Home Živinarstvo Kako da napravimo mali kokošinjac?

Kako da napravimo mali kokošinjac?

by admin

Da li ste ikada razmišljali o tome da imate sopstveni mali kokošinjac u dvorištu, ili nekom slobodnom prostoru oko kuće kao što je šupa? Osim što je to sjajan način da se povežete sa prirodom i imate kontrolu nad kvalitetom jaja koje konzumirate, izgradnja kokošinjca može biti i zabavan projekat. U nastavku vam predstavljamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da napravite mali i funkcionalan kokošinjac spreman za vaše nove pernate životinje.

Pronađite pravi prostor i prilagodite ga

Kada se odlučite da napravite mali kokošinjac u svom dvorištu, prvi korak je da pronađete odgovarajući prostor. Važno je da prostor bude dovoljno prostran i dobro osvetljen, kako bi kokoške imale dovoljno mesta za slobodno kretanje i kako bi mogle da proizvode jaja. Takođe, bitno je da prostor bude zaštićen od jakih vetrova i drugih spoljnih uticaja.

Kada odaberete prostor, možete početi sa izgradnjom kokošinjca. Da biste to uradili, biće vam potreban odgovarajući alat, poput krimp klešta koja će vam biti korisna ukoliko želite da povežete kokošinjac sa strujom radi osvetljenja. Takođe će vam biti potrebna žica kojom ćete ograditi prostor, kao i ekseri i čekić za pričvršćivanje materijala. U zavisnosti od vaših želja i potreba, možda će vam biti potrebni i drugi alati.

Kada pravite ograđeni prostor za kokoške, važno je da ga napravite dovoljno visokim i čvrstim kako biste zaštitili svoje kokoške od predatora. Koristite kvalitetne materijale poput drveta i žice kako biste obezbedili vaše kokoške. Takođe, možete razmotriti dodatne mere zaštite, poput postavljanja mreže na vrhu ograđenog prostora kako biste sprečili ulazak ptica grabljivica ili drugih predatora.

Pored sigurnosti, svetlost je još jedan važan faktor kada je u pitanju izgradnja kokošinjca. Kokoškama treba dovoljno svetlosti kako bi mogle da proizvode jaja. Stoga, preporučuje se postavljanje prozora na kokošinjcu koji će omogućiti da prirodna svetlost prodre unutra. Međutim, ukoliko želite da produžite svetlosni ciklus i podstaknete kokoške na proizvodnju jaja tokom cele godine, možete razmotriti i korišćenje veštačkog osvetljenja. Postavljanje odgovarajućih svetiljki ili sijalica u kokošinjcu može pomoći u održavanju optimalnih uslova za proizvodnju jaja.

Napravite udobna gnezda

Napravite udobna gnezda za vaše kokoške kako biste osigurali da imaju idealno mesto za polaganje jaja. Kao što već znate, kokoške su životinje koje vole da imaju svoj prostor i da se osećaju sigurno dok obavljaju svoje prirodne funkcije. Stoga je važno da im pružite gnezda koja su udobna i prijatna za njih.

Prvo, treba odabrati pravi materijal za izgradnju gnezda. Najbolje je koristiti mekane materijale poput slame ili piljevine. Ovi materijali su udobni za kokoške i pružaju im prirodan osećaj. Takođe, slama i piljevina imaju dobru apsorpciju, što znači da će efikasno apsorbovati vlagu i održavati jaja suvim.

Kada izaberete materijal, treba ga postaviti na odgovarajućoj visini. Kokoške vole da se penju na više mesto kako bi polagale jaja. Stoga, postavite gnezda na neku uzdignutu površinu, kao što je podignuta platforma ili postolje. Ovo će kokoškama omogućiti da se osećaju sigurno i zaštićeno dok polažu jaja.

Takođe je važno osigurati dovoljan broj gnezda u kokošinjcu. Ako imate više kokošaka, treba imati dovoljno gnezda kako bi sve kokoške mogle istovremeno polagati jaja.

Pored toga, treba redovno čistiti gnezda kako biste održavali higijenu. Menjajte slamu ili piljevinu koja se vremenom prlja i truli u gnezdu i dodajte svež i čist materijal. Ovo će osigurati da kokoške imaju čisto i udobno mesto za polaganje jaja.

Napravite udobna gnezda za vaše kokoške i primetićete da će one biti srećnije i produktivnije. Kada se osećaju sigurno i udobno, kokoške će redovno polagati jaja i u većim količinama. Takođe, kvalitet gnezda može uticati na kvalitet jaja, pa će udobna gnezda rezultirati jajima visokog kvaliteta.

Obezbedite dobru ventilaciju i temperaturu

Dobro provetravanje i održavanje odgovarajuće temperature u kokošinjcu su od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit vaših kokošaka. Kada se pravilno primene, ove mere mogu pomoći u stvaranju optimalnog okruženja za vaše pernate prijatelje, što će rezultirati povećanim prinosom jaja i zdravijim kokošima.

Kada prostorija ima dobru cirkulaciju vazduha, sveži vazduh može slobodno da ulazi i izlazi, čime se sprečava nakupljanje neprijatnih mirisa i štetnih gasova. Ovo je posebno važno u kokošinjcima, gde veliki broj ptica može izazvati prekomernu vlagu i neprijatne uslove za život. Postavljanje prozora ili ventilacionih otvora omogućava protok svežeg vazduha, čime se održava svežina vazduha i smanjuje rizik od bolesti i infekcija.

Temperatura je takođe ključna za dobrobit vašie živine. Kokoši su osetljive na ekstremne temperature, pa je važno održavati odgovarajuću temperaturu tokom cele godine. U zimskim mesecima, kada su temperature niske, možete instalirati grejače ili infracrvene lampe kako biste održali toplotu u kokošinjcu. U letnjim mesecima, kada su temperature visoke, možete koristiti ventilatore ili rashladne sisteme za osvežavanje vazduha kako biste obezbedili prijatnu temperaturu za vaše kokoške.

Važno je napomenuti da je održavanje stabilne temperature ključno. Nagle promene temperature mogu izazvati stres kod kokošaka i negativno uticati na njihovu proizvodnju jaja. Redovno proveravajte temperaturu u kokošinjcu i prilagodite je prema potrebi kako biste osigurali da vaše kokoške budu dobro zbrinute.

Zdrave kokoške su srećnije, produktivnije i manje podložne bolestima. Obezbedite im prigodan prostor za život, i uživaćete u blagodetima koje vam pružaju – sveža i ukusna jaja svakog jutra! 

Preporučujemo