Home Voćarstvo Saveti za proizvodnju i gajenje limuna

Saveti za proizvodnju i gajenje limuna

by admin

Limun, latinski naziv (Citrus limon L.) je zimzelena biljka koja može da poraste od 3 do 6 m visine. Ima sjajno zelene mirisne listove, vrlo mirisne bele cvetove i svetski poznate plodove.

Cvetanje limuna je obično do 3 puta u godini, od maja do septembra. Proizvodnja limuna zasnovana je na višestrukoj koristi njegovih plodova koji se na tržištu nude kao sveži ili preradjeni za ishranu ali i za farmaceutsku ili kozmetičku industriju.

U zavisnosti od vrste, plodovi limuna mogu biti ovalnog ili okruglog oblika, glatke ili hrapave kožice, a svi su žute boje.

U Srbiji je profesionalno gajenje limuna na relativno niskom nivou najviše zbog klimatskih uslova, pa tako ovu lepu i zdravu biljku koja još i dezinfikuje prostor, češće nalazimo kao sobnu ili baštenskiu dekorativnu biljku.

Agroekološki uslovi za uzgoj limuna

Najvažnije za limun je da mu se omogući odgovarajuća temperatura. Temperature niže od -5 °C mogu da uslove mnoga oštećenja na biljci i to da limun ugine. Preporuka je da se krošnja limuna zimi zaštiti folijom.

U septembru se prekida sa prihranom, a zalivanje je umereno, tako dase pusti da se zemljište prosuši pre narednog zalivanja. Za vreme letnjih žega – zalivanje je češće. Malo više vode limun traži u periodu intenzivne vegetacije, a to je od aprila do septembra

Za gajenje limuna, obezbedite dobro drenirano tlo sa laganijom teksturom. Najbolje je ilovasto i peskovito zemljište, uz sunčan položaj koji je zaštićen od jakih vetrova.

Zeleni i žuti limun

Komercijalna podela na žuti i zeleni limun ima ekonomsko opravdanje. Zeleni limun se razvija iz prolećnog cveta izazvanom sušom u trajanju od 40 dana, ima tanku zelenu koru i trajan je pa se lako može transportovati i izvoziti širom sveta. Žuti plodovi, koji su nam dobro poznati, zreli su zimi.

Održavanje nasada limuna

Rezidba je limunu potrebna kako bi se grane odstranile. Na taj način se forsira rast, bujnost i rodnost biljke. Uz oštru rezidbu, dobija se više vegetativnih, a manje rodnih pupova. Nešto slabijom rezidbom, voćka će biti manje bujnosti i neujednačenog roda. Rezidba se vrši i u estetske svrhe.

Prihranjivanje

Od aprila do avgusta limun treba gnojiti jednom nedeljno, specijalnim gnojivom za agrume. Nedostatak prehrane primetićete ako listovi limuna postaju žuti.

Berba limuna

Limunovo drvo radja dva puta u godini. Prolećno cvetanje traje oko 2 meseca, a takodje, tokom 2 meseca rastu plodovi. Branje je moguće skoro tokom čitave godine a odrasla voćka limuna će godišnje dati od 600 do 800 plodova limuna.

Limun u posudi

Nega limuna i posudi zahteva obavezno unošenje u zatvoren prostor tokom zime. Držite Vaš limun na južnoj strani sa puno svetlosti. Leti ga iznesite napolje. Ne odgovara mu temperatura niža od deset stepeni kao ni nedostatak svetlosti kada može početi da odbacuje lišće. U tom slučaju, prikratite grane, kako bi stablo na proleće pustilo nove izdanke.

Razmnožavanje

Limun se može dobiti iz semena, ali da bi radjao neophodno je kalemljenje. Limun se kalemi mladicama koje su skinute sa biljaka koje već daju plodove. Preporučeno vreme za kalemljenje je od 15. 08. do 15. 09.

proizvodnja limuna

Limun se može dobiti i iz reznice. Reznica limuna se ubode u treset, stavi na prozor i prekrije najlonom. Najlon se otkriva svakog dana na po nekoliko minuta . Nakon mesec i po dana, biljka počinje s rastom i tada skinite najlon.

Ožiljavanje odsečenih grančica moguće je u vlažnoj mahovini ili u posudi sa vodom.

Presađivanje: Na svake dve do tri godine, presadite limun u mešavinu listovače, komposta i oštrog peska sa malo teške zemlje.

Bolesti i zaštita od vaši

limunu ne odgovara previše vode, iako preterate sa zalivanjem, koren se može upropastiti. Takodje, oskudno zalivanje može dovesti do opadanja lišća.

Štitaste vaši (Diaspididae) su insekti malih dimenzija a na limunu mogu da izazovu veliku štetu. Grane sa rodom poinju da se suše, a nekada i celo stablo može da propadne. Larve štitaste vaši se kreću po stablu, grančicama i plodovima,i čim se primete mora se odmah reagovati, a ako su baš uzele maha, valja probati sa sledećim preparatima: Mospilan,Volej, Tonus, Calypso, Actara, uz dodatak mineralnog ulja.

Preporučujemo