Home StočarstvoSvinje Slinavka i šap kod svinja

Slinavka i šap kod svinja

by admin

Od ove zaraze oboljevaju mnoge domaće životinje, najčešće goveda, zatim svinje, ovce i koze. Izuzetno mogu „da obole psi, mačke i pernata živina. Na čoveka, naročito na decu može se preneti mlekom bolesnih životinja.

Zaraza je jako prelazna i brzo se širi. Gde se pojavi tu obično obole sva grla. Uzročnik zaraze nalazi se u slini, na svim obolelim mestima i u izlučivanjima bolesnih životinja. Do zaraženja dolazi ili direktno dodirom ili posredno putem stočne hrane, pribora za hranu i vode, koji su zagađeni slinama ili drugim lučevinama bolesnih životinja. Isto tako prenose bolest i ljudi, ako od bolesnih životinja idu kod zdravih. Od časa kad se životinja zarazi pa do časa kad se pojave prvi znaci bolesti, prođe ooično
2 do 6 dana.

Znaci bolesti. Kod svinja redovno obole papci. Životinje hramlju na jednu ili na više nogu, mnogo leže i nerado se kreću. Na koro primetimo na rubu papaka oteklinu, koja je crvena, upaljena, a posle toga i između papaka plikove (mehuriće) ili vlažna mesta, koja izlučuju lepljivu tekućinu neprijatna mirisa. Mehurići se rasprsnu, a onda na tom mestu nastaje malo krvarenje, a kasnije krasta. Ako je upala jaka, životinje osećaju velike bolove. Papci mogu i otpasti tako da životinja potpuno obosi. Ovo se dešava naročito kod teških svinja. Ako postoji kstodobno i sllnavka, onda obole usta i njuška. I na tim mestima pojave , se poput graška, iznimno poput lešnika veliki mehurići. Oni puknu i sluzokoža se guli u belim komadima. Retko oboli i vime, što je loš znak kod krmača koje doje, jer prasci usled toga propadnu.

– Inače bolest obično nije opasna po život i prolazi za 8 do 14 dana.

Lečenje. Kod ove bolesti sa lekovima ne možemo mnogo pomoći. Najvažnije je da su staje čiste i suve. Prostirka mora biti mekana i suva. Kao hrana za bolesne životinje najbolja je zelena hrana, a kao piće kiselo mleko, mlaćenica i napici sa brašnom. Rane na papcima se premazuju rastvorom kreolina (2 kašike na 1 litar vode) ili sa čistim lojem i katranom.

Predohrana. Najvažnije je sačuvati da se zdrava stoka ne zarazi. Zato čim doznamo da se slinavka. i šap u blizini pojavila, moramo neprestano biti na oprezu, da se zaraza ne uvuče i u naše stado. Ne smemo stoku nigde ispuštati. Pošto se zaraza prenosi i stočnom hranom i drugim predmetima, a mogu je preneti i ljudi, to se zabranjuje u zaraženim krajevima za vreme trajanja bolesti svaki promet papkarima, stočnom hranom i predmetima koji bi mogli biti nosioci zaraze. Osobe koje izlaze iz zaraženog kruga moraju desinfikovati u prvom redu obuću, a po potrebi i ruke i odelo. Ostale mere predohrane i suzbi janja kao kod drugih zaraza.

Desinfekciono sredstvo: 1%-tna natrijeva lužina (kaustična soda).

Preporučujemo