Home Voćarstvo Saveti za gajenje avokada

Saveti za gajenje avokada

by admin

Avokado, egzotična biljka, može uspevati i u celom tropskom i suptropskom regionu. To je zimzeleno drvo, koje spada u porodicu lovora. Može narasti do 20 m visine. Mesnati plodovi imaju veliku hranjivu vrednost. Bogati su belančevinama, mastima, uljima, vitaminima, vlaknima. Plod avokada smatra se super-hranom.

Postoji oko 80 sorti, dobijenih ukrštanjem. Najpoznatije su: Has, Fuerto, Kutano i  Bejkon.

Uzgoj avokada nije komplikovan. Od jajaste semenke (koštice), koja je u sredini ploda, lako je uzgojiti lepo drvo u saksiji. U kućnim uslovima postoji sve što je potrebno za to.

gajenje avokada

Razmnožavanje avokada

Košticu treba umočiti u mlaku vodu. Tako treba stajati 24 sata. Zatim, spoljnu tanku koru treba pažljivo razbiti. Potom osušiti košticu, i zabosti u nju tri ili četiri čačkalice. Staviti je iznad široke staklene posude (tegla je najbolja za to) napunjene topom vodom. Širu stranu koštice okrenuti na dole, da bude zaronjena oko jedan i po centimetar u vodu. Potrebno je povremeno dolivati pomalo tople vode u posudu, zbog isparavanja vode.

Pogodno mesto za posudu je tamo gde je toplo i malo zasenjeno. Za oko dve do tri sedmice koštica će se raspuknuti i pojaviće se stabljika sa listovima. Na donjem delu stabljike će biti korenčići. Kada stabljika dosegne visinu od 15 cm, treba je odseći na pola da bi se sprečio nagli rast. Nakon 15 dana biljka se može presaditi u saksiju. U saksiju prvo treba staviti drenažni sloj od šljunka, a tek onda supstrat. Gornja strana koštice treba da izviruje iz zemlje. Biljku dobro zaliti. Treba joj zalivanje svaki dan.

Avokado voli sunce i vlagu, pa je saksiju najbolje staviti kod prozora. Ako želite da imate pravo, veliko, drvo avokada, presadite ga u dvorište na zaštićeno mesto. U zimu je potrebno da ga zamotate nekom asurom da ga zaštitite od smrzavanja. Ako imate prostora, lepo je imati nekoliko presađenih avokada koji će se kasnije međusobno moći oprašivati, mada je procenat oprašivanja vrlo nizak, jer ne sazrevaju jednovremeno tučak i prašnici.

uzgoj avokada

U našim klimatskim uslovima avokado ne donosi plod. U Meksiku, iz kojeg najčešće dobijamo ove plodove za naše tržište, vek plodonošenja drveta avokada je 50 godina. Kao drvo naraste do jednog metra, za oko dve godine.

Osim ovog načina razmnožavanja postoji i razmnožavanje reznicama, ali uspeh zavisi od vrste.

Uslovi za gajenje

Prema zemljištu nema naročitih zahteva, odgovaraju mu najviše laka i blago kisela zemljišta, ali to nije ograničavajući faktor. Potrebna mu je vlaga, ali ne treba preterivati.

Proizvodnja avokada radi plodova i ekonomske dobiti od njih, u našem klimatu nije prisutna, jer drvo nema uslove za plodonošenje.

Preporučujemo