Home Cvećarstvo Najvažnije sorte ruža

Najvažnije sorte ruža

by admin

Zbog svoje atraktivnosti, značaja i složenog i dugotrajnog razvoja ruže su uvek bile predmet mnogih istraživanja. Naučnici vrše sistematizaciju sortimenta prema naučnim principima, što je veoma težak, složen i dugotrajan posao jer su se u okviru postojećeg sortimenta ruža, putem mnogobrojnih međusobnih spontanih ili programiranih ukrštanja, izbrisale granice između pojedinih vrsta, grupa ili sorti. Osim toga, još ne postoji ni jedinstvena nomenklatura i opis svih sorti, pa se iste mže u raznim zemljama različito vrednuju i grupišu.

Za naše praktične potrebe uveli smo jednu u praksi opšteprihvaćenu podelu ruža na grupe, prema njihovom uzrastu i upotrebljivosti:

1. mnogocvetne ruže ili ruže mesečarke, zvane još i buketuše (Polyantha, Polyantha-Hybrid i Floribunda mže);
2. minijatume ili patuljaste mže;
3. kmpnocvetne mže ili ruže čajevke ili tzv. baštenske mže;
4. ruže penjačice i puzavice;
5. grmolike ruže;
6. starinske mže, nostalgija ruže i nove engleske ruže (New English Roses);
7. pokrivači tla – ruže poleguše.

Kako se u našim rasadnicima i kod ljubitelja gaji oko 250 raznih vrsta i sorti ruža, a da bi se pomoglo proizvođačima i kupcima u snalaženju u veoma širokom asortimanu ruža, opisan je veliki broj tog sortimenta.

U praksi ponekad dođe do izvesnih odstupanja od opisa, koja se odnose na osobine i kvalitet ruža, usled uticaja mnogih faktora, kao što su tip i pH zemljišta, zatim, sadržaj kreča i hranljivih materija u zemljištu, vrsta podloge, način obrade i održavanja kultura u toku godine, zdravstveno-stanje, ekspozicija, tj. sunčani ili zasenčeni položaj, i drugo. Odstupanja mogu da nastanu i ako se sade iste sorte u različitim podnevljima, npr. u primorju, nizinama ili planinskim područjima.

Preporučujemo