Home StočarstvoSvinje Bagun rasa svinja

Bagun rasa svinja

by admin

Gaji se gotovo isključivo u Gornjoj Podravini. Odlikujee dosta kratkim i valjkastim trupom nasađenim na sreDnje dugim i slabim nogama. Ima malu glavu, kratku i široku sa malo ugnutom čeonom. Linijom. Njuška mu je kratka sa. Jakim rilom crne boje. Uši su male i uspravne. Podvoljak mu je jako razvijen. Leđa su prilično široka sa nešto. Ša ranastom (ispupčenom) leđnom linijom..

Telo baguna obraslo je retkom kovrčastom (bagunastom) dlakom žućkasto bele boje. Rep mu je gotovo go a samo na kraju. Obrastao dugim čekinjama u vidu kićanke. Koža je sivkaste boje. Po izgledu i boji dlake liči vrlo mnogo na mangulicu od koje se razlikuje kraćim trupom, manjim i uspravnim, ušima.

Bagun nije ustaljena rasa jer se u potomstvu gotovo redovno po javljuju grll koja su donekle različita i po izgledu i svojstvima.

Jedna se nazivaju baguni, a druga gicani. Gicani imaju duži i pljosnatiji trup nasađen na dužim i jačim nogama. Imaju veću i dužu glavu sa dužom i šiljastijom njuškom (donekleliče na šišku). Obrasli su. Gušćim, jačim i gotovo pravim žućkasto belim čekinjama koje kadkada imaju crvenkasto smeđu boju. Rep kod gicana obrastao. Je čekinjama sa čuperkom na kraju. Nešto brže rastu od baguna i daju više mesa a manje masti od baguna. U pogledu plodnosti, brzine porasta i tovljenja i stasavanja. Za priplod bagun je dosta sličan mangalici.

Preporučujemo