Home Voćarstvo Saveti za proizvodnju i uzgoj jabuka

Saveti za proizvodnju i uzgoj jabuka

by admin

Jabuka se kao voćka zastupljena svuda u svetu, veoma prilagodila raznim geografskim i klimatskim uslovima. Za uzgoj jabuka ipak je najpreporučljivije plodno, umereno vlažno i duboka zemljište.

Za uspešno gajenje jabuka i da bi berba bila zadovoljavajuća, vrlo su važne su obilne padavine u zimskom periodu i dovoljna količina padavina tokom intenzivne vegetacije, osim dok traje cvetanje jer bi se mogle usled prevelike vlage razviti odredjene bolesti kao što su čadjava krastavost. Takodje, u toj situaciji postoji i opasnost od slabije oplodnje.

Uslovi za gajenje jabuka

Jabukama najviše prijaju osunčana i promajna mesta, bez jakih, hladnih vetrova. Ako stabla jabuke rastu na senovitoj poziciji, plodovi neće biti zadovoljavajuće obojeni, i neće biti dovoljno kvalitetni, a proizvodnja će opasti.

Jabuka slabo podnosi jake vrućine tokom leta, ali je na zimske mrazeve uglavnom otporna. Osetljiva je na slanu i mrazeve tokom vegetacije i cvetanja. Najosetljivije su rane sorte jabuka.

Pošto je veliki deo mase korena na dubini do 30 cm i širi se, stari jabučnjaci su celom površinom prožeti žilama korena.

Kada je u pitanju zemljište, jabuci neće prijati višak azota u tlu. S druge strane, ima izražene potrebe za kalijumom . Za djubrenje je najbolje kompleksno đubrivo “ jabukan” (NPK 8: 4: 20).

Štetočine i prskanje

Najpoznatije štetočine koje napadaju jabuke su: jabukin smotavac, jabukin surlaš, jabukin cvetojed, jabukin moljac, smotavac pupoljka, staklokrilac, jabukina osa, kalifornijska štitasta vaš, lisne vaši, jabukina krvava vaš, grinje, voćne pipe, nematode, glodari…

Od bolesti, jabuke pogadjaju čađava krastavost, pepelnica i plamenjača.

Delujte preventivno, a ako se napad štetočina desi, koristite fungicide i insekticide uz poštovanje karence.

Neke sorte i vrste jabuka

GLOSTER su jabuke vrlo krupnog ploda, mase od 180-260 grama. Ima žutu i svetlozelenu kožicu a ukus je aromatičan i blago kiseo. Zri polovinom septembra. Prinos je do 40 tona po hektaru. Gloster je jabuka osetljiva na plamenjaču ali otporna na mraz i pepelnicu.

RIČARED je jabuka krupnog do srednje krupnog ploda čiju površinu prekriva jarko crvena kožica. Meso ploda je vrlo sočno i slatko. Sazreva u septembru a berbe su relativno bogate. Osetljiv je na mrazeve.

AJDARED je sorta koja daje crvenkaste plodove sočnog, kiselkatog i aromatičnog ukusa. Prednost ove sorte je u tome što njeni plodovi dobro podnose rukovanje i transport. Odležavanjem , plodovi dodatno dobijaju na sočnosti i ukusu. Sazreva u septembru i oktobru. Osetljiva je na mrazeve i pepelnicu ali daje dobre prinose i uglavnom na tržištu postiže solidnu cenu.

KOLAČARA daje srednje krupan plod kolačastog oblika, žute boje koji je prekriven crvenim tragovima. Meso ploda je sočno, kiselo i čvrsto – pogodno za ishranu dijabetiara. Zri u oktobru.Kolačara je otporna na mrazeve i srednje rano cveta.

Produktivnost

Profesionalna proizvodnja jabuke koja će omogućiti dobru zaradu i dobre pronose ostvaruje se, uz adekvatne uslove gajenja i smanjivanjem dimenzija voćaka i povećanjem broja stabala na odredjenoj površini. Na ovaj način, kada je gušća sadnja u pitanju, dobija se veći prinos po jedinici površine, ali i većii koeficijent produktivnosti krošnje.

uzgoj jabuka

Rezidba

Orezivanje jabuka podrazumeva da razlikujete nerodne i rodne grane. Nerodne grane jabuke se zimskom rezidbom uklanjaju do osnove. Prepoznaju se po tome što su duže od lastarasa i cvetnim i drvnim pupoljkom. Od rodnih grana treba razlikovati vite i kratke rodne grane. Vite grane su dugacke 10-25 cm, tanke i sa jednim cvetnim pupoljkom na vrhu pa pošto daju slab rod, potpuno se uklanjaju. Inače, da bi se obnovile kratke rodne grane, neophodno je ostavljati i lastare na nerodnom drvetu.

Razmnožavanje

Voćke kao što je jabuka se razmnožavaju kalemljenjem. Jabuke se najbolje razmnožavaju leti, i to pločastim okuliranjem ili T-okuliranjem. Razmnožavanje je moguće i u rano proleće kalemljenjem na popravljen spoj. Vodite računa i za kalemljenje koristite materijal i podloge sa potvrdama o zdravstvenoj ispravnosti.

Preporučujemo