Home Voćarstvo Savezi za uzgoj ananasa

Savezi za uzgoj ananasa

by admin

Ananas potiče iz Brazila, odakle je donesen u Evropu krajem 17 veka. U početku se gajio samo u staklenicima u Engleskoj gde je radjao a plodovi su bili poslastica namenjena samo za bogataše. Ananas (Ananas comosus) se u Europi danas uzgaja uglavnom kao ukrasna biljka. Retko se plantažno uzgaja iako su njegovi plodovi dostupni tokom čitave godine. U Meksiku i tropskim područjima Latinske Amerike ananas se u komercijalne namene uzgaja na velikim plantažama, kao i u Aziji i Africi. Osim ploda koji se koristi zaljudsku ishranu, listovi ananasa se koriste kao stočna hrana.

Ako želite da ananas gajite kao dekorativnu biljku kod kuće, u saksijama, ne morate ga kupovati u cvećarama. Jednostavno, kupljeni plod ananasa, odnosno lisnati čuperak, možete koristiti za razmnožavanje. Očistite čuperak, osušite i zabodite u peskovitu zemlju da se ukoreni. Možete ga staviti i u vodu dok ne krene ožiljavanje.

Ovako uzgojena biljka može čak i dati mali plod koji doduše nije jestiv. Za uspešan uzgoj ananasa u kući, obezbedite mu sunčan položaj zaštićen od hladnoća i promaje. Zimi je ananasu potrebna toplota i temperetura od 15 do 18 stepeni, dok je poželjna dnevna temperatura leti je od 25 do 30 °C, noću izmedju 18 i 21 stepen.

uzgoj ananasa

Gajenje ananasa podrazumeva redovno zalivanje. Zemlja mora biti stalno vlažna a koristite isključivo meku vodu. Leti ga zalivajte 1-2 puta nedeljno i to obimno, a tokom zime jednom sedmično i umereno.

Pošto ananas traži dosta vlage, leti ga orošavajte 2 puta nedeljno a zimi jednom sedmično. Za vreme stvaranja ploda prihranjujte ananas jednom nedeljno.

U kućnim uslovima se uzgajaju tri varijeteta: Ananas Comosus sa uskim zelenim listovima i plodovima, zatim Ananas Comosus “Variegatus” sa manjim ali širim prugastim listovima, i koji retko daje plod, i Ananas Bracteatus “Triatus” koji je najveći i koji ima zanimljive šarene listove i daje roze plod.

Cvetanje i presadjivanje ananasa

Ananas cveta tek kada bude star izmedju 10 i 20 meseci. Ako želite da donese plod, treba mu dosta toplote i svetlosti. Kad donese plod, a to je obično na proleće, biljka počinje da propada, ali se na njoj pojavljuju 2 do 3 mladice koje mogu poslužiti za rasadjivanje. Kad listovi potpuno uvenu, a to je za oko dve godine, mlade biljke možete odvojiti i zasaditi kao i čuperke listova. Presadite rastuću biljku dva puta pre nego što dostigne svoju punu veličinu. Prvi put se presadjuje oko tri meseca po odvajanju mladice, a drugi put posle godinu dana. Saksija ne treba da bude velika, ali mora imati dobru drenažu.

Budite oprezni sa presadjivanjem, jer su listovi ananasa oštro nazubljeni pa mogu poderati i odeću i kožu.

Razmnožavanje ananasa

Najlakše je razmnožavanje čuperkom listova od svežeg ploda ananasa. Čuperak treba odrezati zajedno sa oko 2 cm debelim slojem mesa. Zatim otkinite nekoliko donjih listova, a čuperak ostavite par dana da se osuši.

Sadnja: Na dno saksije stavite drenažni sloj a onda i mešavinu treseta i peska, u jednakoj srazmeri. Čuperak stavite u saksiju i učvrstite kompostom da bi deo ploda bio pokriven. Sadnicu onda treba obilno zaliti i na kraju je pokrijte plastičnom kesom. Mladu sadnicu držite na toplom (oko 24 stepena). Ako čuperak držimo u vodi, kada korenčići dostignu dužinu od 2 cm možemo ih saditi u saksiju.

Svakog dana, na 5 do 10 minuta sklonite kesu i provetrite biljku. Zemlju treba stano držati vlažnom. Kesu možete da sklonite kada se u sredini čuperka jave novi listovi. Razmnožavanje iz semena, na našim prostorima nije moguće.

Preporučujemo