Home Plastenici Najbolje sorte paradajza za plasteničku proizvodnju

Najbolje sorte paradajza za plasteničku proizvodnju

by admin

Paradajz je jednogodišnja biljka koju je najbolje gajiti  u zaštićenom prostoru jer će tako davati rod tokom skoro cele godine.

Nega paradajza u plasteniku

Paradajz obično delimo u tri velike grupe: visoki, niski i žbunasti. Pošto potiče sa prostora Latinske Amerike, pri uzgoju je važno voditi računa da mu se obezbedi dovoljno toplote. Najbolja temperatura za nicanje paradajza je od 23 do 25 stepeni, a za dalji razvoj od 20 do 25 stepeni. Temperature tokom noći mogu biti 5 do 8 stepeni niže. One nože od 0,5 °C uništiće  nadzemne organe paradajza, a gornja granica je 32°C. Paradajz koji je uzgojen setvom iz semena, biće otporniji od biljaka proizvedenih rasadom.

Paradajz takodje zahteva dovoljno svetlosti jer će tako brže procvetati. U suprotnom, rast i razvoj mogu biti poremećeni i to važi za sve sorte paradajza, rane, domaće, hibridne…

Kada je reč o vlazi, ona nije potrebna u velikim količinama ali je važno zalivanje kada biljka cveta. S druge strane, velika vlažnost vazduha može poremetiti razvoj razvoj paradajza. Za navodnjavanje je najpogodniji sistem kap po kap ili brazdanje i to u prepornevnim satima.

Paradajzu je potrebno i prihranjivanje, naročito mladim biljkama kojima je potreban posebno fosfor pa zato koristite kvalitetna mineralna đubriva.

paradajz

Posebno je važno izabrati pravilne sorte i hibride za plastenik.

Paradajz se u plastenicima proizvodi iz rasada kome je važno obezbediti kvalitetan supstrat. Zemlja za plastenik treba da bude srednje teško ili lako (peskovito). Od nicanja biljaka, do prve berbe obično prodje od 100-140 dana.

Na našim prostorima već neko vreme su u odnosu na domaće, sve popularniji hibridi iz inostranstva, posebno holandski i francuski. Neke holandske sorte su: Jenna, Jasminia, Barbados, Abelos, Logistika…

Predstavljamo Vam nekoliko popularnih sorti:

Matijas

Matias je hibridna sorta koja relativno visoko raste a osim u plasteniku, može se gajiti i na otvorenom. Daje otporne, čvrste plodove, težine od 200 do 250 grama. Poznat je po otpornosi na razne bolesti ali i po izuzetno visokim prinosima. Dobro podnosi transport.

paradajz-matijas

Big beef

Big beef F1 rani je takodje hibridna sorta koja je poznata po tome što je optimalna kombinacija tradicionalnog ukusa i hibridnih karakteristika. Lako se prilagodjava klimi u kojoj se gaji, daje svetle velike plodove težine do 330 grama i dosta je otporan na razne bolesti.

paradajz-big-beef

Optima

Optima je srednje rana visoka sorta paradajza. Pored plastenika, može se gajiti i na otvorenom. Plodovi su mu okrugli, tamno crveni i veličine do 250 grama.Takodje su i otporni i čvrsti pa lako podnose transport.

paradajz-optima

Volovo srce

Volovo ili Volovsko je jedna od najstarijih kasnih sorti paradajza. Ovaj paradajz je jedinstven po ružičastom plodu koji je jako krupan i srcolikog oblika. Plodovi su ukusni, vrlo mesnati i sočni.

Jedina mana je mekoća ploda koji ne može najbolje da podnese transport i skladištenje.

paradajz-volovo-srce

Kazanova

Kazanova je hibridna bujna sorta koja u adekvatnim uslovima gajenja može dati po biljci 6 do 7 kilograma prinosa.

Plodovi su težine do 230 grama,čvrsti i mesnati, pogodni za transport i duže čuvanje. Seje se u februaru i martu. Tokom gajenja, treba paziti da se ne pretera sa djubrenjem, jer u slučaju predoziranja, cvetovi će opadati a prosečan prinos će biti značajno smanjen.

paradajz-kasanova

Maraton

Maraton  je visok i veoma bujan hibrid paradajza koji daje krupne, mesnatie i ukusne plodove sa prosečnom težinom od oko 250 grama. Biljka se može gajiti i na 2,3,ili 4 stabla.

paradajz-maraton

Zaštita plasteničkog paradajza

Bolesti koje se mogu javiti kod plasteničkog paradajza su plamenjača, crna pegavost, bela trulež, uvenuće… Preporuka je da tada koristite sledeća sredstva za njihovo sizbijanje: Antracol, Bordovska čorba WP-20, Tattoo, Plavi kamen, Šampion…

Zaštitite Vaš paradajz još slamom ili folijom jer ćete tako postići zagrevanje zemlje, sprečiti korove da se razviju, smanjićete isparavanje vlage…

Tokom rasta i razvoja paradajza u plastenicima, poželjno je zakidati listove, vrhove stabala, zaperke a takodje i postaviti oslonce za biljku.

Optimalno vreme za berbu je 60-80 dana posle sadnje jer će se tako dozrevanje  odvijati pri transportu u komorama.

Preporučujemo