Home Povrtarstvo Tropske biljke koje se uz malo truda mogu gajiti i u Srbiji

Tropske biljke koje se uz malo truda mogu gajiti i u Srbiji

by admin

Gajenje tropskih biljaka u Srbiji možda zvuči kao izazov, s obzirom na našu umerenu klimu.

Međutim, uz odgovarajuće uslove i pažljivo planiranje, nije nemoguće! Mnoge tropske biljke mogu se uspešno uzgajati i u našim vrtovima ili čak u zatvorenim prostorima. U ovom članku istražićemo neke od tropskih biljaka koje možete probati da gajite u Srbiji i pružićemo vam savete o nezi, zaštiti od hladnoće i mogućim izazovima.

Kakao (Theobroma cacao)

Ljubitelji čokolade, spremni ste za nešto posebno? Zašto ne biste pokušali uzgajati svoj kakao kod kuće? Možda se čini kao uzaludan posao, ali uz dovoljno pažnje i pravilne uslove, možete gajiti ovu tropsku biljku čak i u Srbiji.

Osnovne informacije o kakau

Kakao potiče sa drveta poznatog kao Theobroma cacao. Ova tropska biljka može narasti do visine od oko 6 metara, sa zimzelenim lišćem.

U tropskim predelima, kakao raste u hladu drugog višeg drveća, ali možete ga uzgajati i u svetlim prostorijama kako biste ga zaštitili od hladnoće. Kvalitetan organski kakao uvek je na ceni, a vi možete probati da uzgojite sopstveni! Ako vam ne uspe, ili ne možete da dočekate prve plodove, dobra vest je da ga u svako doba dana možete kupiti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave organske hrane. 

Klimatski uslovi

Kakao zahteva specifične klimatske uslove kako bi uspešno rastao. Temperature ispod 10°C nisu pogodne za ovu biljku. Ako živite u hladnijem kraju, možete ga gajiti tokom zimskih meseci u veoma svetlim prostorijama zaštićenim od hladnoće.

Kako biste postigli optimalan rast, važno je znati da kakao preferira hladovinu, pa je bitno da ga smestite na mesto gde neće biti izložen direktnom suncu. Osim toga, treba pažljivo pratiti nivo vlage, posebno ako ga uzgajate u senci, kako bi se sprečile bolesti.

Zahtevi za uzgoj

Pravilno uzgajanje kakaa zavisi od nekoliko faktora:

  • Temperatura: kakao ne podnosi ekstremno niske temperature, a najbolje uspeva u toplim područjima sa prosečnim temperaturama oko 21°C. Izuzetno visoke temperature mogu uzrokovati probleme, stoga je hladovina ključna.
  • Voda: kakao zahteva redovno zalivanje, ali ne podnosi preplavljanje. Važno je održavati konstantnu vlažnost zemljišta kako bi se sprečila suša, ali i izbegla stajaća voda.

Uzgoj kakaa

Uzgoj kakaa može biti uzbudljiva i nagrađujuća avantura. Seme kakaa lako klija, a pravilna priprema je važna. Nakon što ste prikupili seme, uklonite beli omotač koji okružuje seme. Potopite ih u kipuću vodu na sekundu, a zatim ih ostavite da stoje na sobnoj temperaturi 24 sata.

Nakon pripreme semena, posejte ih u posude za sadnice sa poroznim supstratom. Kada dostignu visinu od oko 10 cm, možete ih presaditi u pojedinačne posude ili direktno u zemlju, pod uslovom da izbegavate mrazeve.

Ovaj slatki dodatak vašem vrtu može biti ne samo zadovoljstvo za oči, već i prilika da uzgajate sopstvenu sirovinu za čokoladu. Zapamtite da će pravilna briga i pažnja omogućiti kakau da uspeva, čak i u manje pogodnim klimatskim uslovima.

Mango (Mangifera indica)

Iako se tradicionalno uzgaja u tropskim klimama, sa odgovarajućom negom i strpljenjem, možete imati svoj mali tropski voćnjak čak i u Srbiji.

Osnovne informacije o mangu

Mango je zimzeleno drvo koje može narasti do visine od 15 metara. Njegovi sjajno zeleni listovi i mirisni cvetovi čine ga atraktivnim izborom za baštu. Plodovi manga su obično ovalni ili duguljasti, sa karakterističnom narandžasto-žutom kožicom koja okružuje sočno meso.

Klimatski uslovi

Mango zahteva toplu i suvu klimu kako bi uspešno rastao i cvetao. Idealno, drvo manga treba da bude izloženo suncu tokom većeg dela dana. Temperature ispod 10°C nisu pogodne za ovu biljku, a mrazevi mogu prouzrokovati štetu. Za klimatske uslove u Srbiji najbolje je potražiti patuljasto drvo manga koje uspeva u saksiji.

Zahtevi za uzgoj

Pravilan uzgoj manga zahteva pažljivu negu i održavanje. Evo nekoliko ključnih faktora za uspeh:

  • Zemljište: mango preferira dobro drenirano zemljište sa neutralnom pH vrednošću. Dodavanje komposta ili organske materije u zemljište može poboljšati njegovu strukturu i plodnost.
  • Zalivanje: mlade sadnice treba redovno zalivati kako bi se očuvala vlažnost zemljišta. Nakon što drvo postane veće, zalivanje može biti manje često, ali se mora paziti da ne dođe do isušivanja zemljišta.
  • Đubrenje: mango zahteva redovno đubrenje kako bi se osiguralo dobro rastenje i obilno plodonošenje. Korišćenje đubriva sa visokim sadržajem kalijuma može poboljšati kvalitet plodova.
  • Zaštita od mraza: u hladnijim klimama, drvo manga treba zaštititi od mraza tokom zime. Ovo se može postići pokrivanjem drveta ili premeštanjem sadnice u unutrašnjost tokom hladnih meseci.

Uzgoj manga

Za početak, nabavite zrelo seme manga ili kupite mladu sadnicu od pouzdanog izvora. Sadnice manga često su dostupne u specijalizovanim baštenskim centrima.

Nakon što ste nabavili sadnicu, treba je posaditi u dobro pripremljeno zemljište sa dovoljno prostora za rast. Redovno zalivanje i đubrenje će podržati razvoj biljke.

Mango može proizvesti plodove nakon 4-5 godina od sadnje, zavisno o uslovima i sorti. Pravilna briga o drvetu uključuje redovno orezivanje kako bi se održala forma i olakšalo branje plodova.

Sada kada znate osnove uzgoja tropskih biljaka, možete se baciti na posao! Nema ničeg boljeg od uživanja u svežim plodovima direktno iz vašeg vrta. Pročitajte i naš tekst o uzgajanju limuna ukoliko ste ljubitelji citrusa.

Preporučujemo