Home StočarstvoSvinje Gliste kod svinja

Gliste kod svinja

by admin

Gliste se često pojavljuju u crevima prasadi.
Znaci bolesti. Prasad ne napreduje kako treba, izgledaju zapuštena i manje su otporna prema drugim bolestima. Ako imaju mnogo glista, onda jače obole, pa mogu da uginu.

Način širenja. Gliste legu u crevima jaja, koja izmetom izlaze napolje. Iz jaja se razvijaju zameci koji dalje zaražavaju svinje. Prasci mogu da se zaraze vec prvih dana života, sisajući majku čije je vime zaprljano prašinom ili izmetom, koji sadrže zametke glista.

Predohrana. Što veća čistoća svinjca, a naročito praščara i obora za mlade svinje. Svakodnevno iznošenje izmeta i povremeno pranje poda ključalom ceđi ili vrelom sodom. Nemoj nikad posipati svinjama hranu po zemlji u prašinu, nego ih uvek hrani iz korita i iz sudova, koje treba posle hranjenja očistiti. Kad se kod svinja primete gliste treba ih lečiti, a sve đubre spaliti.

Lečenje: 3 do 4 puta dnevno po jednu malu-kašiku terpentinova ulja sa sluzi od lanenog semena, a posle toga 1 do 2 kašike ricinusova ulja ili Glauberove soli. Ako ovo ne koristi traži uputstvo od veterinara.

Preporučujemo