Primenjuje se kao dodatak terapiji kod lečenja osteoporoze, čira, hronične opstipacije, prehlade, jakog kašlja.

Preporučujemo