Home Ratarstvo ZP hibridi, srpsko seme za ceo svet

ZP hibridi, srpsko seme za ceo svet

by Jovana

O institutu

ZP hibridi, naziv su dobili po Zemun polju, kako se zove i institut za kukuruz u Beogradu, tačnije Zemunnu. ZP je srpski brend, koji se još odavno odomaćio i u Evropi, Aziji, Africi.. Razvoj ZP sistema proizvodnje kukuruza i soje ima cilj za dobijanje visokih i stabilnih prinosa u različitim agreoekološkim uslovima gajenja. Institut sarađuje sa renomiranom kompanijom iz Francuske, te se i suncokret našao na listi proizvoda našeg instituta.

ZP hibridi zadovoljavaju zahteve svojih kupaca, kao i svetske standarde kada su usluge i proizvodi u pitanju. Veliki istraživački tim se bavi stvaranjem novih proizvoda i tehnologija. ZP sorte se održavaju kao vodeći brend kako kod nas tako i na inostranim tržištima.

Imaju izuzetno velik broj zadovoljnih kupaca, čija su očekivanja ispunili i baš iz tog razloga su jedni od najtraženijih semena kod nas.

Najtraženiji ZP hibridi

ZP hibridi – Kukuruz

ZP 434 – Ovaj hibrid naziva se i uvek rodan. Prinos mu je zaista odličan, poseduje osrednju osetljivost na sušu i na poleganje. Ima dobar kvalitet zrna i srednje brzo otpušta vlagu. Njegove karakteristike su žuto zrno i zuban. Dostiže visinu do 220 cm, a klip se nalazi na visini od 105 cm. Dužina njegovog klipa iznosi od 20 do 22 cm. U jednom redu nalazi se 16 zrna na klipu. Masa iznosi 1000 zrna je 350 grama.

Može da se gaji i do 600 m nadmorske visine. Odgovara mu veoma plodna zemlja, ali može uspevati i na drugom tlu. Na jedan hektar može se posaditi od 65 do 75 hiljada biljaka. Ima jako dobar kvalitet, isto kao i prinos, čak do 14 tona po jednom hektaru.

ZP hibridi 1

ZP 555 – Ovo je nov, visoko rodan hibrid. Tolerantnost na sušu i poleganje je jako dobrra, kao i njegov prinos. Ne tako brzo otpušta vlagu. Ima zubna žuta zrna. Njegova visina iznosi oko 230cm, a dužina njegovog klipa je 27 cm. Klip je na visini od 90cm a biljci. Na klipu u jednom redu leže od 16 do 18 zrna kukuruza. 1000 zrna teški su 400 g.

Ovaj hibrid voli plodnu kvalitetnu zemlju, ali može uspevati i na osirimašenom zemljištu. Na jedan hektar sadi se od 55 do 65 hiljada biljaka. Prinos ove biljke iznosi do 15 tona po hektaru, što je generalno jako dobar prinos i takođe vrsan kvalitet

ZP 666 – Za ovu vrstu hibrida kažu da je đavoljski dobar. Veoma visokog kvaliteta, dobrog prinosa. Otporan na suše i polaganje, dosta brzo otpušta vlagu. Osobine su mu zubno, žuto zrbo, koje se nalazi na klipu koji je na visini od 90cm biljke. Visina same bilje može biti do 200cm. Dužina njegovog klipa je 25 cm, a na jednom klipu ima 16 redova zrna, koji su ako ukusni. 1000 zrna iznosi težinu od 390 grama.

Gaji se i na 400 m nadmorske visine. Odlično se razvija i u plodnoj kvalitetnoj zemlji, ali i u manje kvalitetnoj siromašnoj zemlji. Prinos koji postiže zaista je velik do 15 tona po hektaru, a takođe odlikovan je zaista visokim kvalitetom.

ZP 684 ultra – Hibrid koji je izuzetno rodan. Tolerantan i na sušu i na poleganje, daje odličan prinos i kvalitet. Brzo i otpušta vlagu. Ima zubno zrno žute boje. Visina ove bilje dostiže i 270cm, dok se klip može naći na visini od 120 cm. Dužina samog klipa je 26 cm i ima 16 redova zrna na jednom klipu. 1000 zrna jednako je težini od 390 grama.

Ukoliko je zemlja dobra i kvalitetna može se uzgajati i do 350 metara nadmorske visine. Na siromašnoj zemlji isto će se dobro razvijati, ali možda malo manjeg kvaliteta. Na jedan hektar može se saditi od 55 do 60 hiljada biljaka. Ima veoma visok prinos i može se pohvaliti jako dobrim kvalitetom.

ZP 704 – Za ovaj hibrid povezuju se tradicija i poverenje. Njegov je prinos za ponos , kao i kvaltitet njegovog zrna. Otporan je na sušu i poleganje i jako brzo otpušta vlagu. Žutog zubnog je zrna. Visina biljke iznosi 290cm, dok se klip nalazi na visini od 130 cm. Dužina njegovog klipa je 25 cm. Klip ima od 16 do 18 redova zrna. Težina 1000 zrna ovog kukuruza iznosi 360 grama.

Nije probirljiv kad je zemljište u pitanju. Odlično će uspevati na plodnom zemljištu, ali isto dobar razvoj ostvariće i na nekoj osiromašenoj zemlji. Na jedan hektar mogu doći od 55 do 60 hiljada biljaka. Prinos je izvnredan kao i sam kvalitet biljke.

ZP hibridi 2

ZP sorte – Soja

ZPS 015 – Ovo je sorta koja ima rani stepen sazrevanja. Srednje je visine i odlikuje se cvetom ljubičaste boje. Dlačice su joj mrko žute boje. Hilum je siv, dok je semenjača žute boje. Totalna masa zrna biljaka gajenih u normalnoj gustini useva iznosi od 210 do 220 grama. U nekim godina može se naći i crno zrno u semenu.

Ukoliko je malo smanjena gustina gajenja izaći će do dve bočne grane, koje do nekog vremena nadognađuju tu gustinu. Kapacitet njenog roda je 5 tona po hektaru, a poželjno je da na jednom hektaru zemljižta bude do 500 hiljada biljaka. Veoma je pogodna za gajenje u uslovima navodnjavanja, jer nije podložna pleganju.

Cene ZP hibrida variraju od 4490 do 7150 dinara u zavisosti od vrste. Cene važe za vreće u kojima se upakovano 25 000 semena.

Mogu se naći u poljoprivrednim apotekama, poljoprivrednim zadrugama, a mogu se i poručiti online preko sajta insituta “Zemun polje”.

Preporučujemo