Home StočarstvoSvinje Strana tela u ždrelu kod svinja

Strana tela u ždrelu kod svinja

by admin

Često se desi da u ždrelu zastane krompir, komad repe ili slično.

Znaci bolesti. Životinje postanu nemirne, stužuju se, pljuvačka im ide na usta. Ako pokušaju da nešto jedu, ne mogu progutati. Ponekad se bave i kašlju.

Lečenje. Uzmi u apoteci, već prema veličini svinje,
do 5 grama korena od bele čemerike u prašku, saspi ga u lončić ključale vode, pusti da malo kuva, dospi nešto hladne vode da ne bi bilo prevruće, a onda klistiraj tu tekućinu u debelo crevo svinja. Pre toga treba crevo klistirati običnom mlakom vodom da bi se očistilo od izmeta. Za klistiranje se upotrebljava tanko gumeno crevo dugačko od prilike 1/2 metra. Jedan kraj creva spojen je sa sudom velikim oko 1 litar (irigator).

U ovaj sud uspemo tekućinu za klistiranje, a drugi kraj gumenog creva stavimo u debelo crevo svinje. Kad sud podignemo tekućina se iz njega uljeva u debelo crevo. Mora se dobro paziti da se pri tom ne ozledi crevo. Pre klistiranja dobro je da se slo bodni kraj gumenog creva (onaj koji se stavlja u crevo svinje) namaže sapunom. Posle 5, do 10 minuta svinja povraća, a onda obično izbaci i strano telo. Ako ovo ne bi koristilo, zovi odmah veterinara.

Preporučujemo