Home StočarstvoSvinje Prasenje krmače – uslovi i postupak za prasenje svinja

Prasenje krmače – uslovi i postupak za prasenje svinja

by admin

Uslovi – Pre prasenja treba se pobrinuti za čisto, suvo i toplo ležište. Za prostirku se ne sme upotrebiti buđava ili plesniva slama. Gljivice i plesni mogu prilikom prasenja dospeti u matericu i izazvati teške upale, koje ponekad prouzrokuju i smrt krmače.

Prasenje – Opšte se može reći da krmače, ako nisu suviše debele, prase bez poteškoća i nije im potrebna nikakva pomoć. Nije ni dobro da im se pomaže, ako to nije stvarno potrebno.

Prasenje počinje sa naponima, koji postaju postepeno sve jači, ali su prekinuti čestim pauzama. Konačno krmača legne na stranu, brzo se nadima i istisne prvo prase.

Ostala prasac slede obično u razmacima od 10 do 15 minuta. Ako ima mnogo prasadi, onda celo prasenje može da traje nekoliko sati. Krmače koje prvi put prase često su mirne i na početku prasenja ne pokazuju volju da legnu. U ovakvim slučajevima treba životinje umirivati i glađenjem i češanjem nastojati da ih se privoli da legnu.

Kod mladih krmača desi se koji put da prvi prasci vrlo sporo izlaze napolje. Ovo može da prestavlja opasnost za one koji slede. Zato treba ubrzati izbacivanje prve prasadi. Ovo se postizava na taj način da dobro operemo ruke i čistim prstima rastavimo usne stidnice.

Razlog da neko prase i pored nadimanja krmače ne izlazi napolje, može da bude i pogrešan položaj, premda se to kod svinja dešava vrlo retko. U takvim slučajevima treba što brže pozvati veterinara.

Od prilike jedan sat posle prasenja izbaci krmača posteljicu, a isto tako i mrtv rođenu prasad treba odmah odstraniti, da ih krmača ne bi pojela.
Vrlo je neprijatna pojava ispadanje materice posle prašenja. Ovo se ponekad desi kod krmača koje su dugo držane zatvorene, naročito ako je prilikom prašenja mnogo „pomagano“. U svima takvim slučajevima treba odmah pozvati veterinara.

Ako je krmača usled prašenja mnogo iscrpljena, onda joj treba dati mira, oduzeti joj prasad i prineti ih da sisaju svaka dva sata. Treba se pobrinuti da krmača posle prašenja dobije mlaku vodu s mekinjama ili mlako mleko.

Posle prasenja – Ako krmača posle prašenja dobije groznicu (jeza, drhtavica, ubrzano disanje), onda treba pozvati veterinara, jer takvim znacima često počinju bolesti koje su opasne po život.

Preporučujemo