Home StočarstvoSvinje Ishrana priplodnih nerastova

Ishrana priplodnih nerastova

by admin

Pravilna ishrana priplodnih nerastova je od osobito velike važnosti, jer od nje uglavnom zavisi kako će nerastovi oplođavati (bukariti) krmače i koliko dugo će biti za tu svrhu sposobni Naši odgajivači svinja čine obično velike greške u tom pogledu. Dok jedni priplodne nerastove suviše slabo hrane, tako da oni mnogo smršaju, i već posle godinu dana, a katkada i ranije, postaju neupotrebljivi za priplod, dotle ih drugi suviše obilno hrane, većinom hra- nivima koja potstiču na gojenje (kukuruzom), ne puštaju ih da se dovoljno kreću, tako da se vrlo brzo ugoje, postanu tromi i za priplod nesposobni. Stotine dobrih priplodnih nerastova propadnu kod nas svake godine na ovaj način.

Prvo što treba znati jeste da priplodni nerast ne sme biti ugojen niti mršav. On mora uvek biti u dobroj priplodnoj kondiciji. Pravilnom ishranom i negom to se lako može postići. Pre svega, priplodni nerast mora imati dovoljno mesta za slobodno kretanje. Za to je najbolji pašnjak ili dovoljno prostran ispust. Najbolje je za nerasta napraviti poseban jednostavan manji svinjac od dasaka ili čatme gde on može komotno leći i okolo, odnosno ispred svinjca ograditi dovoljno prostran ispust. Tu ga treba držati stalno za vreme leta i zime, a kad je god moguće puštati ga na pašu.

Od hraniva za priplodne nerastove treba koristiti pašu kadgod je to moguće, ili sveže nakosenu detelinu, lucerku i druga zelena hraniva. Za vreme zime treba im davati: stočnu repu, cveklu, šargarepu, bundeve, zapareni krompir, silažu, seno deteline i lucerke, koliko hoće da jedu. Pored toga treba im davati dnevno na grlo prema težini, starosti i upotrebi 1—3 kg. jake hrane sledećeg sastava: jednu trećinu mekinja, jednu trećinu prekrupe ovsa, jednu trećinu prekrupe ječma ili kukuruza. Na deset kg. ove mešavine dodati 1 kg. brašna od mesa ili 1 1/2 kg. prekrupe soje ili graška ili uljanih pogača semena suncokreta i 200gr. koštanog brasna.

Mešavinu zamešati čistom vodom u vidu guste kaše. U vreme kad se nerastovi upotrebljavaju za bukarenje krmača treba im dati nešto više jake hrane jer se dosta troše, a kada duže vremena ne bukare treba im davati manje hrane. Mladim nerastovima koji još rastu davati više hrane radi dovršenja sopstvenog porasta, a starijim manje hrane. Količine jake hrane najlakše će se moći odrediti prema samom izgledu nerasta. Priplodni nerastovi treba u hrani da dobiju dovoljnu količinu svarljivih belančevina i mineralnih materija jer su one potrebne za stvaranje sperme (spermatozoida) za oplođenje krmača. U navedenom sastavu raznih jakih hraniva ima dovoljno svarljivih belančevina za potrebe priplodnog nerasta. Dnevno treba davati na grlo 10—20 grama soli.

Ako se priplodni nerast pravilno hrani, neguje i upotrebljava, onda može služiti za priplod 5—6 godina tj. do navršetka 6 ili 7 godina starosti.

Preporučujemo