Home Povrtarstvo Crveni luk – sve o uzgoju

Crveni luk – sve o uzgoju

by admin

Crveni luk je dvogodišnja biljka sa razgranatim korenovim sistemom ali sa jako malo korenovih žilica što mu daje slabu moć upijanja. Lukovica je atraktivna na presek, listovi su mesnati i sočni.

Pera su mu šuplja, dok se cvetonosno stablo razvija u drugoj godini. Cvast je u loptastom obliku i može imati čak do 1 000 cvetova. Traži dosta svetla, ne prija mu senka.

Sve savremene sorte luka potiču iz srednje Azije. Crveni luk ima visoku hranjivu vrednost, veliki procenat eteričnih ulja, i lekovita je biljka. Posebno je blagotvoran za rad creva, probavu, disajne organe…

Crveni luk se gaji na nekoliko načina, ali za baštu je preporučljiv uzgoj iz arpadžika. Najsigurnije je nabaviti material za sadnju od proverenih rasadjivača kako bismo izbegli pojavu bolesti.

Crveni luk 2

Sadnja: Crveni luk se sadi se što ranije u proleće, i to na razmak od 20 puta 10 do 15 cm.

Pošto je otporan prema niskim temperaturama, niče i na 3 do 5 °C, ali je optimalna temperatura za klijanje 15 °C. Ona se može postići pomoću stajnjaka koji svojom razgradnjom oslobađa toplotu. Luk inače sporo niče, i traži često zalivanje.

Zemljište treba da bude humusno i prozračno, a u slučaju da je peskovito – neophodno je intenzivno navodnjavanje.

Crvenom luku ne odgovaraju kisela tla. Ne sme se gajiti na istoj površini do 5 godina zbog zajedničkih bolesti i štetočina. Preporučene predkulture su: pšenica, ječam, uljana repica i detelina kada je reč o letnjoj setvi. Za prolećnu sadnju to su pasulj i krompir.

Obradu zemljišta za jesenju sadnju luka treba obaviti odmah posle skidanja pretkultura. Tlo se ore do dubine od 30-35 cm, pognoji se i potom pripremi za sadnju tanjiranjem. Proizvodnja lukaje rentabilnija iz semena jer je prinos veći, a proces proizvodnje u potpunosti je mehanizovan. Količina potrebnog semena je 6 do 7 kg/ha. Dubina setve je 1,5 do dva centimetra.

Nega i održavanje zasada

Navodnjavanje luka moguće je sistemom „kap po kap“ .Luk traži više vode tokom suvog vremena. Traži redovno čišćenje od korova naročito u fazi formiranja biljke. Okopavanje treba da je plitko.

Gnojidba: Za osnovnu gnojidbu primenjuje se 600-800 kg NPK u korist azota i kalijuma, a 0,5 vrednost fosfora. Pre setve treba uneti još 300-400 kg NPK 7:14:21. Prihranjivanje se vrši i do dva puta i to u fazi 3 lista dk u fazi stvaranja glavica te treba biti oprezan s azotom jer produžava vegetaciju i utiče na kvalitet lukovice.

Berba crvenog luka

Crveni luk se vadi onda kad stabljike polegnu, najbolje kada oko 70 odsto stabljika polegne. U zavisnosti od sorte, to je od početka do kraja avgusta. Što je glavica duže u zemlji, smanjuje joj se kvalitet i teže se čuva. Vađenje se obavlja po suvom vremenu, može se vaditi mehanički a pre skladištenja, ljušte mu se suvišne ovojne ljuske. Najbolje se pakuje u pletene polietilenske kese. Temperatura za skladištenje je od 0-2 ºC uz relativnu vlažnost vazduha od 70-75 %. U tim uslovima, luk će biti dobro očuvan cele godine.

Prinosi crvenog luka: Iz semena direktnom setvom prinos luka može biti od 40-50 t/ha.

Preporučujemo