Home Cvećarstvo Nostalgija ruže

Nostalgija ruže

by admin

Po ugledu na D. Austina i ostali selekcionari su se zainteresovali za starinske ruže te su svojim poboljšanjima izgradili podgrupu tzv. “romantika ili nostalgija” ruža.

Ballade Mes. (M. Tantau 1991). Mnogocvetna moderna mesečarka s krupnim cvetovima, s mnogo latica, skupljenih u cvet oblika rozete. Boja cveta roza. Dupla, stalno cvetajuća sorta. Žbunastog vertikalnog rasta, visine od 60 do 80 cm. Pogodna za kućne vrtove, za sadnju u saksije ili kao 90 cm visoka stablašica. Voli sunčane i toplije položaje.

Eden Rose ’85 Grm. (Meilland 1985). Cvet nežno roza boje, veoma bogato ispunjen laticama. Mnogocvetna sorta. Snažnog grmolikog rasta s krupnim cvetnim grozdovima. Naraste od 150 do 200 cm. Pogodna za sadnju u svim prilikama i svim staništima i kao stablašica s krunom na 90 cm visine.

Nostalgie Th. (M. Tantau 1995). Čajevka s krupnim mirisavim krem belim do kao trešnja crvenim cve.tovima. Cvet dvobojan, sa dobro izbalansiranim bojama. Bokor vertikalnog rasta od 80 do 100 cm visine.

Raubritter Grm. (W. Kordes’ Sohne 1936). Grm potpuno prekriven cvetovima. (tv^t intenzivno roza boje. Naraste od 200 do 300 cm visine. Pogodna i kao stablašica s krunom na 90 ili 140 cm visine.

Rosarium Uetersen Grm. (W. Kordes’ Sohne 1977). Jedna od najvrednijih ruža puzavica u grupi “romantika” ruža. Cvet oblika krupne rozete čisto roza boja, s mnogobrojnim laticama. Izrazito mnogocvetna, s veoma širokim mogućnostima primene. Pogodna i kao stablašica s krunom na visini od 90 i 140 cm rasta.

Sebastian Kneipp Th. (W. Kordes’ Sohne 1’997). Novitet među čajevkama s krupnim cvetom i tipičnom građom “romantika” ruža. Cvet krem beli i mirisav. Naraste od 80 do 100 cm visine. Pogodna za pojedinačnu ili grupnu sadnju, zatim za sadnju u saksije ili kao rezani cvet i dodatak mirisa u kulinarstvu.

Preporučujemo