Home Ratarstvo Značaj mašina u modernoj poljoprivredi

Značaj mašina u modernoj poljoprivredi

by admin

Poljoprivredni radovi bili bi sasvim nezamislivi bez upotrebe moderne poljoprivredne mehanizacije, što je zapravo zbirni naziv za različite mašine. Svi znamo kako je poljoprivreda izgledala nekada, a u budućnosti se očekuje da primat preuzmu autonomni uređaji, što bi značilo da bi se koristile zemljoradne mašine koje bi bile sposobne da rade same, bez vozača.

Danas postoje različiti uređaji koji vozačima ovih mašina olakšavaju rad, a to su recimo laserom vođeni kombajni ili traktori koji su vođeni uz pomoć GPS-a(Global Positioning System-a)kao i drugi primeri.

Poljoprivredne mašine možemo da podelimo na nekoliko grupa i to su:

  • Pogonske mašine
  • Priključne mašine
  • Kombinovane mašine
  • Specijalne poljoprivredne mašine.

Hajde da se sada malo pozabavimo svakom od ovih grupa. Naime, u pogonsko-vučne mašine spada traktor, a možda niste znali da mu naziv potiče od latinske reči „trahere“ što znači – vući. Traktore delimo na jednoosovinske i dvoosovinske točkaše (drugačije se nazivaju guseničarima). Oni poseduju četvorotaktni ili dvotaktni benzinski i dizel motor, koji ima od jednog do četiri cilindara.

Kada je reč o priključnim mašinama, najpoznatiji su plugovi, tanjirače, drljače… Kod oranja zemljišta koristimo plugove, a razlikujemo plitko i duboko oranje. Plugovi mogu biti višebrazdni i jednobrazdni.

Tanjirača će nam poslužiti kada želimo da usitnimo zemljište – ona će zemlju izmrviti, izdrobiti, pomešati… Ovo je poljoprivredna mašina koja svoju primenu nalazi kod zaoravanja, pripreme za jesenju setvu, sitnjenje stabljika suncokreta i kukuruzovine, kao i međurednu obradu u voćnjacima i vinogradima…

Ukoliko nam je potrebno da površinski obradimo zemljište, odnosno da isto pripremimo za setvu, tada ćemo koristiti drljaču.

Kombajni su kombinovane mašine i mogu da budu namenjene za kukuruz ili pšenicu, a spomenućemoi i specijalne poljoprivredne mašine koje su, kao što im ime kaže, namenjene posebnim poslovima. Takvih poslova ima dosta, pa shodno tome i mašina i to mogu biti: berač jabuka, krunjač za kukuruz, prskalica za voće, elevator (transporter)…

Pošto smo naveli traktore, kao osnovne poljoprivredne mašine, nužno je pomenuti i freze. Rotaciona bočna freza koristi se za dopunsku obradu zemljišta, i ove mašine su masivne i snažne konstrukcije, tako da je moguće koristiti ih na svim tipovima zemlje, i u najtežim radnim uslovima.

Od ostalih poljoprivrednih mašina, navedimo i rasipače, utovarivače đubriva, setvospremače, omotače bala, sakupljače sena, prskalice atomizere

Značaj mašina u modernoj poljoprivredi se ogleda u tome da celokupno čovečanstvo, u broju u kojem postoji danas, ne bi bilo moguće ishranjivati bez upotrebe savremenih mašina. Mašine se izrađuju upravo prema zahtevima poljoprivrednika i same proizvodnje, uz pomoć najsavremenijih tehnologija i vrhunskih stručnjaka.

Moderne mašine se dodatno opremaju, kako bi imale dug vek trajanja i bile zaštićene od korozije, na primer. To se postiže, između ostalog, plastificiranjem, što znači da se posipa prah boja. Zahvaljujući svemu tome, mašina dugi niz godina koristi poljoprivrednicima.

Usavršavanje poljoprivrednih mašina je neprekidan proces, u kome se konstantno dobijaju novi proizvodi i razne inovacije, a sve uz primenu nasavremenijih tehnologija. Razvoj poljoprivrede se odvija veoma brzim korakom, koji za glavni i osnovni cilj ima postizanje najodgovarajuće mehanizacije uz pomoć koje će se dostići najviši rezultati u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Preporučujemo