Home Voćarstvo Najpoznatije jesenje sorte jabuka u Srbiji

Najpoznatije jesenje sorte jabuka u Srbiji

by admin

Koliko zapravo znate o jabukama koje kupujete na domaćim pijacama ili u marketima? Znate li koje sorte su isključivo domaće a koje nam dolaze iz uvoza? Dajemo Vam pregled sorti koje se gaje na našim prostorima. Sorte jabuka koje se najčešće gaje u Srbiji su crveni i zlatni delišes, ajdared (ajdara), jonatan, greni smit…

Gloster

Ova sorta je nastala ukštanjem sorti “Kidss Orange Red” i zlatnog delišesa. Prvi put je uzgojena na Novom Zelandu a masovna proizvodnja je krenula 1965. godine. Gloster je visokoproduktivna plantažna sorta. Bere se u poslednjoj dekadi septembra a može se čuvati u hladnjačama ali i kao skladištena, ali ne dugo. Njen ukus je slatko kiseli a meso sočno sa blagom aromom. Dobro služi kao oprašivač za druge sorte jabuka.

Plodovi  ovih jabuka su veliki – do oko 240 grama, konusnog oblika. Jabuka ima zelenkastu boju sa tragovima boje ciklame, a kožica ploda je debela, žilava, glatka i suva.

Gloster

Zlatni delišes

Ova zimska sorta jabuka je dobijena krajem 19. veka u SAD. Vlasnik jednog rasadnika – Pol Stark, nadenuo joj je ime “Golden delicious” a masovna proizvodnja je počela  1916. godine i danas je najzastupljenja sorta jabuka na svetu.

jabuka zlatni delises

Zlatni delišes pripada visoko produktivnim plantažnim sortama a početak berbe je krajem prvog dela septembra. Pogodna je i za uzgoj unašim krajevima. Ova jabuka ima sočno, kiselkasto slatko meso i finu aromu.

Plodovi zlatnog delišesa su simetrični, veliki do vrlo veliki, konusnog oblika.

Kožica ploda je glatka, zeleno žućkaste boje za vreme berbe, a kasnije postaje limun-žuta. Rđa može biti prisutna na plodu u zavisnosti od ekoloških uslova.

U hladnjačama se najbolje čuvaju plodovi koji su ubrani kada kožica jabuke  prelazi iz zelene u žućkastu boju. Zlatni Delišes medjutim ima taj nedostatak, da  se kožica ploda relativno brzo smežura a plodovi gube na težini, što se može sprečiti skladištenjem u plastičnim perforiranim folijama.

Greni smit

Ova jabuka vodi poreklo iz Australije. Prema nekim izvorima, originalno drvo ove sorte rodilo je prvi put 1868. godine.

Sorta Greni Smit je pogodna za plantažni uzgoj a spada u srednje produktivne . Berba počinje krajem oktobra. Traži čuvanje u hladnjači a ima veliku osetljivost na palež.

Meso je hrskavo, kiselkastog ukusa, slabe arome sa manjim količinama šećera.  U kontinentalnim predelima dobija crvenkastu boju po kožici. Kao oprašivač dobar je za druge sorte.

jabuka-greni-smit

Ova sorta se bere  poslednja, a optimalan je rok berbe je početkom novembra. Plod Greni smit jabuka je krupan do vrlo krupan, težine oko 200 grama, okruglastog , pravilnog oblika.

Kožica ploda je debela i čvrsta, jako zelene boje a meso ove jabuke je zelenkastobele boje, vrlo čvrsto, veoma kiselog relativno “praznog” okusa.

Ova sorta jabuka se jako dobro transportuje i skladišti.

Ajdared

Ova sorta je dobijena ukrštanjem  sorti Jonatan i Wagener, a prvi ju je uzgojio L. Vernar u američkoj državi Ajdaho. U masovnu proizvodnju uvedena je  1942. godine. Ajdare su jedna od najrasprostranjenijih  sorti u našim krajevima. To je visoko produktivna sorta koja sazreva početkom septembra. Meso jabuke je beličasto do kremasto i čvrsto, sočno i prijatno kiselkastog ukusa.

Plodovi ajdara su krupni do vrlo krupni (do oko 370 grama). Plodovi su često asimetrični, trbušasti. Sitne pege po plodu su guste, sitne, beličaste, a meso je skoro potpuno belo.

jabuka-ajdared

Plod je srednje kiselog ukusa ,s jače izraženom kiselošću i niskim sadržajem šećera, a aroma je diskretna.

Ajdared dobro podnosi transport ,a u hladnjačama se čuva do početka aprila a nekada do juna. Plodovi nisu podložni smežuravanju kožice.

Jonagold

Sorta Jonagold proizvedena je prvi put u SAD, a u masovnu proizvodnju je uvedena  1968. godine. Ima visoku produktivnost a berba je krajem septembra. Karakteristična je sorta za čuvanje u hladnjačama. Meso je zeleno žućkasto, sočno, diskretne arome i kislekasto slatkastog ukusa. Nije dobar oprašivač drugim sortama.

Jonagold je zimska sorta dobijena ukrštanjem sorti Zlatni delišes i Jonatan. Obično dozreva za berbu 8-10 dana pre Zlatnog Delišesa. Plodovi Jonagolda su veliki do vrlo veliki i uglavnom imaju pravilni okrugli oblik. Kod nekih plodova javlja se sivosmeđa zrakasta rđa.

Kožica ploda srednje je tanka i masna.Osnovna boja joj je  zelenkasto žuta koja  sazrevanjem postaje jako  žuta, a na manjoj ili većoj površini ploda je prekrivena narandžastom do jarkocrvenom bojom.

U hladnjačama se  čuva se do polovine februara a u kontrolisanoj atmosferi može se uspešno čuva do juna.

jonagold-jabuke

Jonatan

Plod sorte Jonagold je srednje veliine, loptasto konusan, blago rebrast. Kožica je bledozelena, a veći deo površine je prekriven slabijim crvenilom. Meso ploda je bledožute boje i kiselo. Jonatan jabuke dobro podnose transport.

Berba je polovinom septembra,  3 do 4 dana posle Crvenog jonatana. Glodari zimi često napadaju koru drveta ove jabuke. Ova sorta relativno rano radja i to obilno i bogato.

jonatan-sorta

Crveni delišes

Plodovi crvenog delišesa su veoma krupni, a meso ploda je žuto, pokriveno crvenom bojom koja u punoj zrelosti prelazi u tamno crvenu boju.

Ovo je ukusna, sočna, slatka i aromatična jabuka. Naučna istraživanja u Kanadi su pokazala da Crveni delišes sadrži dosta više antioksidanata u odnosu na druge sorte.

crveni-delises

Preporučujemo