Home StočarstvoSvinje Šiška rasa svinja

Šiška rasa svinja

by admin

Šiška je domaća rasa svinja koja se od davnina gaji po našim planinskim krajevima. Tako je nazvana po šiškama (resama) koje se često javljaju na podbradku.Ona spada u grupu najprimitivnijih rasa svinja ne samo kod nas nego i u čitavoj Evropi.

Slabo je razvijena sa izrazito uzanim (daskastim) trupom koji je uz to plitak i nasađen na tankim suvim i dugim nogama. Glavu ima uzanu i dugačku sa vrlo dugom i šiljastom njuškom, neobično podesnom za rijanje. Koža je gruba, slabo elastičpa i različite boje. Od potiljka pa sve skoro do slabinskog dela greben je obrastao vrlo jakim, grubim, pravim i špidastim čekinjama koje strče kao kod divlje svinje.

Kasnostasna je i vrlo sporo raste. Slabo. Iskorišćava hranu. Teško se i sporo tovi a utovljena daje više mesa nego masti. Neobično je otporna prema raznim bolestima i lošim prilikama ishrane i nege. U pogledu plodnosti postoje vrlo velike razlike između, pojedinih zapata. Ima zapata kod kojih plodnost prilično zadovoljava ali kod većine plodnost je prosečno slaba, jer broj prasadi iznosi 3—5 komada na jedno prasenje.

Usled navedenih nedostataka ova rasa nije u opšte za preporuku i treba je što pre zameniti ili oplemeniti nekom boljom rasom za čije uspešno gajenje ima uslova u krajevima u kojima se šiška još gaji.

Preporučujemo