Home Cvećarstvo Proizvodnja ruža u Srbiji

Proizvodnja ruža u Srbiji

by admin

U našoj zemlji postoji nekoliko proizvođačkih rejona s razvijenom proizvodnjom u više proizvodnih pogona. Najveći proizvođač sadnica je Vojvodina, koja daje oko 70% celokupne domaće proizvodnje, s poznatim proizvođačima u Senti, Kikindi, Subotici, Beloj Crkvi, zatim u okolini Novog Sada u Petrovaradinu, Gložanu i u Futogu. Proizvođača ima i u okolini Beograda i Pančeva. Nadalje, u okolini Kruševca u Maskarama, Varvarinu, Drenovi, zatim u mestu Ribare i u okolini Jagodine.

Posebno treba istaći vrhunske proizvođače ruža u Lipolistu kod Šapca, jer su oni svojom kvalitetnom proizvodnjom, inovacijama u asortimanu i plasmanu, kao i primenom savremene agrotehnike nosioci progresa u našem ružarstvu.
Posebno treba istaći nekoliko proizvođača koji kvalitetom svojih sadnica, ) asortimanom i prezentacijom prate trendove na svetskom tržištu ruža.
Rasadnik ruža Ivan J. Topalović, 15305 Lipolist. Rasadnik je osnovan 1931. godine i punih 70 godina tri generacije porodice Topalović vodile su i vode rasadnik i prate najnovija dostignuća u proizvodnji. Trenutno najveći rasadnik u zemlji.

Rasadnik Aca i Milan Topalović, 15305 Lipolist.
Rasadnik visokog renomea i sa atraktivnim proizvodnim programom. U asortimanu ističu se tzv. engleske ruže i balerine stubaste jabuke, kao i široki asortiman kontejnerskih sadnica četinara.

Rasadnik ruža i voćnih sadnica “Ševar”, 21132 Petrovaradin.
Rasadnik osnovan 1921. godine. Dobitnik je mnogih domaćih i medunarodnih priznanja. Specijalnost rasadnika su sadnice ruža koje se isporučuju u rinfuzi ili upakovane sadnice sa slikom u boji, zatim voćne sadnice patuljastog rasta i ~stubastog oblika, kao i široki asortiman savremenih sorti ostalih voćnih sadnica.

P.T.P. “Slaves” Export-import, 24400 Senta.
Veoma perspektivna firma koja se bavi proizvodnjom ruža, voćnih sadnica i podloga, kao i ukrasnog šiblja i dendrološkog materijala. Ostvarila je značajan uspeh u izvozu tih proizvoda. Posebnu pažnju zaslužuje zajedničko ulaganje sa holandskim partnerom i dovršavanje izgradnje savremenog centra za prihvatanje i pakovanje oko tri miliona sadnica, namenjenih za strano trište.
Asortiman u proizvodnji je veoma šarolik. Obuhvata oko 250 sorti, a stvaran j ‘tokom vremena uvozom i razmenom između proizvođača. Najviše su zastupljene sorte firmi Kordes’ Sohne, zatim Mathias Tantau, Francis Meilland, D. T. Poulsen, Armstrong Nurseries Inc.

Imajući u vidu veoma velike klimatske razlike u našoj zemlji, te proizvodnju sadnica i rezanog cveta i na otvorenom i pod staklom, treba hitno proučiti vrednost ovako širokog asortimana, te za pojedina područja i namene odabrati najbolje i najvrednije sorte.

Ocenu proizvodnje rezanog cveta ruže pod staklom daćemo u jednom od narednih poglavlja.

Preporučujemo