Home Ratarstvo Bela detelina, lepa i ukrasna, ujedno lekovita i jestiva biljka

Bela detelina, lepa i ukrasna, ujedno lekovita i jestiva biljka

by Jovana

Bela detelina, latinski naziv Trifolium repens, je višegodišnja biljka. Njena familija je Fabaceae. Bela detelina je samonikla biljka koja poseduje zaista snažan korenov sisem koji je poprilično razgranat. Dužina njenog stabla je oko 40 cm. Njeni listovi uglavnom imaju tri liske, ukoliko naiđemo na neku sa četiri liske, kod nas poznatiju kao detelinu sa četiri lista, verujemo da to po legendi donosi sreću.

Cvetovi bele deteline imaju glavičaste cvasti koje se nalaze na kraju duge drške. Okruglog su oblika i veoma su brojni. Krunica cveta je ružičaste ili bele boje, a njena dužina iznosi od 8 do 13 cm. Njihov broj je od 30 do 80 cvetova, koji se poviju na dole kada se cvetanje završi. Vreme njenog cvetanja je od aprila do oktobra. Plod joj se spljošten sa tankim omotačem.

Njena staništa su joj u Evropi, u severnoj Aziji, severnoj Americi, kao i u Južnoj Americi. U većini slučajeva možemo belu detelinu naći na livadama i u gradskim parkovima, jer odlično podnosi gaženje.

Bela detelina 2

Setva i sadnja

Idealno vreme za setvu bele deteline je u proleće ili u toku septembra. Mada, ukoliko je vlažnost zemlje velika i obezbeđena zasigurno, tačnije ako su stečeni svi povoljni uslovi bela detelina setva se može obaviti i tokom celog leta.

Zemljište je potrebno lepo pripremiti pre setve. Kada taj posao obavimo možemo posejati našu detelinu. To ćemo obaviti na jednostavan način po površini i samo povaljati nakon toga. Možemo se pomoći i pneumatskim mašinama za sejanje na dubini do 5 mm. Preporučeno od strane stručnjaka je sejati do 10 kg po jednom hektaru zemljišta.

Generalno sam tip zemljišta za sadnju joj nije bitan, jer će uspevati na skoro svi tipovima tla. Bela detelina je biljka koja može uspevati i na 2000 metara nadmorske visine. Može se kombinovati i sa drugim biljkama.

Uzgoj bele deteline

Bela detelina je biljka kojoj je potrebno mnogo vlage. Za njen uzgoj najpogodnija je kišna, prohlada zima. Njen korenov sistem nije dubok, pa s toga i nije nešto otporna na sušu. Ukoliko duži period preovladava suša ova lepa biljka može i skroz uvenuti. Ukoliko smo se odlučili da gajimo ovu vrstu biljke, trebali bi obratiti pažnju na to na optimalna Ph vrednost bude od 5,5 do 7.

Bela detelina odlično izdržava visok nivo podzemnih voda, zbog njeno korenovog sisteme. S obzirom da je otporna i na poplave i na gaženje, ona se najčešće sadi i za ispašu. Ne treba je stavljati previše, uvek je bolje u kombinaciji sa drugim travama, jer se ona jako brzo širi i može ugušiti druge biljke.

Upotreba bele deteline

Bela detelina je veoma korisna biljka iz mnogih razloga. Najpoznatija je kao dobra medonosna biljka. Veliki je proizvođač nektara, jer pčele prosto obožavaju njen nektar, pa s toga je interesantna jako i pčelarima.

Koristi se i kao krmna biljka, ne izaziva nadimanje i jako je hranljiva. Pre nego što nastupi njeno cvetanje ona u sebi sadrži 27 posto čistog proteina i svarljivost bele deteline je dosta dobra i laka. Ova biljka obogaćena vitaminima i mineralima, kalcijumom i magnezijumom.

Takođe još jedna vrlina kojom možemo pohvaliti našu belu detelinu je i činjenica da ima dobar uticaj na poboljšavanje plodnosti tla. To postiže, jer se u njenom korenu vezuje azot iz vazduha u zemljište.

Njena upotreba zastupljena je i u ishrani, jer je veoma kvalitetna. Belu detelinu možemo čak dodavati kao dodatak na primer salatama.

Lekovitost

Još jedna od korisnih stvari koje nam pruža ova biljka jeste upravo njena lekovitost. Ova lekovita biljka zaista je rasprostranjena kako industrijski, tako i divlje. Ona nam pročišćava organizam, pomaže u regenerisanju jetre, a fantastična je kod probavnih tegoba.

Bela detelina 1

Počećemo sa sakupljanjem drage biljke koja nam je potrebna. Njeno cetanje traje do septembra i upravo nam je taj period bitan jer ju je tad najbolje nabrati. Kada naberemo našu lepoticu, potrebno je neko vreme da je prosušimo na mestu koje nije previše svetlo, ali joj moramo omogućiti dovoljan protok vazduha da bi zadržala svoja lekovita svojstva.

Čaj od cvetova bele deteline je tečnost koja nam može pomoći u čišćenju naše krvi. Takođe ovaj čaj oplemenjuje, jednostavo ojačava naš organizam. Ukoliko želimo da poboljšamo apetiti ili da unapredimo rad digestivnog takta potrebno je redovno da pijemo upravo ovaj čaj.

Što se tiče akni i raznih izraslina po koži, licu i telu mogu nam pomoći stabljika i detelinini listovi. Ukoliko želimo da nam modrice ili opekotine što brže zarastu trebali bismo koristiti obloge upravo od ove naše lekovite lepotice.

Sigurno smo primetili da se ona pojavljuje u sastavu mnogih situpa za prehladu i grip. Zašto bismo tragali za njima kad je pravljenje sirupa od deteline više nego jednostavno. Potrebna nam je sam sveža izblendirana detelina u koju ćemo naliti dve šolje meda i dodati limunov sok. Nakon toga čuvati ga u frižideru i konzumirati ga po potrebi tako što ćemo ga nećno otapati u ustima.

Ko bi rekao? Toliko puta smo prošli pored nje, pregazili je negde po parkovima, a da nismo znali da nam upravo čaj od njene suve biljke može umanjiti bol u grlu. Fantastična je kombincija nje, žalfije i kamilice za ispiranje grla i oporavljanje glasnih žica.

Preporučujemo