Home StočarstvoSvinje Moravska rasa svinja

Moravska rasa svinja

by admin

Moravska svinja postala je u dolini Velike Morave u toku nekoliko poslednjih decenija ukrštavanjem nerastova berkširske rase sa krmačama domaćih rasa koje su gajene na tom području, uglavnom šumadinskom svinjom. Srednje je veličine. Trup je srednje dužine, prilično uzan daskast nasađen na srednje dugim i dosta slabim nogama. Glava je srednje veličine sa prilično dugom njuškom. Uši su prilično velike i oborene klempave. Obrasla je crnom, srednje dugačkom i retkom dlakom. U pogledu razvijenosti, plodnosti i gojaznosti postoji znatna razlika između grla različitih zapata. Stoga se moravsko svinjče u stvari i ne može još smatrati kao ustaljena rasa.

Moravka je prilično plodna svinja što je svakako nasledila od berkšira. Prosečno prasi 8—10 prasića pri svakom prasenju. Međutim, ima slučajeva da oprasi 12 i više komada. Dobro iskorišćava hranu, raste brže nego domaće rase i daje više i boljih produkata, (proizvoda). Od domaćih svinja nasledila je prilično veliku otpornost prema zaraznim i drugim bolestima i lošim uslovima ishrane i nege. Pri dobroj ishrani može se prilično utoviti. Kad je dobro utovljena daje u odnosu na klaničnu težinu nešto malo više masti nego mesa. U cilju postizanja što veće koristi od gajenja ove svinje nužno je. Da se obrati potrebna pažnja ishrani i nezi priplodnih grla, naročito mladih. Za priplod treba odabirati najrazvijenija grla koja vode poreklo od najboljih roditelja i izbegavati parenje u bliskom krvnom srodstvu.

Dosta česta mana moravke je slaba građa tela. Naime često se nađu grla sa grbavim šaranastim ili ulegnutim sedlastim leđima, uzanim i plitkim grudnim košem, tankim i dugim vratom, slabo vezanim plećkama, kratkim i oborenim sapima, visokim i srednje dugim nogama. Da bi se ove mane otklonile potrebno je da se ovom odabiranju grla za priplod, ishrani i nezi posveti najveća pažnja. Moravka je naročito podesna za držanje na paši koju dobro iskorišćava i ako je dobra paša, može donekle i da se ugoji. U poslednje vreme područje gajenja ove svinje sve se više širi. Po izgledu i većini svojstava moravka je slična unekoliko crnoj slavonskoj svinji.

Preporučujemo