Home StočarstvoSvinje Bekršir rasa svinja

Bekršir rasa svinja

by admin

Stvorena je u Engleskoj odakle je preneta u druge zemlje. Spada u grupu plemenitih rasa svinja i od jorkšira donekle z.aostaje u pogledu plodnosti, brzine porasta, načina iskorišćavanja hrane, kvaliteta produkata koje daje, ali je od njega nešto otpornija.

Obrasla je crnom, nešto sjajnom, pravom i dugačkom dlakom izuzev rila, nosa, nogu do iznad papaka i vrha repa koji su obrasli belim dlakama. Ovi beli znaci se verno prenose na potomstvo i siguran su znak za raspoznavanje ove rase. Koža je zatvorene do crne boje.

Srednje je veličine. Ima telo valjkastog i vrlo skladnog oblika slično srednjem jorkširu. Trup je dubok i sa gotovo pravim leđima. Glava kratka i široka; prilično ugnuta i sa kratkom njuškom. Uši su srednje veličine malo napred pognute. Vrat Je kratak i debeo. Noge su jake i kratke. Koža je jaka i elastična bez nabora.

U pogledu vremena stasavanja, plodnosti i načina iskorišćavanja hrane zadovoljava. Prasi obično oko 8 prasića u leglu. Daje približno podjednake količine masti i mesa. Prilično je otporna i podesna i za mala gazdinstva koja često nisu u mogućnosti da drže jorkšira. Nerastovi bele mangalice .pareni sa krmačama berkširske rase ili obratno obično daju potomstvo šarene boje koje je vrlo podesno za tovljenje, jer brzo raste i dobro iskorišćava hranu. Ovako utovljeno šareno potomstvo prve generacije daje dobro meso i prilično masti te se radi toga dobro plaća. Ovo ukrštavanje se naročito praktikuje u okolini Subotice.

Preporučujemo