Home Ratarstvo Saveti za uzgoj i isplativost gajenja lavande

Saveti za uzgoj i isplativost gajenja lavande

by admin

Lavanda je višegodišnja žbunasta biljka čiji grm može da poraste u visinu od 60 cm do jednog metra. Razmnožava se vegetativno ili semenom u slučaju da nije reč o sterilnom hibridu.

Osim u svom prirodnom staništu, a to je mediteransko područje, ova lekovita biljka se može uspešno gajiti i u našim – kontinentalnim krajevima na Balkanu, i to najbolje na na nadmorskim visinama do 1 200 metara. Dobro podnosi niske temperature čak i do –20°C dok neki hibridi neće pretrpeti štetu ni na temperaturi od  –30°C. Zbog relativne prilagodljivosti, lavanda se tako uspešno gaju u Srbiji, (na planinskim predelima ali i u Vojvodini) U BiH, Makedoniji i u Hrvatskoj i to ne samo profesionalno na plantažama već i u stanu ili u kući odnosno u privatnim vrtovima za sopstvene potrebe.

Uzgoj lavande

Lavanda se sadi  u redovima i to  u pravcu sever-jug. Rastojanje izmedju redova treba da bude oko jedan metar a izmedju biljaka oko pola metra. Po hektaru je u proseku  potrebno 20 000 biljaka lavande. Hibridna lavanda je veća pa zato razmak izmedju  redova treba da bude i dva metra a po hektaru je potrebno obično 10 000 sadnica.

lavanda1

Lavanda ima dobro razvijen koren, dobro podnosi sušne periode i prava je ekološka biljka jer ne zahteva mineralna gnojiva ni neku posebnu hemijsku zaštitu.

Prijaju joj zemljišta slabije plodnosti  ali je potrebno da je tlo fino drenirano jer tlo koje leži na vodi lavandi neće odgovarati. PH vrednost zemlje koja joj odgovara je izmedju  6,5 i 7,5, dok kisela zemljišta nisu pogodna za njeno održavanje.

Lavanda, osim što je lekovita biljka , može biti i vrlo dekorativna a pritom je i mirisna biljka, pa nije retkost da je ljudi gaje u stanu u saksijama ili u teglama.

Prinos cveta lavande

Prinos lavandinog cveta u prvoj godini je skroman i zanemariv. Puni rod i pravaisplativost nastupa tek u trećoj godini. Pravilno održavanje tada podrazumeva  negu u smislu otklanjanja korovskih biljaka i oblikovanje grmova. Eksploatacija plantaže lavande u proseku traje deset godina.

Lavanda je zbog svoje lekovitostu vrlo tražena biljka na domaćem tržištu pa se njenim uzgojem može ostvariti više nego solidna zarada. Potražuju je kozmetička i farmaceutska industrija, koje lavandu koriste u izradi krema, lekovitih preparata za umirenje i protiv nesanice,za izradu ulja za aromaterapiju i masažu, a posebno zbog njenog protivupalnog dejstva za proizvode koji su namenjni koži sa opekotinama i drugim problemima.

U Srbiji je jedan od povoljnijih krajeva za uzgoj lavande – jugoistočni predeo i to na obroncima planina koji imaju specifičnu klimu sličnu mediteranskoj, gde se lavanda već uspešno gaji ali i izvozi u inostranstvo.

lavanda2

Razmnožavanje

Lavanda se razmnožava iz semena i reznica.

Za razmnožavanje reznicama potrebna Vam je zemlja od 3 dela treseta i jednog dela peska koja je drenažna kojaće korenu omogućiti prijem kiseonika. Reznice mogu da se seku sve dok biljka raste, a najbolje u proleće pre cvetanja ili u jesen kada se odstrani cvet.

Potrebno je oko 6 sedmica da se mlada biljka lavande razvije koju treba štititi od jakog sunca, pljuskova i vetrova. Onda ih počnite potepeno izlagati vremenskim uslovima u kojima će biljka dalje rasti.

Odsecite grančice sa donje polovine odrasle, zdrave biljke lavande u dužini od 7,5 do 13 santimetra, otkinite donja dva lista i taj deo grančice uronite u stimulator rasta korena a zatim ih zabodite u unapred pripremljeno zemljište u dubinu od oko 3 cm. Dobro zalijte i vodite računa da prvih nedelja zemlja bide stalno vlažna, a onda proredite zalivanje.

Nakon 6 sedmica, presadite lavandu u veće saksije ili u zemlju ali na koren dodajte malo stimulansa rasta.

Isplativost

Od jednog grma razvijene lavande se dobija od 1 do1.5 kg cveta. Najisplativije je prodavati ulje lavande čija je cena na svetskom tržištu oko 90 evra po litru.

Preporučujemo

6 comments

Anastasija Protic February 19, 2016 - 6:19 pm

Postovani
zasto nemate FB stranicu tako bi bili bolje povezani sa citaocima…

admin February 21, 2016 - 2:25 pm

Nemamo zbog drugih obaveza, ali imamo i to u planu.

Lena March 13, 2016 - 5:43 pm

Imam imanje nadomak Šapca i zanima me ,dal je pogodno tamo uzgajati?

Lola May 5, 2017 - 2:03 pm

Imam imanje, u Baru, CG, pogodno za gajenje lavande. Sve mi je jasno sta ste napisali da pomognete potencijalnim uzgajivacima, ali, za mene, najosnivniji podatak niste naveli: gdje i kako kupiti sjeme lavande. Kesice postoje u biljnim apotekama, alu je to apsurd kod price o gajenju i doprinosu lavande.
Hvala. Srdacan pozdrav.

Lovcenka Lola Popovic May 21, 2018 - 3:10 pm

Moze li neko da mi odgovori, cak iako je proslo vise od godinu dana, kada sam zamolila za pomoc.
Nisam odustala od ideje. Imanje zjapi prazno, samo se kosi trava.
Pozdrav i hvala
Lola

Jovanka May 24, 2017 - 3:40 pm

Gde mogu da se kupe sadnice lavande, kolika je cena, kada se sade? Imam u bašti u okviru okućnice, površine 30x 6 metara. Sedam godina je tu bila fetelina, kazu da zemljište obogacuje azotom. Da li bi to bila dobra podloga za lavandu. Zivim u Vršcu u podnožju Vršačkih planina. Koliko bi mi trebalo pocetno ulaganje otprilike. Nila bih Vam vrlo zahvalna ako biste mi pomogli odgovorima na ova pitanja.
Srdačan pozdrav i unapred HVALA

Comments are closed.