Home Povrtarstvo Rutava buba – zaštita i prevencija

Rutava buba – zaštita i prevencija

by admin

Rutava buba, latinski naziv (Tropinota hirta) je insekt koji se hrani cvetovima voća, korova, cveća, povrća, strnih žita a može da uništava i listove mladih voćaka. Rutava buba se na našim područjima obično javlja tokom marta i aprila.

Odrastao insekt rutave bube veliki je oko 10 mm, crn u obrastao sivim dlačicama dok na pokriocima ima 12-15 beložutih tačkica. Larva je veličine 15 mm bele boje sa žutom glavom. Larva se hrani biljnim ostacima u zemljištu i nije štetna ali odrasla rutava buba se hrani cvetnim pupoljcima i tako nanosi veliku štetu gajenim biljkama. Od nje stradaju prašnici i tučkovi pa izostane zametanje plodova. Odličan je letač i vrlo je pokretna pa se tako lako seli na nove površine kada joj treba još hrane.

Aktivna je sve do kraja jula a najviše voli aroniju, uljanu repicu, kelj, karfiol, slačicu…Zabeleženo je njeno prisustvo i u jagodama. Takodje, ako nema cvetova, neretko jede i mlade biljke kupusa ili blitve.

rutava buba 1

Rutava buba prezimljav u zemljištu na dubini od oko 5 cm, odakle izlazi krajem marta, početkom aprila i kreće u potragu za hranom. Da bi letela, treba joj sunčano vreme, i minimalna temperature od oko 15 stepeni, inače ona miruje. U to vreme, paralelno kreću sa parenjem, i polaganjem jaja. Buba je najaktivnija od 10 do 16 časova.

Iz jaja se za 7-14 dana pile larve čiji razvoj traje 2-3 meseca i to pod zemljom odakle izlaze tek u martu sledeće godine.

Problem: Uništavanje ovog insekta je prilično komplikovano jer insekticidi za njeno suzbijanje mogu naškoditi pčelama. Rutave bube napadaju baš cvet koji pčele oplođavaju, što ne dozvoljava da se insekticid uzme u obzir. Čak i kada bismo izvršili prskanje insekticidom, njegovo dejstvo je kratkotrajno na rutavu bubu, dok na pčele deluje nešto duže.

Moguća zaštita (metode)

Sadnja kultura koje cvetaju u isto vreme kao što su fecelija i uljana repica.

Posude plave boje sa vodom kako bi se bube udavile. U njih treba staviti deterdžent, voćne bombone ili arome i postaviti ih po obodu voćnjaka.

Ostavljanje korova da procveta i da bubu odvlači od voća, jer se takodje hrani i korovom.

Probajte da ulovljene bube rasporedite oko voćaka. Veruje se da miris uginulih jedinki odbija druge rutave bube.

Plitka obrada zemljišta kako bi se uništila imaga.

Korišćenje nematoda (Beneficial Nematodes), malih mikroskopskih crva, koji se ubušavaju u imaga buba i uništavaju ih.

Kao jedna od mogućnosti su i feromonske klopke za lov ove bube čiji je osnovni sastojak C9H10O + anetol. Klopke imaju oznaku VARb3k.

rutava buba 2

Rutava buba u aroniji

Ako gajite aroniju, pratite stanje na parcelama kako biste mogli da reagujete u pravom momentu. Borba sa rutavom bubom se dobija isključivo kombinovanjem nekoliko metoda ( konstantno osmatranje zasada, lovne klopke, adekvatna obrada zamljišta).

Savetuju se mehaničke mere suzbijanja dok mogu da koriste i bele ili plave posude sa vodom u koju ste stavili deterdžent za sudove, bombone od anisa ili nekog aromatičnog voća.

Bubu privlače voćni mirisi, ona biva uvučena pod vodu i davi se. Posude postavite u većem broju po obodu parcele, a jedan broj i po centralnom delu parcele. Svakog dana praznite posude i ponovo ih napunite rastvorom sve dok ne prođe cvetanje aronije.

Dovitljivi poljoprivrednici su probali i sa stajnjakom. Ako ga rasturite po parceli, rutave bube će se javiti, ali u manjem broju jer im očigledno miris stajskog djubriva smeta.

Savet je takođe da se aroniji posvetite u vreme cvetanja kada treba ručno skidati rutavu bubu sa cveta. Nikako je nemojte gazite u zasadu već ih stavljajte u posudu sa vodom da ih udavite.Nakon toga ih spalite van zasada da ne bi ispustile larvu u zasad.

Recept protiv rutave bube u dunji

Mešavinu “Negro bombona”, tečnosti za sudove, piva i vode sipajte u plastične čaše, koje treba da vežete pri vrhu stabla. Ovakva klopka za rutave bube može biti vrlo uspešna.

Preporučujemo