Home StočarstvoSvinje Rahitis ili engleska bolest kod svinja

Rahitis ili engleska bolest kod svinja

by admin

Rahitis je bolest mladih životinja, koje još rastu. Pojavljuje se kao posledica nepravilnog držanja i jednostrane ishrane, a naročito ako hrana sadrži premalo kreča, fosfora ili D-vitamina, ili ako sadrži previše kalije vih soli. Često obole životinje koje se hrane isključivo krompirom ili otpacima od krompira ili koje suviše rano počnu da se hrane za tov. Svinje koje se drže zatvorene u nečistim, tamnim i hladnim svinjcima obole mnogo lakše nego životinje koje se drže u svetlim, toplim i suvim prostorijama i koje imaju priliku da se kreću na polju. Retko obole svinje koje idu redovno na pašu. Obično se to dešava samo na izvesnim pašama i to obično samo za vreme sušnih godina.

Znaci bolesti. Životinje slabije jedu, ližu i glođu zidove, vrata i druge predmete, piju osoku. Posle izvesnog vremena počinju da hramlju na jednu ili na više nogu. Životinje mnogo leže ili sede na zadnjem delu tela. Zglobovi, narocito u donjem delu nogu, oteknu, noge se iskrive. Često oteknu i kosti rebara, lica i donje čeljusti. I leđa se koji put iskrive. Ako bolest dugo traje, životinje malaksavaju i konačno uginu usled iscrpljenosti. Neke se oporave, ali ostanu kržljave i slabo iskorišćuju hranu.

Lečenje. Promena hrane. Krompir najbolje ne davati uopšte za vreme bolesti, ali zato davati prekrupu od zobi ili ječma; leguminoze, obrano mleko, a uz njih riblje brašno ili koščano brašno. Povoljno deluju dnevno 1—2 kašike ribljeg ulja. U slučaju potrebe, ostale lekove propisaće veterinar.

Predohrana. Preparati kreča, ribljeg ili mesnog brašna i ribljeg ulja sa hranom. Dovoljno zelene hrane. Što više kretanja na polju.

Preporučujemo