Home StočarstvoSvinje Žednjaci kod svinja (vodenjaci ili ehinokoke)

Žednjaci kod svinja (vodenjaci ili ehinokoke)

by admin

Ovo oboljenje prouzrokuje jedna mala pantličara, koja živi u tankom crevu psa. dok njen zametak živi u telu čoveka. zatim kod svinje i mnogih drugih životinja (goveče, ovca, koza itd.) Pas u čijem crevu živi pantličara, izbacuje s izmetom njena jaja i gde prolazi zaražava uz put razne predmete, zemljište, hranu, vodu itd. Čovek ili životinja zaraze se hranom zagađenom jajima pasje pantličare.

Čovek se zarazi i na drugi način na pr. kad ga pas liže, « kad jede iz istog suda i sl.) U njihovu želudcu i u crevu izleže se iz jajeta zametak koji prođe kroz crevo i putem krvi raznese se po telu. Kod svinje (slično je i kod čoveka) se najčešće zadrži u jetri, ali i u plućima, slezini, bubrezima itd. i tamo stvara poput jajeta veline mehurove, koji su puni bistre tekućine. Te mehurove narod zove žednjzci ili vodenjaci. Kod čoveka oni mogu da budu vrlo opasni.

Žednjaci se razvijaju vrlo sporo. Svinje retko uginu od ove bolesti, jer se pre kolju. Psi se zaraze jedući organe životinja, u kojima se nalaze žednjaci (jetra, pluća i dr.)

Predohrana i suzbijanje. Treba sprečiti da pas oboli. Zato mu ne smemo dati da jede organe u kojima ima žednjaka. Takve organe treba uništavati.

Preporučujemo