Home Cvećarstvo Sorte ruža puzavica i penjačica

Sorte ruža puzavica i penjačica

by admin

Naziv za grupu ruža penjačica i puzavica botanički nije ispravan jer one nemaju metamorfozirane izdanke u rašljike, te dugački povijeni ili uspravni izbojci traže obavezni naslon ili privezivanje.

Odlikuju se snažnim rastom i izbojcima od 2 do 4-5 m dužine. Cvetaju jednom ili više puta u toku vegetacije. U zavisnosti od svog porekla i karakterističnih osobina koje poseduju delimo ih na više grupa.

Spomenimo najpre grupu ruža koje vode poreklo od Rosa multiflora. Imaju snažan rast, dugačke i uspravne izbojke. Cvetovi su im sitni i gusto načičkani na izbojcima, cvetaju samo jednom u toku godine. Sadnice su osetljive na pepelnicu.

Druga grupa penjačica, koja vodi poreklo od Rosa wichuriana, a doneta je od strane nemačkog botaničara dr Wichura iz Japana, daje i do 4 m dugačke i savitljive i nadole povijene izbojke. Listovi su zdravi, kožasti i sjajni, a cvetovi krupni, dobro oformljeni, nalik na cvetove grupe čajevki (Th). Cveta veoma bogato, jednom u početku leta. Zbog povijenog rasta često se kalemi kao visoka stablašica za dobijanje tzv. “žalosnih formi”.

Grupa ruža sa Rosa kordesii kao jednim od roditelja poseduje sve dobre karakteristike tipa savremene ruže. Veoma bogato cvetaju sve do pojave prvih jesenjih mrazeva. Narastu i do 4 m visine i poseduju otpomost na niske temperature. Listovi su takođe zdravi i otproni na bolesti, a cvetovi kmpni i jak’ih boja. Tvorac te grupe je W. Kordes, nemački odgajivač ruža. On je 1940. godine uočio da je inače sterilna sorta ruža “Max Graf’ (Bowditsch 1919) nastala ukrštanjem Rosa rugosa Thumb. x Rosa wichuriana Crep., koja je samooplodnjom zametnula seme; Kordes je iz te ruže odgajio’ sejanac nazvan Rosa kordesii (Kord.).

Analizom sorte utvrđeno je daje došlo do spontane mutacije i udvostručavanja normalnog broja hromozoma sa 2n = 14 na 2n = 28 i stvaranja tetraploidne sorte, koja se pokazala kao izvanredno dobar materijal u daljim ukrštanjima i selekciji.

U ruže puzavice ubrajaju se i tzv. “Climbing-sportovi”. One nisu nastale ukrštanjima, već su se ražvile spontanim mutacijama, mesečarki i čajevki, razvićem dugačkih puzavih izbojaka. U praksi se takve ruže po službenoj nomenklaturi nazivaju CLIMBING ruže. Npr. Climbing Gloria Dei. Karakteristika tih mža je da im je zbog veoma snažnog vegetativnog rasta izbojaka intenzitet cvetanja znatno ispod cvetanja osnovne sorte.

Kod nas se gaje i uglavnom se mogu nabaviti sledeće sorte:
Casino Puz. Cvetni pupoljci su zašiljeni i na dugim drš- kama kao kod čajevki. Cvet jarkožute boje. Izbojci su snažni, a listovi svetlozelene boje.

Compassion Puz. (Harkness 1974). Robustna, mrazootporna sorta, visine od
2 do 3 m. Grane blago viseće. Cvetovi laks-roza boje, dupli, dobrt) ispunjeni, mirisavi. Sadi se pojedinačno, u grupama ili duž pergola, pri ozelenjavanju Vertikalnih površina ili svodova.

Coral Dawn Wich. Trajno cvetajuća Rosa wichuriana. Poboljšana forma je New Dawn. Cvetovi su krupni i trajni. Cveta u toku celog leta. Cvet je intenzivno ružičaste boje. Visine je od 1,5 do 3 m.

Don Juan Hybr. puz. (Malandrone Jackson & Perkins 1958). Obilno cveta^ juća sorta u toku cele godine. Veoma krupni cvetovi imaju u otvaranju i u obliku sve osobine pupoljaka i cvćtova čajevki. Boje je somo tasto tamno crvene. Cvet je mirisav. Naraste do 3 metra. Kod nas se mnogo gaji.

Dortmund Kord. Hybr. (W. Kordes’ Sohne 1955). Cvetovi su krupni, dđpli, bleštave kao vatra crvene boje. Bokor je bujan i u visinu i u širinu, izbojci su otporni na zimu. Poboljšani je oblik Paul’s Scarlet Climbera.

Golden Showers Hybr. puz. (W. Lammerts – Germains/Seed Plant Co 1956). Trajna cvetajuća hibridna puzavica. Cvetovi imaju lep oblik ruža čajevki, ipak se nalaze u grozdovima, mirisavi su i čiste limunastožute boje. Listovi su sjajni, veoma otporni prema bolestima. Izbojci su skoro bez trnja.

Goldstern Puz. (M. Tantau 1966). Trajno cvetajuća puzavica. Cvet ima lep oblik ruža čajevki, zlatnožute boje, listovi sjajni. Veoma otporna prema bolestima.

Grimpant Orange Meillandina Puz. (F. Meilland 1986). Patuljasta puzavica idealna za ozelenjavanje terasa, za gajenje u žardinijerama, a može da se drži i u zatvorenom prostoru. Zbun visine 1,8-2 m. Cvetanje veoma bogato sa dobro ispunjenim cvetovima narandžaste boje.

Gruss an Heidelberg Hybr. puz. (W. Kordes’ Sohne 1959). Veoma je lepa kao krv crvena puzavica. Pupoljci su krupni, izduženi i mirisavi. Izrazito je mnogocvetna. Može se saditi i u manjim grupama.

Ilse Krohn Superior Kord. Hybrid (W. Kordes’ Sohne 1964). Cvetovi su krupni, dupli i mirisavi, čiste bele boje, raspoređeni na srednje dugim drškama po celoj površini biljke. Snažnog je’žbuna i otpoiija prema mrazevima.

Lawinia Puz. (M. Tantai 1980). Cvetovi krupni i trajni, cveta u toku celog leta. Cvet je intenzivno ružičaste boje i jakog mirisa. Visina 2 do 3 m.

Parade Hybr. puz. (Boerner 1953). Cvetovi su veoma krupni i dupli, ružičasto-ciklama boje. Raste veoma dobro, mnogo se sadi.

Paul’s Scarlet Climber Wich. (W. Paul 1916). Ova je ruža sa snažnim gra- natnim bokorom koji se savija naniže. Cvetovi su joj krupni, sa 24 krunična listi- ća, intenzivne crvene boje. Mnogo je korišćena za visoke žive ograde i solitere. Nažalost, samo jednom cveta. Iako ima izvanredne karakteristike, nove mnogocvetne sorte je naglo potiskuju.

Royai Gold Hybr. puz. (Morey 1957). To je trajno cvetajuća hibridna pu- zavica. Cvetovi su joj veoma krupni, puni i mirisavi, i nalaze se na snažnim drškama. Boja cveta je čisto zlatnožuta. Cveta do mrazeva. Tamnozeleni listovi su zdravi.

Salita Puz. (W. Kordes’ Sohne 1987). Cvetni pupoljci krupni i jajastog obli- ka. Cvet blešteće narandžast, krupan, dobro ispunjen, elegantnog oblika, poje- dinačno ili u grozdovima. Izbojct crveni, kasnije tamnozeleni i sjajni. Porast uspravan, blago puzav. ‘Visina do 2 m.

Santana Puz’. (M. Tantau 1984). Stalno cveta, cvetovi kao krv tamnocrvene boje. List kožast, tamnozelene boje, zdrav. Visina porasta 2 do 3 m.

Schneewalzer Puz. (M. Tantau 1987). Stalno cvetajuća puzavica sa veoma krupnim čisto belim cvetovima, raspoređenim na srednje dugim drškama po celoj površini biljke. Žbunažnog rasta s kožastim tamnozelenim listovima.

Schwanensee Hybr. puz. (McGredy 1968). Veoma je lepa, čisto bela, stalno cvetajuća puzavica. Cvetovi su joj krupni, oblika čajevki, nalaze se pojedinačno ili u grozdovima. Boja im je bleštavobela s veoma slabom ružičastom nijansom u sredini cveta. Rast je dobar, s vertikalnom tendencijom.

Solo Hybr.puz. (Math. Tantau 1957). Ovo je takođe trajno cvetajuća hib- ridna puzavica. Rast joj je bujan, sa svim pozitivnim osobinama jedne puzavice. Cvetovi’su krupni’, s retkim laticama, mirisavi, tamnocrvene bo je.

Sympathie Kord. Hybr. (W. Kordes’ Sohne 1964). Mnogocvetna Rosa kordesii. Najlepša je od svih crvenih ruža puzavica. Izvanredno je bujnog rasta, sa snažnim izbojcima i tamnozelenim listovima otpornim prema bolestima. Pupoljci su krupni, somotaste kao krv crvene boje i snažnog mirisa.

Preporučujemo