Home Cvećarstvo Paulovnija Elongata, čudesno drvo brzog rasta

Paulovnija Elongata, čudesno drvo brzog rasta

by Jovana

Paulovnija Elongata, brzorastuće drvo, poreklom iz jugoistočne Kine. Naziv je dobila po Ani Pavlovni , ćerki ruskog cara Pavl. Poznato je još i kao princezino drvo, drvo budućnosti, carsko drvo… Njen latinski naziv je Paulownia, a pripada porodici Scrophulariaceae.

Karakteristike drveta

Glavna karakteristika ovog drveta je njegova brzina rasta, koja je zaista neverovatna. Sve vrste ove biljke su brzorastuće. Neke od njih su Paulownia elongata, Paulownia fortunei, Poulownia kawakamii, Poulownia imperialis i još mnoge druge.

Mnogi stručni ljudi ovo drvo kategorišu kao jedno od drveća koji najbrže rastu na svetu. U prvoj godini od Paulovnije se očekuje rast od 3 do 6 metara. Ona već za dve do tri godine bude velika i do 10 do 12 metara. Visinu od 20m i do 40 cm u prečniku dostiže posle 6 do 7 godina života.

Listovi ovog drveta su veoma veliki, zelene boje. Sa gornje strane prekriveni su dlačicama i srcolikog su oblika. Paulovnija cveta pre listanja u 3 do 4 godine. Njeni cvetovi veličanstveni, ljubičaste boje, grozdastog oblika i veoma su mirisni.

Paulovnija Elongata 1

Uzgoj i gajenje

Paulovnija elongata se gaji u energetske svrhe. U tom slučaju ona se sadi na 4 m2 i seče se svake 3 godine. Odlična je kao pelat, koji se koristi za kotlove za grejanje. Paulovnija ne zahteva sadnju iznova i s toga se dobija jeftina bio masa. Njen korov sistem je veoma dobro razvijen i iz panja još brže raste nova stabljika.

Takođe uzgaja se i u gađevinske svrhe, jer se od nje može dobiti dobra drvna građa. Za to je jednoj biljci potrebno 16 m2 i da se seče posle 7 do 8 godina.

Paulovnija se gaji i u parkovima i baštma. Ona zaista tu zauzima posebna mesta jer je to zaslužila, zbog svih svojih kvaliteta. Šepuri se svojim ogromnim listovima, bogatom krošnjom i divnim cvetom.

Uzgaja se i veoma je popularna u pčelarstvu. Jako je zastupljena širom sveta i njen med je zaista cenjen i kvalitetan.

Sadnja

Idealno vreme za sadnju Paulovnije je period od maja do jula. Trebamo obratiti pažnju da nam je Ph zemlje do 5,5. Ona nikako ne podnosi kiselkasto zemljište i visoke podzemne vode. Može dobro da se razvije i na 900m nadmorske visine.

Prvo što ćemo uraditi jeste iskopati rupu veličine u prečniku oko 60 cm i dubine do 80 cm. Kada smo kopanje rupe završili, u nju ćemo vratiti deo iskopane zemlje u koju smo prethodno stavili tri lopate stajskog đubriva, sve dok nam rupa ne bude veličine do 40 cm. Tada stavljamo stabljiku obrezanu na 2 do 3 cm iznad zemlje i zatrpamo ga, tj pričvrstimo ostatkom zemlje. Bilo bi poželjno da se stabljike obrezuju neposredno pred sadnju, jer ukoliko dugo stoje može doći do isparenja vlage iz korena.

Najpresudnija stavka kod Paulovnije je temperatura, bez obzira na vreme u koje se sadi. Njen vegetativni period traje od sredine aprila do kraja maja. Kod ranijih izbijanja mladih listova, postoji verovatnoća da će doći do izmrzavnja usled hladnoće i mraza. U tom slučaju njen rast biće usporen za 15 dana i kada prođe vreme mrazeva potrebno je odstraniti slabe listove kako se naše drvo ne bi razvilo kao žbun.

Paulovnija se može saditi i u saksijama u toku cele godine. Tada se sadnica vadi sa sve zemljom iz saksije u kojoj je boravila i stavlja se u rupu koju smo prethodno pripremili. Naravno na kraju je zatrpamo sa ostatkom zemlje. Najidealnije vreme za ovaj metod je od kraja aprila do početka avgusta.

Razmnožavanje

Razmnožavanje ove vrste drveta je izuzetno lak posao. Ona se razmnožava iz semena u odgovarajućim prirodnim uslovima. Pulovnija se takođe može razmnožiti i u laboratorijskim uslovima. Danas se in vito metoda razmnožavanja smatra najmodernijom metodom biotehnologije. Ovaj postupak isto tako naziva se i kloniranje biljaka, jer nam pruža mogućnost savršenog nasleđivanja genetskog sadržaja biljke.

Paulovnija Elongata 3

Nega i održavanje

Paulovniju mogu napasti insekti koji se hrane njenim listovima. U tom slučaju trebamo nabaviti neki odgovarajući insekticid u bilo kojoj poloprivrednoj apoteci. Opasnost je manja od napada insekata ukoliko je drvo više od 1 m, zbog njegovog neverovatno brzog rasta.

Jako bitna stavka kod ove vrste drveta je otkidanje sporednih grančica. Ovo je jako važno radi formiranja pravog stabla bez čvorova. Drvo bez čvorova dostizaće visinu do koje se budu uklanjale i sporedne grančice. Takvo drvo smatra se kvalitetnim drvetom.

Zalivanje za Paulovniju je bitno u prvoj i drugoj godini razvoja. Nakon tog perioda kada korenov sistem dostiže podzemne vode za zalivanjem nema potrebe. Najbolja metoda zalivanja ovog drveta je kap po kao. Potrebno mu je 20 do 30 litara vode nedeljno, jedan do dva puta.

Preporučujemo