Home Povrtarstvo Veštačka đubriva, važan dodatak u prehrani biljaka

Veštačka đubriva, važan dodatak u prehrani biljaka

by Jovana

Đubriva se generalno koriste kako bi se poboljšao rast i razvoj biljaka. Najosnovnija podela đubriva je na neorganska ili veštačka đubriva i organska. Organsko đubrivo bogato je organskom materijom koja je životinjskog ili biljnog porekla. Veštačko đubrivo sačinjeno je od supstanci ili minerala.

Primena veštačkog đubriva

Njegova najveća i najčešća primena je kod uzgoja kukuruza, soje, suncokreta, šećerne trske i ječma. Ukoliko se azotno đubrivo koristi na biljku koja je ostala izvan sezone, jednako će imati povoljan uticaj i na biljke koje se sade na leto. Koristi se za voće, povrće, kao i za ukrasno cveće.

Ne trebamo preterati sa upotrebom veštačkih đubriva. Biljci može štetiti kada joj damo previše đubriva isto kao da smo joj dali premalo. Biljka u tom slučaju može da sagori, da se uništi koren ili da odumre cela biljka.

Vestacka djubriva

MAP Đubrivo, formulacije 12:52

MAP đubrivo je dvojno đubrivo koje sadrži veoma visok nivo fosfora i dovoljne količine azota. Njegova namena je prvenstveno da prihrani sve vrste ozimnih žitarica, koje su uzgajane na zemljištima koji su slabo bogati fosforom, a srednje dobro obezbeđeni kalijumom. Poznat je na svim zemljištima centralne Srbije i Vojvodine.

Sastav : Sirovinski sastav Map đubriva čine Karbamid, Amonijumnitrat, Monoamonijumfosfat, Kalijumova so. Aktivne materije koje sadrži su Azot 11%, Fosforpentoksid P2O5 52% i Kalijumpentokid 37%

Primena MAP Đubriva – Najpogodnije vreme za primenu ove vrste đubriva je u jesen ili pred samu sadnju, kada pripremamo zemljište. Količina koja se primenjuje je od 100 do 200 kg na jedan hektar, to najviše zavisi od same plodnosti zemljišta, tačnije od nivoa fosfora i vrste kulture. Map đubrivo se koristi kao osnovno đubrivo, inkoporacijom pri pripremi zemljišta. U osnovnoj ili predsetvenoj pripremi zemljišta, ravnomerno se razlaže po celoj površini zemljišta ili u redove.

Način pripreme vrši se ručno, poljoprivrednim mašinama ili aerotretmanom.

NPK Đubrivo

NPK đubrivo je neogransko veštačko đubrivo. Ono je u vidu granula koje nemaju miris i sivo bele boje su. Veoma su rastvorljive u vodi. Univerzalno je i koristi se i za kukuruz, pšenicu, vinovu lozu, šećernu repu. Zaista je širok spektar njegove upotrebljivosti. Zadatak NPK đubriva je da biljci podari ravnomernu ishranu u toku vegetacije.

Sastav: U njegov sastav ulaze hranljive materije Azot , Fosfor i Kalijum. Tačnije krečni Amonijum nitrat KAN, Monoamonijum fosfat MAP i Kalijum hlorid KCl.

Primena NPK đubriva – Koristi se u ishrani svih vrsti biljaka i pogodno je za sve tipove zemljišta, kako dobrim i kvalitetnim tako i na onim osiromašenim. U zavisnosti za koju biljnu vrstu koristimo NPK đubrivo po hektaru obično se upotrebljava od 300 do 600 kg.

Način pripreme: Ovaj tip veštačkog đubriva koristi se tako što se sipa preko zemljišta. Potrebno je da ga ravnomerno fino nanesemo po celom tlu. Možemo posipati u redove, pored redova, oko stabla, ili u vidu traka, bitno je samo da ga svuda bude u ravnomernim količinama. Svoje zelene ljubimce ovim možemo tretirati 1 do 2 puta preko istog mesta.

KAN đubrivo

KAN je prosto veštačko đubrivo azotnog tipa. Naziv KAN ima značenje Kalcijum amonijum nitrat. Bogato je visokim sadržajem azota koji je veoma pristupačan. Našoj biljci veoma brzo će omogućiti dodatnu ishranu makroelementom.

Sastav ovog đubriva čine hranljive materije Azota nitrantog i Amonijačnog azota.

Primena KAN đubriva – Ova vrsta đubriva koristi se kod raznolikih vrsta biljaka. Njegova svrha je da upotpuni azotnu ishranu biljka. Nije bitan kvalitet tla na kome se upotrebljava. Po hektaru zemlje dolazi od 100 do 500 kg đubriva.

Način upotrebe: Takođe se koristi preko zemljišta. Korisno je lepo ga ravnomerno rasporediti svuda kako bi biljke dobile istu količinu hranljivih materija.. To isto zemljište može se tretirati ovim đubrivom i do 3 puta.

SAN đubrivo

U nazivu ovog azotnog veštačkog đubriva zaključujemo da se radi o Stabilizovanom amonijum nitratu. Bilo bi potrebno čuvati ga u suvim prostorijama , da bude zaštićeno od toplote, jer nije ljubitelj iste. Takođe mu ne prija ni vlaga, pa ga ne bi trebali čuvati duže od tri meseca, već ga upotrebiti što pre.

Primena SAN đubriva – Nije preterano izbirljivo đubrište što se kvaliteta zemlje tiče. Njegov posao je da našoj biljci upotpuni ishranu azotom i poboljša njen rast i razvoj. U zavisnosti od potrebe samih biljaka, koristi se od 100 do 400 kg na jedan hektar zemljišta.

Način pripreme je isto preko zemljišta. Odozgo cemo pažljivo rasprosuti đubrivo, trudeći se da to bude u ravnomernim količinama svuda po zemlji.

AN đubrivo

Ovo neorgansko đubrivo je Amonijum nitrat. Supstanca je belo žućkaste boje i uglavnom ćemo je pronaći u vidu granula. Ovo đubrivo je jedno od najrastvorljivijih đubriva. Trebamo biti obazrivi jer jedna od osobina ovog đubriva je i ta da može biti zapaljivo, pa čak i eksplozivno.

Sastav: AN đubrivo u sebi ima 34 posto azota. Jedan deo je amonijak, a drugi je u nitratu.

Primena AN đubriva – Njegov zadatak na misliji dohrane biljaka jeste da im odmah pruža njima neophodan azot. Može se primenjivati i pre samog sađenja biljaka. Takođe mu nije bitno na kakvom tlu će obaviti posao niti koja je biljka u pitanju, jer većini pristaje ova vrsta đubriva.

Način pripreme je sličan gotovo isti kao i kod drugih đubriva. Posipajući ga po zemljištu ravnomerno. Ono će odmah preći u zemljišni rastvor, jer se jako dobro rastvara u vodi.

Urea đubrivo

Urea ili karbamid spada u najkoncentrovanija đubrišta. Ovo je takođe čvrsto azotno veštačko đubrivo. Karbamid u sebi sadrži 46 posto azota. Boja njegovih granula je bela mlečna boja. Masa granula ove vrste đubriva je karakteristično mala.

Primena Urea đubriva – Ne bi trebalo upotrebljavati ovo đubrivo na kiselom zemljištu, jer to može da omogući još veću kiselost zemlje. Ono je veoma pogodno za upotrebu kod voća i povrća, jer je veoma slično većini pesticida. Takođe bismo trebali izbegavati upotrebu karbamida za vreme setve, jer postoji velika mogućnost da će negativno uticati na klice biljaka.

Način primene nije težak niti komplikovan posao. Kao i kod ostalih i kod ove vrste veštačkog đubriva primena se vrši površinski, granule se rastresu po celoj površini zemljišta. Poželjno je voditi računa isto tako da temperatura ne bude preko 8 stepeni.

vestacko djubrivo

Yara đubriva

Yara je vodeći proizvođač poljoprivrednih proizvoda i materija za zaštitu životne sredine. Yara đubriva plasiraju se u preko 150 zemalja. Ona deliju u svim važnim svetskim zemljama. Središte ove važne kompanije nalazi se u Oslu, u Norveškoj.

Osnovna delatnost Yare jeste upravo proizvodnja veštačkih đubriva, koje će biljkama omogućiti minerale i hranljive sastojke koje su im potrebne za bolji i kvalitetniji razvoj.

Primea Yara đubriva je širokog sprektra. Koristi se u ishrani jabuka, kukuruza, kornišona, pšenice, ječma, suncokreta, uljane repice i vinove loze.

Amosulfan

Amosulfan takođe je azotno đubrivo. Koristi se za đubrenje svih vrsti biljaka. S obzirom da pored azota sadrži i sumpor, on u ovoj vrsti đubriva služi da bi se povećao nivo azota u sadržaju tih biljaka. Idealan je za azne tipove zemljišta i ph vrednost zemljišta poboljšaće najbolje moguće. Uz pomoć Amosulfana takođe smo u mogućnosti da tlu povećamo nivo fosfora, koji više neće biti blokiran u zemljištu.

Sastav ovog veštačkog đubriva između ostalog čini Azon 20 posto i Sumpor 24 posto.

Primena Amosulfana – Amosulfan se primenjuje na veliki spektar biljaka , da bi upotpunio azotnu ishranu istih. Pre nego što setva treba da počne , kada obrađujemo tlo, najbolje je vreme za upotrebu ove vrste đubriva. Može se koristiti naravno i kada prihranjujemo same biljku.

Način upotrebe – Amosulfan se primenjuje preko zemljišta. Potrebno je ravnomerno rasporediti đubrivo po celom zemljištu .

Preporučujemo