Home Cvećarstvo Minijaturne ili patuljaste ruže

Minijaturne ili patuljaste ruže

by admin

Ruže iz ove grupe poznate su kao “najmanje ruže na svetu”. Još 1810. godine donete su u Englesku i već 1820. godine počele su se intenzivno gajiti u saksijama. Prvi i ujedno najznačajniji predstavnik grupe je Rosa Roulettii iz 1839. godine, koja se i danas nalazi u proizvodnji.

Sorte se odlikuju veoma niskim rastom od 20 do 25 cm – i sitnim cvetovima koji se pojavljuju u velikoj masi na biljkama u toku’cele vegetacije. Pogodne su za oivičavanje staza ili cvetnih gredica, zatim za sadnju na kamenjaru, suvim zidovima, ili za ozelenjavanje grobova. Mnogo se sade u balkonske sanduke, ukrasne vaze i činije, a gaje se i u obliku saksijskog cveća. Razmak sadnje je 20 do 25 cm. Orezuju se umereno. Gaje se i kao niske stablašice s visinom krune od 40 i 60 cm.

Baby Masquerade Min. (M. Tantau 1955). Veoma slična sorti Masquerade. Dvobojna, žutocrvena ruža. Naraste do 20 cm visine.

Blue parade Min. (Poulsen 1988). Cvetovi postojane ljubičastoroza boje. Niskog rasta od 30 cm.

Brillant Meillandina Min. (F. Meilland 1982). Cvetovi narandžastorveni. Dobro ispunjeni. Naraste do 40 cm.

Daniela Min. (W. Kordes’ Sohne 1987). Cvet krupan, nežno roza boje. Listovi svetlozeleni.

Daydream Min. (A. Dickson 1986). Latice cvetova su krem beli sa širokim i kao krv crvenim rubom. U precvetavanju pupoljci crvenobeli, postojani. Lisna masa tamnozelena. Žbunastog je rasta, 35 cm visine. Atraktivna patuljasta ruža.

Dorola Min. (Sam. McGredy 1982). Pupoljak špicast, cvet bleštavo zlatno-žute boje, srednje krupan. Listovi svetlozeleni. Naraste do 50 cm.

Little Artist Min. (Sam McGredy 1984). Cvetovi su kao krv crveni s veli- kom belom sredinom i izraženim žutim prašnicima. Naraste do 30 cm.

Maidy Min. (W. Kordes’ Sohne 1984). Pupoljak krupan, tamnocrven. Cvetovi kao krv crveni, s naličja srebmastobeli. Listovi tamnozeleni. Naraste do 35 cm.

Mandarin Min. (W. Kordes’ Sohne 1987), Pupoljci kmpni, crvenkasti sa žutim. Cvetovi narandžaste boje sa svetlom sredinom. Žbunast i kompaktan rast, visina 20-30 cm.

Muttertag Min. (F. J. Grootendorst 1959). Cvetovi sitni, dupli, intenzivno crveni. Visina 35 cm. Grana se dobro. Listovi svetlozeleni. Mnogo se gaji u saksijama.

Orange Babyflor Min. (M. Tantau 1984). Cvetni pupoljci tamnocrveni, cvet intenzivno narandžast. Izbojci crveni. Listovi zdravi. Naraste 30 cm.

Orange Juwel Min. (W. Kordes’ Sohne 1987). Pupoljci kmpni jajastog oblika. Cvetovi laks-narandžasti, srednje kmpnoće. Listovi tamnozeleni. Kompaktnog rasta, 30 cm visine.

Orange Meillandina Min. (F. Meilland 1980). Cvet narandžastocrvene boje, c cvetanje obilno. Izbojci vertikalnog rasta, 30 do 40 cm visine. Sadi se u cvetne masive, zatim u saksije i aranžmane s dmgim biljkama. Pogodna i kao stablašica s krunom na 40 ili 60 cm visine.

Pink Symphonie Min. (F. Meilland 1987). Cvetovi porcelanroza boje, dobro ispunjeni, otporni na vremenske prilike, velike trajnosti. Bokor uspravnog rasta, do 40 cm visine. Ima veoma široku primenu. Kao stablašica s krunom na 40 i 60 cm visine.

Rosmarin 89 Min. (W. Kordes’ Sohne 1989). Cvetovi intenzivno roza bqje, srednje krupni, duplocvetni, skupljeni u krupne cvasti. Listovi tamnozeleni, sjajm. Visina 20 cm. Veoma tražena sorta. Kao stablašica s krunom na 40 i 60 cm visine.

Royal Meillandina Min. (F. Meilland 1981). Intenzivno limuilastožuta, mnogocvetna sorta. List svetlozelen. Žbun bogat izbojcima. Naraste 30 do 35 cm visine.

Sonnenkind Min. (W. Kordes’ Sohne 1986). Pupoljci dobro oformljeni. Cvet tamnozlatnožute boje. Cvetovi pokrivaju celu biljku. Listovi tamnozeleni, sjajni. Naraste do 35 cm. Sadi se u zajednici s ostalim cvećem.

Vatertag Min. (M. Tantau 1959). Cvetovi su joj sitni, dupli, laks-narandžaste boje. Bokor je nizak, zbijen i razgranat. Poznata je sorta za gajenje u saksiji.

White Gem Min. (Meilland 1978). Atraktivna bela minijaturna ruža. Cvetovi beli. Listovi tamnozeleni. Mnogocvetna, sa širokom primenom..

Zwergkdnigin 78 Min. (W. Kordes’ Sohne 1987). Pupoljci špicasti, cvet blešteće crvene boje, srednje krupan i trajan. Bokor se brzo obnavlja. Snažnog kom- paktnog rasta do 50 cm visine. Pogodan za grupnu sadnju, kao niska živa ograda, sadi se i u saksije i veće žardinijere, i kao niska stablašica s krunom na 40 i 60 cm visine.

Preporučujemo