Home Pečurke Saveti za uzgoj tartufa

Saveti za uzgoj tartufa

by admin

Tartufi su najskuplje pečurke na svetu, čija cena za kilogram može biti i hiljadu evra. U našoj zemlji dobro uspeva leska koja je potrebna za uzgoj tartufa, pa su tako i uslovi za tartufe zadovoljavajući.

Od četvrte do desete godine života leske, prosečan prinos lešnika po jednoj sadnici je tri kilograma, a tartufa: 150 grama. Od desete do 30. godine starosti, jedna sadnica daje pet kilograma lešnika i 250 grama tartufa.

Gajenje tartufa nije komplikovan posao. Prema nekim izvorima, tartufi su se u Srbiji gajili još u 19.veku. Plantaže tartufa se podižu na sadnicama leske. Plantažno gajenje tartufa na leskama daće dobar prinos samo u određenim klimatskim uslovima, a Srbija ima po tom pitanju pogodne uslove.

Prvi rod skupocene gljive dolazi nakon treće godine, ali je važno znati da je berba u početku gotovo simbolična dok se vremenom uvećava. Dakle, na punu isplativost se čeka više godina.Maksimalan rod dolazi tek nakon 10 godina.

Vrste tartufa i njihove cene

Kilogram crnog tartufa, koji potiče iz Francuske a gaji se u Italiji i Španiji može da dostigne cenu od oko 550 evra za kilogram.

Najkvalitetniji je beli tartuf, koji može da poraste i do veličine manje lubenice. Njegova cena je 1.000 evra po kilogramu.

Uslovi uzgoja tartufa

Uspešan uzgoj tartufa počinje nabavkom kvalitetnijih sadnica leske inokulisane micelijumom tartufa.One moraju biti pripremljene u poznatim laboratorijama i obavezno tražite garanciju kvaliteta.

Za pokretanje proizvodnje potrebna je parcela površine od 10 i 30 ari. Ne preporučuje se parcela sa problemima podzemnih voda ,sa zadržavanjem vode i slično.

U Srbiji je moguće početi uzgoj tartufa uz saradnju sa inostranim kompanijama koje traže da im se dostavi dokumentacija o analizi i posedovanju zeljišta nakon čega se vrši isporuka sadnica. Kompanija obezbeđuje tržište lešnika i tartufa i njihovu berbu i vadjenje.

Prinosi tartufa se u proseku dupliraju svake godine, sve do neke sedme do desete godine kada su i prinosi maksimalni. Ekonomska isplativost plantaže je oko 50 godina.Kada je u pitanju sadnja, U Srbiju se uglavnom dopremaju italijanske sadnice leske sa korennjem zaraženim micelijumom crnih i belih tartufa. Soj tartufa i leske odredjuje se na osnovu uslova uzgoja i kvaliteta zemljišta.

Medjutim, potrebno je da se sa godinama uzgoja prati prinos. Ako je on zadovoljavajući – inostrane kompanije nude proizvodjačima nastavak saradnje.

Obrada i priprema zemljišta

Za sadnju je potrebna klasična obrada zemlje. Prvo se kreće sa plitkim oranjem, a kasnije dubokim, zatim se nastavlja tanjiranjem i na kraju usitnjavanjem tla jako bi mlade sadnice lešnika mogle dase zagrnu sitnom zemljom. Sledi ručno kopanje jama veličine 20 cm puta 20 cm. Sadnice se inače plitko sade. Na deset ari obično ide oko 50 sadnica izmedju kojih je razmak oko 4 metra. Razmak izmedju redova treba da bude oko 5 metara.

uzgoj tartufa

Sadnice lešnika inokulisani micelijom tartufa u Srbiji se prodaju po ceni od oko 30 eura za sadnicu. Crni, odnosno letnji tartuf se gaji malo lakše a beli veoma teško , zbog čega mu je i cena jako visoka.

Važno je da se parcela pod zasadom leske međuredno ne sme obrađivati inače će se koren sa tartufom oštetiti. Takodje, ne sme se intezivno navodnjavati jer tartufi neće podneti višak vode. Osim toga, đubrenje mineralnim đubrivima morabiti strogo ograničeno.

Razmnožavanje tartufa

Podzemne gljive tartufi, poput ostalih vrsta gljiva iz grupe askomiceta i bazidiomiceta, razmnožavaju se na dva načina: vegetativno (bespolno) i generativno (polno). Rašireniji je taj drugi način.

Prinos tartufa po hektaru

Kada posle pet godina tartufi daju prvi rod, moguć je prosečan prinos po hektaru od oko 60 kilograma. Kada je reč o ulaganjima, ona nisu nimalo niska, pa je za jedan hektar, zavisno od gustine zasada, potrebno izdvojiti od 3.000 do 5.000 evra.

Preporučujemo