Home StočarstvoSvinje Crni prišt kod svinja

Crni prišt kod svinja

by admin

Crni prišt je opasna zarazna bolest od koje mogu oboleti konji, goveda, ovce, koze i svinje. Može oboleti i čovek. Kod nas je ova boles u nekim krajevima vrlo raširena. Uzročnik crnog prišta nalazi se u krvi i u sokovima tela bolesnih životinja, a može vrlo dugo, šta više godinama, da živi i van životinjskog tela, naročito u zemlji u kojoj ima dovoljno vlage. Od sve domaće stoke svinje su najotpornije prema crnom prištu. Od obolelih svinja ostane u životu oko 20%.

Način zaražavanja. Svinje se najčešće zaraze na taj način, što jedu meso od životinja, koje su uginule od crnog prišta, ali se mogu zaraziti i drugom hranom i pićem, koji su zagađeni krvlju bolesnih životinja. Vreme klijanja: 2—6 dana. Bolest se kod svinja pojavljuje obično u obliku upale vrata ređe u obliku upale creva.

Znaci bolesti. Kod obolenja vrata: Na jednoj ili na obe strane vrata i u grlu pojavi se otok, koji se brzo povećava i raširi se često sve do grudi. Otok je vruć i bolan, s početka crven, kasnije više modrikast. Svinja promuklo rokće, njuška je vruća i suva, gutanje otežano, teško diše, dahće, a dah joj smrdi. U hodu posrće. Jaka groznica. Smrt nastupa već posle nekoliko sati usled zagušenja, ređe posle 1-2 dana. Kod obolenja creva: žutica, smanjen apetit, povraćanje ponekad proliv sa krvavim izmetom.

Lečenje može da ima uspeha ako se preduzme na vreme. Zato treba odmah zvati veterinar.Ne sme se jesti meso od bolesnih svinja.

Predohrana i suzbijanjje. Propisno zakopavanje leševa i desinfekcija staja, predmeta i mesta, koji su zaprljani krv1ju ili drugim izlučivanjima bolesnih životinja.

Desinfekciona sredstva: Najmanje 5%-tni rastvor kaporita (najeda metale) i druga sredstva koja preporuči veterinar (sublimat, formaldehid itd.)

Preporučujemo