Home Povrtarstvo Špargla, od davnina veoma korisna zeljasta biljka

Špargla, od davnina veoma korisna zeljasta biljka

by Jovana

Špargla, latinski naziv Asparagus officinalis je višegodišnja biljka. Poznata je pod nazivima šparoga i šparga. Ova biljka se gaji i koristi zaista dugo kroz vekove, još iz doba starog Egipta. Za vreme vladavine Rimskog carstva njena primena proširena je i na Mediteranske oblasti, dok je u Ameriku stigla 1850. godine.

Opis biljke

Špargla je zeljasta višegodišnja biljka. Na jednom isto mestu boravi i do 15 godina. Šparglina stabljika je zadebljana i dostiže visinu do 150 cm. Njeni listovi imaju izgled pera. Listovi su sastavni deo biljke koji su evolucijom poprimili ulogu listova. Poseduje zvonaste cvetove čija je boja žućkasto zelena. Njen plod je crvene boje, čija je veličina od 6 do 10 mm.

Sorte Špargle mogu biti bele i zelene. Postoji i podvrsta ove biljke koja se obično gaji u severnom delu Evrope. Njen naziv je Asparagus officinalis. Ona može da dostigne visinu do 70 cm.

spargla biljka

Za proizvodnju bele špargle je peskovita zemlja sa veoma obilnim đubrenjem organskim sredstvima, dok su za zelenu bolja srednje teška zemljišta.

Sadnja Špargle

Ova zeljasta biljka sadi se u proleće, tako što se njeni rasadi polažu u otvorene rupe. Za te svrhe ponekad se mogu koristiti i mašine koje se koriste za industrijski paradajz. Takođe sadnju možemo obaviti iz semena. To ćemo jednostavno učiniti polaganjem njenog semena u prethodno pripremljeno zemljište. Potrebno joj je lagano, strukturno i ceđeno zemljište. Kako bismo ubrzali samo nicanje, potopićemo seme u toploj vodi i nakon nekoliko dana malo prosušiti i odmah ga posejati. Seje se na razmak od 40 do 60 cm, red do reda. Razmak u semenu treba da iznosi od 7 do 12 cm.

Do nicanja može doći posle tri nedelje. U prvih mesec dana rast biljke je veoma spor. Nakon što mlade biljke počnu da se razvijaju, potrebno je obavezno obaviti suzbijanje korova. To može da se odradi i međuredno uz pomoć mašina, ali tada moramo biti jako pažljivi da se ne ošteti koren same biljke.

Gajenje i uzgoj Špargle

Za gajenje ove biljke najpogodnije je kontinentalno područje, gde su lakša zemljišta, kao što su zemljišta u dolinama reka. Odgovaraju joj srednje temperature, koje nisu mnogo visoke ni tokom leta. Leti bi bilo poželjno navodnjavati je. Za osnovno gajenje špargle dovoljno je organsko đubrivo. Organsko đubrenje preporučuje se svake treće godine . Tokom vegetacije upotrebljavaju se i azot i kalijum. Đubrenje biljke može da utiče i na njen kvalitet, pa se zato đubrenje mineralima preporucuje pre početka berbe.

Ukoliko se špargla uzgaja na malo trebalo bi je posaditi uz kraj bašte, s obzirom na njen zaista dug vek. Za gajenje ove biljke na velikim površinama moramo u jesen obaviti oranje zemljišta. Iz sopstvene proizvodnje treba obezbediti rasad špargle ili naći što je moguće bolju ponudu na tržištu.

spargla uzgoj

Ranije gajila se u manastirskim baštama, uz dvorove, a kasnije se pridružila gradskim sredimana. Ona se uglavnom uzgaja zbog svoje hranljive vrednosti i zdravstvene primene. Špargla je izvanredna kao sveže povrće po mnogim svojim kvalitetima. Može se koristiti kuvana, u vodi ili na pari. Idelana je u kombinaciji sa raznim začinima , sa sirevima i jajima. Veoma je ukusna i supa od špargle. Njeni vrhovi mogu se takođe koristiti kao sezonska salata koja se fantastično slaže sa maslinovim uljem.

Zelena špargla poseduje veću hranljivu vrednost i zdravstvenu primenu, ali u Evropi je više zastupljenija i cenjenija bela sorta. Ona je odlično dijetalno povrće i koristi se najviše za dijabetičare. Veoma dobro utiče na rad jetre i bubrega. Isto tako ova biljka preporučuje se i kod problema sa bronhitisom i reumatizmom.

Berba Špargle

Berba špargle je posao, koji počinje par nedelja nakon godinu dana od sađenja biljke. Sezona traje do 5 nedelja, prvih nekoliko godina. Kasnije, posle 6 godina berba može trajati i do 8 nedelja. Kada je dužina izdanka dostigla dužinu od 18 do 22 cm spreman je da se bere. To ćemo učiniti tako što ćemo da ga odsečemo malo niže od površine zemlje. Kada smo berbu završili posečenu šparglu potapamo uhladnu vodu. Pre njenog sortiranja treba se oprati pod mlazom vode. Kod sortiranja se skraćuju izdanci koji su predugački, da bi svi bili iste dužine. Zatim je vezujemo u snopove i tako pripremljeni spremni su za plasiranje na tržište.

Preporučujemo